Pod streho > Nepremičnine
7061 ogledov

Napovedi o cenah stanovanj po pandemiji

bloki Saša Despot
Delež privatnih stanovanj je v Sloveniji 93-odstoten in je najvišji  v Evropi.

Cene stanovanj kljub covid krizi rastejo še naprej, saj stanovanj ni dovolj, je v včerajšnjih Odmevih na RTV SLO pojasnil dr. Richard Sendi iz Urbanističnega inštituta. Cene stanovanj bodo po njegovem mnenju še naprej rastle, vse dokler ne bosta ponudba in povpraševanje izenačena.

"To stanje, ki ga imamo danes, se dogaja že vrsto let. To pomanjkanje stanovanj se dogaja že od osamosvojitve Slovenije. Gradnja stanovanj je močno padla že po letu 1991, zato so cene rastle," opisuje dr. Richard Sendi. Dodaja, da so se cene sprva dvigale počasi, potem so začele drastično rasti vse do finančne krize. Po krizi pa so cene začele znova rasti, saj stanovanj po njegovih besedah ni dovolj.   

garsonjera Neverjetno Pod streho Kvadrat 4440 evrov, stanovanje pa nima niti kopalnice slovenija 27.06.2011 Jurckove Vile, stanovanjsko naselje, novogradnje, Jurckova Napoved 2021 Pod streho Nepremičninarji: Le nekatere nepremičnine bodo šle za med. Kaj pa cene? stanovanja Slovenija Pod streho Nepremičnine: Cene stanovanj podirajo rekorde

Velik delež privatnih stanovanj

"Delež privatnih stanovanj pri nas je 93-odstoten in je najvišji v Evropi. Zato moramo popravljati delež najemnih stanovanj," je pojasnil Črtomir Remec, direktor stanovanjskega sklada. Od teh sedmih odstotkov so le trije odstotki javni. Stanovanjski sklad bo ta delež že letos dvignil za en odstotek, za 1.500 stanovanj, delež stanovanj pa bodo postopoma vsako leto večali.

stanovanja | Avtor: Profimedia Profimedia
Stanovanj za prodajo na skladu ne delajo več, usmerili so se v dvig odstotka najemnih stanovanj. Poleg tega je bila po njegovih besedah prodaja stanovanj v preteklosti zgrešena politika, za katero sklad še danes plačuje milijonske zneske. "Kupci, ki so stanovanja kupili za polovično ceno, nas tožijo za vsako malenkost. Sodišča so jim kot šibkejši stranki naklonjena in mi bomo v letošnjem letu dali za ta namen okoli pet milijonov," je povedal.

Po njegovih navedbah je trenutno v gradnji na privatnem trgu 2.000 stanovanj. "Stanovanj za nakup je dovolj, problem pa je v visoki ceni. In cene bodo še rastle. Glede na to, da so prihranki v bankah čez 20 milijard evrov vemo, da je denarja nenormalno veliko," je ocenil.

Težko je napovedati, kaj bo čez tri leta

Do kje bodo cene rastle, pa ni nihče napovedal. Sta pa gosta v oddaji izpostavila dejstvo, da se stanovanja ne bodo kupovala, če ne bo denarja. Kaj bo prinesla korona kriza čez nekaj let, pa ne ve nihče.

"Leta 2015, ko sem prišel na sklad, je bilo veliko stanovanj praznih. Tudi prodajne cene so bile polovične današnjim. Ljudje niso želeli ne kupiti, ne najeti," je tedanje stanje opisal direktor sklada. Zato je po njegovi oceni težko reči, kaj bo čez tri leta po pričakovani gospodarski krizi.

Poleg tega opozarja na dejstvo, da so na Skladu že podvojili število najemnih stanovanj, do leta 2025 pa bodo z različnimi operacijami stanovanjskega sklada prišli na deset tisoč stanovanj. Opozoril je, da gradijo tudi občinski skladi, tako da bo zelo kamlu na voljo res veliko najemnih stanovanj. 

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • bi_ba 19:42 22.julij 2021.

    Čez 3 leta bo ogromno praznih stanovanj na tržišču - novih in starih in bodo cene zelo nizke.

  • jozicamurn 12:06 24.februar 2021.

    Luksuzna stanovanja dobijo na vrednosti samo zaradi lokacije, to pa ne pomeni, da so notri visokokakovostni materiali in doseganje najvišjih standardov, daleč od tega. Kdo v Sloveniji pa si lahko privošči stanovanje za 300.000 eur+, če pa niti kreditov ne ...prikaži več dajejo vsem pod 1600eur net plače. Nekoč v Jugi je lahko posameznik sam prišel do stanovanja, tukaj sta pa potrebna najmanj 2 človeka zakreditirana na 25 let. Moderni kapitalizem. Z možem imava oba kredit na 25 let zaradi nakupa hiše.

  • tone 12:03 24.februar 2021.

    Za dvig cene so najbolj odgovorni agentje nepremičninarji. Ono določajo ceno, jo dvigujejo in visoko držijo saj imajo od tega korist. 2% zneska ni majhna provizija. Nič jim ne verjamem, iz izkušenj, Podatke o nepremičnini imajo pomanjkljive oz. povedo le ...prikaži veče tisto, kar njim ustreza in le v primeru, da jih povprašaš, ti na pomembno vprašanje, ki je bilo prej zamolčano, odgovorijo. To so mešetarji kot so bili mešetarji v Jugoslaviji za živino,...