Pod streho
3755 ogledov

Pri sosedih diši, vi pa še žara nimate? Tu so ideje za prav posebnega

Ognjišče
1/11
Dezzen
Kjer je dim, je tudi ogenj, lahko pa rečemo, kjer je vrt, je tudi žar. Zbrali smo nekaj idej za malo drugačne vrtne žare in hkrati kurišča, ob katerih boste lahko posedali pozno v jesen. Z nekaj spretnosti jih lahko naredite sami.

Zagotovo vrtne ognje že nekaj časa srečujete marsikje. Na smučiščih so zelo priljubljeni, vse več gostinskih lokalov jih ima, marsikdo pa si ga je omislil tudi na dvorišču. Običajno so to velike litoželezne okrogle posode, v katerih lahko kurimo drva, brikete, celo posebne gele, in so namenjeni temu, da se gostje ob njih v prijetnem vzdušju, ki ga pričara odprt ogenj, pogrejejo.

Ognjišče | Avtor: Dezzen Dezzen
Podobna kurišča, le da so nepremična in bolj trajna, si lahko postavite tudi na dvorišču. Naredite jih lahko iz različnih trajnih, negorljivih materialov, a kar je najbolje, uporabljate jih lahko tudi kot vrtne žare za pripravo najrazličnejše hrane. 

Še preden se lotite postavljanja kurišča, premislite, kaj vse boste pripravljali nad njim. Od tega bo odvisna njegova velikost in višina. Za klasično peko mesa in zelenjave na žaru ne potrebujete velikega kurišča, razen če ne pričakujete velike družbe lačnih gostov. 

Če ste navdušeni nad pripravo hrane pod peko, boste naredili večje kurišče ali pa celo iz dveh med seboj povezanih delov, ki sta lahko v različnih ali enem nivoju. Priprava hrane pod peko zahteva veliko žerjavice, zato boste potrebovali dodaten prostor za kurjenje drv in pripravo žerjavice.

Ognjišče | Avtor: Dezzen Dezzen
Ognjišče lahko naredite iz obdelanih kamnov, klasične ali šamotne opeke, betonskih blokov, lahko ga naredite tudi kot gabion. Obliko boste prilagodili prostoru, njegova višina pa mora biti vsaj 20 centimetrov, veliko bolj praktično bo višje, na primer 50 centimetrov visoko ognjišče. Na spodnji strani oboda morate pustiti odprtino za dovod zraka v kurišče.

Kurišče mora biti nekoliko dvignjeno od tal, hkrati pa je dobro, če si zagotovite različne višine, na katere boste lahko polagali rešetke in plošče za peko in pripravo hrane glede na moč ognja. Obod ognjišča lahko pozidate ali pa iz gradnikov zgolj zložite, neposredno na tla, le ravna morajo biti, dno kurišča pa lahko obložite s šamotno opeko.  

Ognjišče | Avtor: Dezzen Dezzen
Potrebujete le še pripomočke za pripravo hrane. Obvezna je rešetka iz nerjavne pločevine za peko na gradelah. Meso, zelenjava in ribe se bodo tako navzele opojnega vonja dima lesa. Za pripravo sočnih kombinacij mesa in zelenjave je nujna litoželezna plošča z robom, za kuhanje golaža pa litoželezni kotliček, ki ga boste s pomočjo stojala namestili nad ogenj. 

Ena od izjemno priročnih možnosti je tudi dva do tri centimetre debela plošča iz marmorja, ki jo položite v litoželezno ploščo z robom, nikar pa ne neposredno na ogenj, saj bo počila. Na njej boste pripravljali hrano za goste, ki jim vonj in okus po dimu nista všeč, izkoristite pa jo lahko tudi takrat, ko druženje poteka dlje časa, zato morate goste s hrano oziroma prigrizki z žara postreči večkrat. Segreta marmorna plošča zelo dolgo zadržuje temperaturo, zato hrano na njej lahko pripravljate, ne da bi morali pod njo ves čas kuriti. 

žar | Avtor: Dezzen Dezzen
Večino pripomočkov lahko kupite pri prodajalcih z vrtno opremo, glede na obliko in velikost ognjišča, ki ste ga postavili, pa vam morda ne bo ustrezala. V tem primeru morate naročiti izdelavo po meri, kar je običajno nekoliko dražje kot v trgovini. Zato je dobro, da tudi o tem premislite, še preden začnete postavljati ognjišče. 

Ker je priprava hrane na žaru skoraj vedno povezana z druženjem, so takšna ognjišča odlična točka, okoli katere se lahko zbere vsa druščina, zato si udobno uredite tudi njegovo okolico. Iz enakega materiala lahko postavite klopi oziroma naredite različna sedišča, ki jih za večje udobje obložite z okrasnimi blazinami, lahko pa preprosto razpostavite vrtno pohištvo, in tako ustvarite prijetno zaključeno celoto. 

Odprt ogenj vas bo v ognjišču grel še dolgo v jesen, saj boste lahko v njem pekli kostanj ali pa ob njem zgolj posedali zaviti v odejo in s kozarcem vroče pijače v roki. 

Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.
 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice