Pod streho > Nepremičnine
6224 ogledov

Toliko je Ljubljana dražja od drugih evropskih prestolnic

Najem stanovanja
Nepremičnine v Sloveniji glede na povprečno bruto plačo spadajo med najdražje v Evropi. Le v petih državah morajo za stanovanje delati dlje. Je tudi Ljubljana med najdražjimi mesti in koliko smo za nepremičnine zadolženi Slovenci?

Družba Deloitte je pravkar izdala redno letno analizo nepremičninskega trga v Evropi. Podatke o razmerah na nepremičninskem trgu v posameznih državah je analizirala in primerjala z različnih vidikov.

Splošna ugotovitev: cene novogradenj v večini držav višje

Novogradnje so se v večini držav oziroma glavnih mest, ki so jih zajeli v analizo, podražile. Največji skok so cene leta 2020 v primerjavi z letom prej doživele v Lizboni (14,2 %), Bratislavi (13 %)  in Madridu (11,3 %). Za primerjavo, v Ljubljani so se podražile za 3,9 odstotka. Le v Rimu pa so cene padle in sicer za 3,1 odstotka. 

Primerjali so tudi povprečne cene kvadratnega metra novozgrajenih stanovanj. Na tej lestvici je Slovenija na 9. mestu, kar jo med 21 državami uvršča v zgornjo polovico najdražjih. Lani so v povprečju največ za kvadratni meter odšteli Avstrijci, mejo štiri tisoč evrov za kvadratni meter pa so presegli tudi v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji. 

V devetih državah je povprečna cena kvadratnega metra novogradnje nižja od dveh tisočakov, najcenejše pa so nepremičnine v Bolgariji, na Portugalskem, v Romuniji in Srbiji. 

Povprečna cena kvadratnega metra novogrednje v evrih

cene nepremičnin 2020 | Avtor:

Če povprečne cene kvadratnega metra v posamezni državi pogledamo skozi prizmo povprečne bruto plače, pa so nepremičnine daleč najdražje v Srbiji, kjer morajo za nakup 70 kvadratnih metrov veliko stanovanja nameniti kar 15,2 bruto letnih plač. V tej primerjavi je Slovenija uvrščena še višje, na 6. mesto. Poleg Srbov, morajo več bruto plač za nakup prej omenjenega stanovanja nameniti le še na Češkem, Slovaškem, v Avstriji in Latviji. 

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji Cene Pod streho Vikend na Hrvaškem: Kupiti zdaj, ali še malo počakati?

Število letnih bruto plač za nakup stanovanja

cene nepremičnin 2020 | Avtor:

Glede na povprečne bruto plače so novogradnje najcenejše na Irskem, v Belgiji, na portugalskem in v Bolgariji, kjer za nakup novega stanovanja  zadostuje manj kot pet letnih bruto plač. 

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Divjanje cen Pod streho Toliko so se spet podražile stanovanjske nepremične

Še vedno najdražja Pariz in London, Ljubljana na 13. mestu

Iz povprečne cene kvadratnega metra novogradnje lahko sklepamo le, kolikšen je splošen nivo cen v državi, zato so opravili podrobnejšo analizo cen po posameznih večjih mestih. Če primerjamo cene v posameznih prestolnicah, je slika popolnoma drugačna. 

Še vedno so novogradnje daleč najdražje v Parizu, sledijo London, Oslo, Kopenhagen in Berlin, kjer cene presežejo 6000 evrov za kvadratni meter. Povprečna cena v Ljubljani je bila lani 3123 evrov za kvadrat, kar jo uvršča na 13. mesto oziroma v spodnjo polovico. 

Cene kvadratnega metra v prestolnicah v evrih

cene nepremičnin 2020 | Avtor:

Cene so v Ljubljani za nekaj več kot 13 odstotkov višje od slovenskega povprečja. Kar ni veliko, glede na to, da na primer cene v Parizu od francoskega povprečja odstopajo skoraj za 300 odstotkov, v Lizboni celo za 360, v Madridu, Amsterdamu, Londonu in Kopenhagnu pa za približno 200 odstotkov. 

V štirih obravnavanih državah cene kvadratnega metra novogradnje niso najdražje v prestolnicah. München je na primer dražji od Berlina, Ghent od Bruslja, Milano od Rima in Jurmala od Rige. 

Slovenci smo med najmanj zadolženimi

V analizi objavljajo tudi podatke o zadolženosti v posamezni državi. Gre za delež stanovanjskega dolga v razpoložljivih prihodkih gospodinjstva. Slovenci smo zadolženi podpovprečno, saj naj bi ta delež znašal le 22,7 odstotka prihodkov gospodinjstva. Manj zadolženi so Latvijci, Madžari, Bolgai in Romuni. Nasprotno pa so izjemno, bistveno več kot 100-odstotno zadolženi, Nizozemci (183 %), Danci (173 %) in Norvežani (167 %). Okoli 100-odstotno so zadolženi tudi Britanci in Belgijci. 

Okoli 70 odstotkov zanaša dolg Nemcev, Francozov in Ircev, okoli 60 odstotkov pa Špancev in Avstrijcev.

slovenija 27.06.2011 Jurckove Vile, stanovanjsko naselje, novogradnje, Jurckova Napoved 2021 Pod streho Nepremičninarji: Le nekatere nepremičnine bodo šle za med. Kaj pa cene?
Komentarjev 1
  • Solton 11:59 08.avgust 2021.

    podatki v članku so milo rečeno smešni....da so v Dublinu cenejša stanovanja kot v Lj niti slučajno ne bo držalo... prav tako ne more bit stanovanje v Parizu skoraj enkrat dražje kot v Londonu lepo vas prosim, kašne so to buče...