Pod streho > Varčna hiša
5098 ogledov

Tam, kjer so cene najvišje, so jih še dvignili, tudi za 120 odstotkov

ogrevanje Profimedia
Spet podražitve cen ogrevanja, a ne povsod.

Nedavno smo poročali o višjih cenah ogrevanja v Mariboru, v javnem podjetju Energetika Maribor so namreč variabilni del cene daljinskega ogrevanja januarja zvišala za 87 odstotkov, iz nedavnih 80 na nekaj manj 150 evrov za megavatno uro. O novih dvigih cen toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja pa poroča tudi Agencija za energijo, ki vsak mesec objavi povprečne maloprodajne cene za povprečnega porabnika v večstanovansjkih stavbi. 

Podražitve v zadnjem mesecu od 13 do 71 odstotkov

Januarja tako cene niso višje le v Mariboru, kjer je povprečna cena na MWh z vsemi dajatvami 179,83 evra in je za več kot 57 odstotkov višja kot decembra lani, temveč tudi v Slovenj Gradcu, na Jesenicah in na Ravnah na Koroškem.

V Slovenj Gradcu bodo januarja za toploto plačali 17 odstotkov več kot decembra lani, povprečna cena pa je po novem 126,81 evra na MWh, nekoliko manj je poskočila cena na Jesenicah, za skoraj 13 odstotkov, povprečna cena MWh pa je zdaj 146,23 evra. Najvišjo ceno toplote plačujejo na Ravnah na Koroškem, skoraj 223 evrov/MWh, v enem mesecu pa se je podražila kar za 71 odstotkov. 

toplota | Avtor:
Utežena povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode je januarja letos dosegla vrednost 133,35 evrov/MWh in je 14,71 odstotka višja kot januarja 2022 oziroma kar 59,23 odstotka višja kot v januarju 2021. Glede na predhodni mesec je utežena povprečna maloprodajna cena višja za 14,43 odstotka, poroča Agencija za energijo. 

Povprečne maloprodajne cene toplote (PMPC) za značilnega gospodinjskega odjemalca toplote večstanovanjske stavbe z letno obračunsko močjo 7 kW in povprečno letno porabo 6,21 MWh, agencija analizira v osmih izbranih slovenskih mestih, v katerih se iz sistemov daljinskega ogrevanja, v katerih se dejavnost distribucije toplote izvaja v obliki izbirne gospodarske javne službe (GJS), oskrbuje skoraj 75 odstotkov vseh oskrbovanih gospodinjskih odjemalcev teh distribucijskih sistemov v Republiki Sloveniji. 

Ogrevanje, gretje, toplota Ogrevanje Pod streho Kljub regulaciji ta sistem ogrevanja ponekod dražji tudi 80 odstotkov

Tam kjer so cene najnižje, jih niso višali

Le v treh od osmih mest, Celju, Ljubljani in Velenju oziroma Šaleški dolini, v katerih Agencija spremlja cene toplote iz daljinskega ogrevanja, se cene  januarja niso spremenile. V vseh treh mestih uporabniki daljinskih sistemov tudi plačujejo najnižje cene toplote iz sistema. 

Nekoliko, za skoraj 12 odstotkov, pa so v primerjavi z decembrom, ceno toplote znižali le v Trbovljah. Vendar ta še vedno ostaja zelo visoka, saj znaša nekaj več kot 210 evrov/MWh. Zato so občani za danes dopoldne napovedali protest pred Komunalo Trbovlje

Izjemno pa so januarja cene toplote iz daljinskega ogrevanja dvignili tudi v Novi Gorici. Variabilni del cene so povišali iz 82 na 180 evrov za megavatno uro, torej kar za 120 odstotkov. Prebivalce 3000 stanovanj v 77 blokih, ki jih javno podjetje Kenog oskrbuje s toploto, februarja čakajo bistveno višje položnice. 

Po podatkih Agencije za energijo, bo položnica za povrečnega odjemalca višja za skoraj 80 odstotkov, v primerjavi z lanskim januarjem pa za skoraj 60 odstotkov. 

Ogrevanje od 30 do 54 odstotkov dražje kot lani

Položnice so letos v primerjavi z lanskim januarjem v Trbovljah v povprečju višje za 48 odstotkov. Bistveno več kot lani za ogrevanje plačujejo tudi v Mariboru, cene so višje za 54 odstotkov, za prav toliko so višje tudi na Ravnah na Koroškem. V Slovenj Gradcu se je ogrevanje v enem letu podražilo za 31 odstotkov, v Celju pa za dobra dva odstotka. 

Odjemalci toplovoda v Šaleški dolini pa letos za ogrevanje plačujejo približno osem odstotkov manj kot lani januarja. Nižje so cene tudi v Ljubljani in sicer za šest odstotkov, na Jesenicah pa zgolj za spoznanje, za en odstotek. 

 


 

Komentarjev 12
  • alen009 11:44 18.januar 2023.

    In spet nahebajo betonarji.

  • Presvetli 10:28 18.januar 2023.

    Sedaj pa v Mariboru, preverite Arsenovičev holdin Energetiko? Kdaj so nabavili pli in po kakšni nabavni ceni!?

  • sniffer 09:52 18.januar 2023.

    Sicer ne vem od kje vam ti podatki ali konkretno za Ravne in njihov cenik: do 31.12.2022 je bila cena energije 55,69745 za MWh, po novem pa bo 140,09760 (vse brez DDV). Če podelimo ti dve številki dobimo 251,5% podražitev!!!