Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4904 ogledov

Tipski načrt za hišo. Se splača ali ne?

Tipski načrt za hišo je cenejša in hitrejša pot do začetka gradnje. Je to dovolj, za se odločimo zanj? Obstajajo tudi slabosti.

Arhitekturni načrt za hišo ni le nujni del dokumentacije, ki je osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja. Odražati bi moral naše želje in potrebe, v njem pa morajo biti upoštevane tudi vse danosti lokacije, na kateri bomo hišo gradili. Arhitektura je ogledalo lastnika hiše in njegovega ter seveda tudi arhitektovega odnosa do grajenega prostora in kakovosti bivanja. 

Zato je vprašanje ali za hišo, ki bo naš dom, izbrati tipski načrt ali posebej za nas izdelan arhitekturni načrt, toliko bolj pomembno. V prvem primeru iz množice že narejenih načrtov izberemo tistega, ki se nam zdi najbolj primeren in všečen, v drugem pa skupaj z arhitektom snujemo individualni, unikatni načrt hiše. 

hiša Mednarodni izbor Pod streho Najboljše družinske hiše, med njimi tudi slovenska

Razlika je očitna, pa vendar poglejmo, katere so prednosti in pomanjkljivosti tipskih načrtov, z izbiro katerih lahko nekaj prihranimo, predvsem pa gradnjo začnemo hitreje. A tudi to ne drži vedno. 

tipska hiša | Avtor: Profimedia Profimedia
Velika izbira tipskih načrtov iz različnih virov

Tipske načrte ponujajo vsi proizvajalci panelnih montažnih hiš, pod marsikaterega so se podpisala tudi zveneča arhitekturna imena. Ponujajo jih tudi proizvajalci tako imenovanih modularnih zidanih hiš in nekateri arhitekturni biroji. Na spletu pa lahko najdemo tudi številne domače in predvsem tuje kataloge s tipskimi načrti. 

Sodobna hiša Arhitektura Pod streho Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

Že pri izvoru tipskih načrtov so velike razlike, zato je treba biti pozoren. Tipski načrti hiš uveljavljenih slovenskih proizvajalcev montažnih in modularnih hiš so natančni in  premišljeni, za nekatere lahko rečemo le, da jih je oblikovno nekoliko povozil čas, na splošno pa je likovna zasnova arhitekture prilagojena slovenskemu prostoru.

Precej slabši pa so lahko tipski načrti iz katalogov, še posebej iz tujih. Arhitektura teh hiš pogosto ne spada v slovenski grajeni prostor, načrti pa so lahko izdelani površno, prav tako pa pogosto niso prilagojeni slovenski zakonodaji. 

tipska hiša | Avtor: Dezzen Dezzen
Drug pomemben vidik pri tipskih načrtih je njihov obseg

Natančno je treba preveriti, kaj za določeno ceno dobimo. Je to le arhitektura hiše, ali načrt vsebuje tudi načrt in izračun gradbene konstrukcije, kaj pa načrt strojnih in elektroinštalacij?

Najcenejši običajno vsebujejo le arhitekturno zasnovo. Predvsem pa je treba vedeti, da z nakupom tipskega načrta nismo kupili tudi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD), niti projekta za izvedbo (PIZ), po zaključki gradnje pa bomo potrebovali še projekt izvedenih del (PID). 

tipska hiša | Avtor: Dezzen Dezzen

Prihranek ni takov veliko, kot se morda zdi

V tem pogledu je bistvena razlika med tipskim in individualnim načrtom v idejni zasnovi, ki je pri prvem že vključena, torej tipska. 
Cena je eden od glavnih razlogov, da se nekateri investitorji odločijo za tipski načrt. Prihranek pa v resnici ni tako zelo velik, kot bi si mislili. Cene, odvisno od tega kaj vse tipski načrt vsebuje, so od 1500 do 3500 evrov. 

arhitektura OHS Predstavljamo Pod streho Ta hiša je najboljša pri nas, tako meni javnost

Povprečne cene individualnih načrtov pa so od 2000 do 5000 evrov. Najcenejši so osnovni načrti, ki vsebujejo le arhitekturo z vodilno mapo, cena je okoli 2000 evrov. Če je k temu dodan še načrt strojnih in elektroinštalacij se cena povzpne na 3000 evrov, na približno 4500 do 5000 evrov pa se povzpne, če je dodan še načrt gradbenih konstrukcij. 

tipska hiša | Avtor: Dezzen Dezzen
Razlika med enimi in drugimi je običajno cena idejne zasnove. Pri individualnih načrtih je ta med 1200 in 1800 evri. Toliko v resnici prihranimo, če se odločimo za tipski načrt.

Spremembe tipskega načrta pomenijo višjo ceno

A le pod pogojem, da ga bomo sprejeli točno takšnega kot je, brez popravkov, prilagoditev, sprememb, ki mu ceno takoj dvignejo. Redko se namreč zgodi, da tipski načrt investitorju povsem ustreza, še redkeje pa, da ustreza dani lokaciji. 

Vsak popravek ali sprememba tipskega načrta pa pomeni tudi čas Ta bo sicer še vedno krajši, kot če bi se načrtovanja z arhitektom lotili iz nič, pa vendar se lahko takoj zavleče za mesec ali dva, če ne več. Tako je ena od pomembnih prednosti tipskih načrtov le dejstvo, da si naročnik na podlagi 3D načrtov takoj lahko predstavlja, kako naj bi bila njegova nova hiša videti, kako funkcionira razporeditev prostorov, kako veliki so, kakšna je osvetlitev in podobno.  

tipska hiša | Avtor: Dezzen Dezzen
Tipski načrti montažnih in modularnih hiš

Tipski načrti so tako smiselni le, če jih izberemo pri ponudnikih montažnih in modularnih hiš. Ti namreč ne le načrte, temveč pripravo vse dokumentacije, ki je potrebna v procesu gradnje, vključijo v ceno hiše. Pri tem pa tudi določene prilagoditve tipskega načrta, pa naj gre za želje naročnika ali zaradi lokacije naredijo brezplačno. Nekateri v želji, da bi pridobili kupca, brezplačno naredijo tudi večje spremembe, če le ne pomenijo bistveno povečanje kvadrature, spremembo statike, izbire drugih materialov. 

OHS Arhitektura Pod streho Hiše in stanovanja, vredna ogleda v živo in posnemanja

Več o gradnji najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • dejan20 20:27 14.marec 2021.

    Spet ena taksna neumnost kot pred leti ko so ljudi strasil da naj nikar ne hodijo v tujino k zobozdravniku me pa res zanima kaksna hisa sodi v slovensko krajino mogoce teš 6