Pod streho > Varčna hiša
5563 ogledov

Pozor, izteka se čas za pridobitev subvencije

Radiator
Le še do konca meseca lahko oddate vlogo za povračilo dela stroškov za ogrevanje.

Vsa gospodinjstva, ki se ogrevajo z lesnimi peleti in so te kupila v obdobju od v obdobju od 1. septembra do 31. decembra lani, imajo le še do 31. maja čas, da vložijo vlogo za pridobitev subvencije.

Vlogo lahko oddajo prek spletene aplikacije, ki jo najdejo na spletni strani Borzena, kjer so objavljena tudi podrobna navodila, kako jo izpolniti, ali po navadni pošti.

Vloga je pravočasno oddana, če je oddana elektronsko prek spletne aplikacije do vključno 31. maja 2023 do 23.59 oziroma oddana s priporočeno poštno pošiljko do vključno 31. maja 2023. Vloga je pravočasna tudi, če center za podpore vlogo, poslano z navadno pisemsko pošiljko, prejme do vključno 31. maja 2023, sporočajo z Borzena.

Spomnimo, za vsako tono v tem obdobju kupljenih peletov, lahko upravičenec dobi 100 evrov subvencije, vendar največ za pet ton, torej največ 500 evrov.

Upravičenci morajo k vlogi priložiti nekaj dokazil in potrdil

Dokazilo o vgrajeni napravi – (upravičenec priloži eno od zahtevanih dokazil):
•    fotografija naprave, ki izkazuje lokacijo kurilne naprave v prostoru, ali
•    račun za vgrajeno kurilno napravo (vsebuje naslov naprave) na pelete ali
•    dokazilo o opravljeni dimnikarski storitvi (opravljeni od 1. januarja 2022 dalje) za to kurilno napravo.

Račun o nakupu peletov, ki je bil izdan v obdobju 1. 9. 2022 do 31. 12. 2022 in na katerem so vidni naziv, matična ali davčna številka prodajalca, količina peletov, datum nakupa, datum dobave in cena.

Potrdilo o plačilu računa:
•    račun o nakupu lesnih peletov, če je iz računa vidno, da je plačan (npr. iz računa je viden način plačila z gotovino oziroma debetno ali kreditno kartico), ali
•    potrdilo o plačilu računa o nakupu lesnih peletov z debetno kartico (TRR izpisek, iz katerega je razvidno plačilo računa) ali
•    potrdilo o plačilu računa o nakupu lesnih peletov s kreditno kartico (izpisek izdajatelja kreditne kartice, iz katerega je razvidno plačilo računa o nakupu lesnih peletov) ali
•    pisna izjava prodajalca, da je bil račun o nakupu lesnih peletov plačan.

Kdo ni upravičen do subevncije?

Gospodinjstva, ki račun za pelete odplačujejo obročno, so do subvencije upravičena samo v primeru, če so poravnala vse obroke. Priloga dokazilo o plačilu računa mora v tem primeru vsebovati potrdilo o celotnem plačilu računa.

Na Borzenu poudarjajo, da do subvencije niso upravičeni samostojni podjetniki (s. p.) niti gospodinjstva v večstanovanjskih stavbah, za katere pelete kupuje upravnik in na katerega so naslovljeni tudi računi zanje.

Do subvencije tudi niso upravičene fizične osebe, ki so pelete kupile v Bosni in Hercegovini ali Srbiji, saj je eden od pogojev, da so bili kupljeni v Evropski uniji. Torej lahko priložite račun iz Avstrije, Italije ali katerekoli druge države članice EU.

elektrika, položnice Slovenija Pod streho Naj vas ne preseneti: Vsi bomo prejeli višje položnice za elektriko in plin
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice