Pod streho > Nepremičnine
2534 ogledov

Lastnik v oglasu lahko tudi zavaja, nihče mu nič ne more

garsonjera zajem zaslona
Preverili smo, kakšen je nadzor nad vsebino oglasov, ki jih lahko najdemo na portalih za prodajo nepremičnin.

Nedavno smo pisali o 7,9 kvadratnega metra veliki garsonjeri, ki jo lastnica prodaja za 55.000 evrov. Prodajo še vedno oglašuje na enem izmed največjih nepremičninskih portalov v Sloveniji. Poleg cene nas je zmotilo predvsem to, da sobo, v kateri prostor za higieno ni ločen, temveč je postavljen tik ob postelji in kuhinji, oglašuje kot garsonjero, za katero je značilno, da ima en ločen prostor in sicer kopalnico, zato smo na tržni inšpektorat naslovili vprašanja, ali je to sporno. 

Nadzorujejo lahko le nepremičninske agencije

Na tržnem inšpektoratu so ugotovili, da nepremičnine ne oglašuje nepremičninska družba, temveč gre za zasebno ponudbo nepremičnine. Zato pristojnosti za nadzor nad takšnim oglaševanjem nimajo. „Pojasnjujemo, da je tržni inšpektorat RS v skladu z zakonom o nepremičninskem posredovanju pristojen za nadzor nepremičninskih družb, to je gospodarskih družb oziroma samostojnih podjetnikov posameznikov, ki kot gospodarsko dejavnost opravljajo storitve posredovanja v prometu z nepremičninami.“

garsonjera Neverjetno Pod streho Sobo prodaja za 55.000 evrov, na vprašanja pa ne želi odgovarjati

V nadaljevanju pa, da je inšpekcijski organ pristojen tudi za nadzor 16. člena omenjenega zakona, ki določa vsebino oglaševane nepremičnine. „Nepremičninska družba mora pri oglaševanju oziroma pri drugih javnih objavah v sredstvih javnega obveščanja oziroma na spletnih straneh, v prostorih nepremičninske družbe ali na drugih mestih, kjer je dovoljeno oglaševanje, v zvezi z nepremičnino, ki je predmet posredovanja, zagotoviti objavo cene, lokacije, leta izgradnje stavbe oziroma zadnje prenove in velikosti nepremičnine ter firme in sedeža nepremičninske družbe.“ 

Soba za 650 evrov ljubljana Pod streho Noro: 650 evrov za sobo, stroški niso všteti v ceno

Tržni inšpektorat RS izvaja nadzor na podlagi prijav, pobud in po uradni dolžnosti, pri čemer se najpogostejše kršitve v zadnjem letu nanašajo na umanjkanje z zakonom določenih elementov pogodbe o posredovanju in na kršitev, ki se nanaša na plačilo za posredovanje. 

Fizičnih oseb ne preverja nihče

Torej preverjanje, ali je neka oglaševana nepremičnina poimenovana kot garsonjera, pa gre v resnici za sobo, ni v njihovi pristojnosti, saj to spada na področje gradnje. Lastnik, ki je fizična oseba, lahko v oglas očitno napiše kar koli, saj teh oglasov ne nadzoruje nihče. 

Oglas za nepremičnino Pod streho Neverjetno: Prodajajo "garsonjero" brez sten, oken in vrat
Komentarjev 5
  • sandi76 09:42 31.oktober 2022.

    Takih primerov je čedalje več. Tudi pri novogradnjah, kjer na primer prodajalec reklamira enoinpolsobno stanovanje, v njem pa je samo en velik prostor, brez kabineta. Kupcu niti ni jasno, kam bi lahko umestil tisti kabinet. So tudi primeri, kjer ponujajo ...prikaži več "tunel" itd. Včasih se je upoštevalo nek zakon o minimalnem standardu pri stanovanjih , sedaj očitno tega ni več.

  • Avatar Leon
    Leon 09:08 31.oktober 2022.

    Inšpekcijske službe kot je stanovanjska v primerih kršenja upravnika objekta v škodo etažnih lastnikov vedno zagovarja upravnike ! Denar je sveta vladar .

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:28 31.oktober 2022.

    Če kupuješ brez da pogledaš stanovanje pol imaš problem,drgač pa nekumu je dolgčas in išče dlako v jajcu ,kupil pa ne bo ,samo razmišlja.