Pod streho > Gradimo & obnavljamo
12659 ogledov

Tako se bo komunalni prispevek plačeval po novem

Projektna dokumentacija
Gradbena zakonodaja se ves čas spreminja, s tem pa tudi zahteve za gradnjo in pridobitev gradbenega dovoljenja. Preverite, kaj je trenutno v veljavi in kakšne spremembe se napovedujejo.

V obravnavi sta zakon o urejanju prostora in novela gradbenega zakona. V obeh je predvideno, da bo investitor gradnje komunalni prispevek plačal šele, ko bo že pridobil gradbeno dovoljenje. Na ministrstvu za okolje in prostor pojasnjujejo takšno odločitev.

Za zdaj velja, da je treba komunalni prispevek plačati še preden investitor pridobi gradbeno dovoljenje. Po predlogu novega gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora pa naj bi se odmera komunalnega prispevka iz faze pred izdajo gradbenega dovoljenja prestavila na čas po izdaji. 

„Predvideno je, da se obveznost plačila komunalnega prispevka veže na prijavo začetka gradnje,“ pravijo na MOP.

Skrajšal se bo čas pridobivanja gradbenega dovoljenja

Razlogov za takšno odločitev je več. „Dejstvo je, da investitor komunalno infrastrukturo začne uporabljati šele, ko začne graditi objekt, torej po prijavi začetka gradnje, in ne že v času izdaje gradbenega dovoljenja.“ Zaradi tega naj bi se skrajšal čas postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Zemljišče Zemljišče Pod streho To se lahko zgodi, če pred nakupom ne preverite parcele

Investitor bo lahko dobil kredit za plačilo komunalnega prispevka

Na ministrstvu poudarjajo, da je takšna odločitev za investitorje dobra tudi zato, ker bodo za plačilo komunalnega prispevka lahko najeli kredit. Tega banke odobrijo šele, ko je investitor že dobil gradbeno dovoljenje, zato ima ta „v sedanjem sistemu težave pri pridobivanju kredita za del investicije, ki je vezana na plačilo komunalnega prispevka.“

priključek elektrika | Avtor: G. P. G. P.
Podatki za odmero bodo bolj realni

Predlagana rešitev pa naj bi po navedbah MOP odpravila tudi pogoste težave v praksi, povezane s podatke, ki jih občine uporabljajo pri odmeri komunalnega prispevka. „Ti podatki zaradi spreminjanja projektne dokumentacije v času postopka izdaje gradbenega dovoljenja, manipuliranja investitorjev s predlaganjem prilagojene projektne dokumentacije za potrebe odmere komunalnega prispevka in odstopanja projektne dokumentacije za izvedbe glede na izdano gradbeno dovoljenje, pogosto niso realni.“

bager kopanje Slovenske občine Pod streho V teh občinah je komunalni prispevek najvišji

Za neplačnike so predvidene kazenske sankcije

Pri predlagani rešitvi so mislili tudi na morebitne kršitve in bojazen občin, da investitorji ne bodo poravnali komunalnega prispevka, potem ko bodo že imel izdano gradbeno dovoljenje. „Bojazen občin je povsem odveč. Poleg pogoja plačila komunalnega prispevka pred prijavo začetka gradnje so v zakonu predpisani tudi občinski nadzor in kazenske sankcije tako za zavezanca za plačilo komunalnega prispevka, če ga ta ne plača, kot tudi za izvajalca gospodarske javne službe (GJS) in njegovo odgovorno osebo, če pride do priključitve objekta na komunalno infrastrukturo brez poravnanih obvezanosti iz naslova plačila komunalnega prispevka,“ odgovarjajo na MOP.

Gradnja Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Pozor! Poceni parcela je na koncu zelo draga

Predpisano je, da sme izvajalec gospodarske javne službe objekt priključiti na komunalno infrastrukturo le, če so zanj poravnane vse obveznosti iz naslova plačila komunalnega prispevka.

Poenostavljen elektronski postopek

Poslovanje za potrebe odmere komunalnega prispevka je predvideno elektronsko in bo potekalo prek sistema eGraditev, znotraj prostorskega informacijskega sistema. To bo prispevalo k poenostavitvi postopka odmere in k večji transparentnosti, še pravijo na ministrstvu.

Gradbena dokumentacija Gradbena zakonodaja Pod streho Tretji korak: komunalni prispevek ter vloga in takse za gradbeno dovoljenje

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • sam1 07:33 18.november 2020.

    Kaj pa ima veze malo prej ali pozneje,dejstvo je,da nas potem celo življenje država odira s prispevki,ki si jih stalno in nenehno nekdo izmišlja in nimajo nikakršne zveze z realnostjo....