Pod streho > Varčna hiša
42266 ogledov

Se lahko izključite iz omrežja in ne plačujete položnic?

E-hranilnik MOON MOON
Postati samooskrben so želje marsikaterega lastnika hiše, toda je to sploh mogoče in kako to opredeljuje zakon? Preverili smo …

V poplavi ponudb sončnih elektrarn se najdejo tudi takšne, ki vam skupaj s hranilniki – te po novem zelo dobro subvencionira tudi država – omogočajo samooskrbo. Pa se je po montaži sončne elektrarne s hranilniki, ki nam zagotovalja delno samooskrbo, sploh mogoče izklopiti iz omrežja? To pomeni, da nam ne bi bilo treba plačevati omrežnine niti električne energije iz omrežja, saj bi koristili le tisto električno energijo, ki bi jo sami ustvarili. 

Ministrstvo: odklop je mogoč

Na ministrstvu so nam pojasnili, da je odklop mogoč in ga lahko zahteva tudi lastnik nepremičnine. A vendarle na ministrstvu opozarjajo, da samooskrbnega objekta ne morete postaviti kar tako, pač pa potrebujete ustrezno gradbeno dovoljenje. "Priključitev na vodovod, kanalizacijo, elektriko in cesto so bile donedavno obvezne, za izdajo soglasja je bilo nujno soglasje za priključitev. Tudi na plin ali na toplovod, če je občina tako določila. V sedanjem gradbenem zakonu soglasja za priključitev sicer niso več imperativni pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja," so nam še pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Pri enemu od dobaviteljev smo preverili, koliko rezerve pravzaprav omogočajo hranilniki, ki jih ponujajo v redni ponudbi. "Imamo hranilnik kapacitete 30 kWh z razsmernikom moči 12 kW. V kolikor bomo tak hranilnik uporabljali s polno obremenitvijo praznenja, nam bo zadostoval za približno 2,5 h. V kolikor bi hranilnik praznili z močjo 5kW, bi nam enak hranilnik zadostoval za 6 ur. Tak hranilnik pri znamki MOON stane 17.744 € z 9,5 % DDV (brez montaže). Če je potreba po samooskrbi za daljše časovno obdobje, se potem lahko sestavi hranilnik z večjo kapaciteto," so nam odgovorili pri podjetju Porsche Slovenija, kjer skrbijo za blagovno znamko MOON. Ob zmerni porabi električne energije bi z dvema takšnima hranilnikoma tako zlahka preživeli noč, torej obdobje, ko sončna elektrarna ne proizvaja električne energije. Še posebej v mesecih od marca do oktobra to ne bi bilo vprašljivo. Večja težava pa bi bili izpadi elektrike v zimskih mesecih, so nas opozorili pri podjetju Sonce energija d.o.o.

"Načeloma je samooskrba z električno energijo seveda možna, gre pa predvsem za vprašanje energetskih potreb odjemalca oz. investitorja. Največjo težavo predstavlja zimski čas, ko so potrebe po energiji največje. Sonca za proizvajanje elektrike pa je takrat precej manj. Zato je tak sistem načeloma primeren za vikende oz. počitniške hišice, ki se v glavnem koristijo nekje od marca pa do oktobra. Definitivno ogrevanje na elektriko v tem primeru odpade. Prav tako bo investicija v takšno samooskrbo, v kolikor želimo biti povsem neodvisni od mreže, visoka," so za nas pojasnili pri Sonce energija d.o.o., kjer prav tako ponujajo možnost samooskrbe s hranilniki in sončno elektrarno. Ocenjujejo, da se investicija povrne v roku 6–10 let.

Seveda pa lahko izpade električne energije posameznik korigira z npr. tradicionalno uporabo električnega agregata na bencin ali propan. A ob visokih cenah energentov se poraja vprašanje, ali je to zares smiselno. Kot rezerva pa je vsekakor dobrodošlo.

Kaj pravi zakonodaja?

In kaj pravi zakonodaja? Ali se je sploh mogoče izklopiti iz električnega omrežja, v kolikor v objektu dejansko prebivamo in ga uporabljamo? "Kolikor nam je znano, zakonodaja nikjer ne prepoveduje odklopa iz omrežja. Nasprotno, kot ukrep je odklop celo predpisan v primeru, da odjemalec moti omrežje, v primeru, da nima podpisane pogodbe z dobaviteljem ali v primeru, da ni plačal omrežnine. Odklop se lahko izvede tudi na zahtevo lastnika," so nam še pojasnili na ministrstvu. 

Komentarjev 28
  • lojs 10:49 28.maj 2023.

    predlagam, da si nekateri pogledate številke ... začnite ločit med privat hiškam in malo večjim firmam, kjer je poraba x 1000 ... če je problem investicija 20.000€, kaj bi to pomenilo za večje firme ... nehajte nasedat tej kvazi "zeleni" ...prikaži več ideologiji ... pri nas nek2 ne bo zato, ker so ugotovili, da bi bile provizije premajhne ... malo si poglejte koliko se je pokradlo pri teš projektu ... brez nek-a tudi holobar ne bi mogel toliko pokrasti ... kaj pa to?

  • Ender3 18:19 27.maj 2023.

    Ne vem, kako je pri nas ampak stvari pri sosedih gredo v to smer.. https://youtu.be/bpoXHZMlqm4 Imaš možnost kritine v treh barvah, kjer so solarni paneli že ugrajeni. V primeru novogradenj ali sanacije starih streh je to opcija, ki mora uspeti. ...prikaži več. Različne stopnje izkoristka, ki se bodo v bodoče samo še povečevale..

  • jakec1575 15:31 27.maj 2023.

    Malo matematike. Recimo da imate 100eur porabe na mesec. Kar ni malo. Je to 1200eur na leto. Zdaj pa si preracunajte. Montaza soncne elektrarne + hranilnik ki zagotavlja udobno zivljenje. Investicija se ne povrne v 20do 30letih. Dokler ne pridejo ...prikaži večo v uporabo trenutno testirane nove soncne celice z bistveno vecjo gostoto proizvodnje in nove baterije, boste preplacali. Jaz bi pocakal 3-5let