Pod streho > Varčna hiša
3509 ogledov

Pri pol milijarde evrov sredstev le 28 milijonov za gospodinjstva

sončna elektrarna Profimedia
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo naj bi do konca leta 2024 razpisalo za skoraj 540 milijonov evrov sredstev za zelene naložbe. Na manj kot polovico načrtovanih razpisov se bodo lahko prijavila tudi gospodinjstva.

Sredstva, ki jih v okviru 18 javnih razpisov, javnih pozivov in drugih postopkov dodeljevanja, načrtujejo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo do konca leta 2024, naj bi bila zagotovljena iz dveh virov. 

Skupaj naj bi bilo na voljo približno 540 milijonov evrov, od tega približno 385 iz programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021 – 2027, 154 milijonov evrov pa iz načrta za okrevanje in odpornost. 

Glede na podatke, ki jih je objavilo ministrstvo, naj bi prek napovedanih razpisov sofinancirali distribucijske transformatorske postaje in izgradnjo nizkonapetostnih distribucijskih omrežij, prestrukturiranje daljinskih sistemov na OVE in spodbujali nove daljinske sistema na OVE, spodbujali trajnostno mobilnost, vlaganja v proizvodnjo električne energije iz OVE, energijsko obnovo stavb, zmanjševanje energetske revščine. 

Izolacija fasade Eko sklad Pod streho Za te subvencije vse več zanimanja, a denarja je zmanjkalo

Le manjši del sredstev namenjen gospodinjstvom

Večina sredstev iz načrtovanih razpisov bo na voljo podjetjem, lokalnim skupnostim, zadrugam in zavodom, del pa bo namenjen tudi gospodinjstvom. 

Natančnejših podatkov, koliko sredstev naj bi namenili posamezni skupini, v napovedi projektov ministrstva ni, iz seznama pa lahko razberemo, da bo poleg ostalih ciljnih skupin gospodinjstva naslavljalo vsaj 7 od 18 pozivov oziroma razpisov. 

Zgolj dva načrtovana poziva sta namenjena le gospodinjstvom, v okviru ostalih petih pa se bodo gospodinjstva za sredstva potegovala skupaj z drugimi upravičenci. 

  • Za ozaveščanje socialno ranljivih skupin in omogočanje dostopa do nepovratnih sredstev in zmanjšanje energetske revščine, naj bi bilo od decembra 2023 zgolj gospodinjstvom z nizkimi prihodki namenjenih 15 milijonov evrov. 
  • Za projekte celovite energetska prenova zasebnih večstanovanjskih stavb, naj bi bilo od februarja 2024 zgolj za gospodinjstva namenjenih 13,2 milijona evrov. 

Ostale naložbe oziroma programi, za katere naj bi bila sredstva na voljo tudi za gospodinjstva: 

  • Za spodbujanje trajnostne mobilnosti naj bi bilo od julija letos na voljo 19 milijonov evrov.
  • Za spodbujanje novih daljinskih sistemov na OVE (ogrevanje in hlajenje) naj bi bilo od septembra letos na voljo 32,7 milijona evrov.
  • Spodbujanju proizvodnje električne energije iz OVE, torej sončne in vetrne elektrarne, naj bi od oktobra letos namenili 82 milijonov evrov.
  • Za spodbujanje naložb in tehnologij za pretvorbo viškov električne energije iz OVE ter povezovanje omrežij za potrebe shranjevanja energije ob pretvorbi naj bi bilo od junija 2024 namenjenih 24,6 milijona evrov. 
  • Za spodbujanje lokalnih energetskih skupnosti naj bi bilo od junija 2024 na voljo 29,4 milijona evrov. 
fasada Eko sklad Pod streho Po novem bo za subvencijo treba na fasadi vgraditi več toplotne izolacije
Komentarjev 1
  • jakec1575 12:07 26.februar 2023.

    upam, da bojo pol fimre plačale davek na dobiček. to je ze 2 mrd v enem etu za gospodarstvo.