Pod streho > Varčna hiša
1212 ogledov

Tako bi lahko država znižala položnice za energente, pa jih ne bo

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Evropska komisija je razgrnila nabor ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije. Povzemamo kratkoročne ukrepe, ki jih lahko sprejme država članica, da zmanjša vpliv visokih cen energentov, ki jih že ali jih bodo v kratkem občutila tudi gospodinjstva.

Številni Evropejci se soočajo z najvišjimi računi za elektriko v minulem desetletju, zato je takojšnja prednostna naloga zavarovati potrošnike, je izziv ponazorila evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Možni ukrepi, ki jih lahko uvede država

Evropska komisija je priporočila več možnih ukrepov, s katerimi država članica lahko ublaži pritisk višjih cen energentov, ki jih že ali jih bodo kmalu občutila gospodinjstva in podjetja. 

Posebno pozornost namenja ranljivim potrošnikom. Država članica lahko tem nudi finančno pomoč, tako da jim da pavšalno podporo, ali tako, da jim pokrije del ali celoten račun. 

Druga možnost je moratorij na plačilo računov za energente, pri čemer država lahko omogoči začasne odlog plačila položnic za energente.

Ena od možnosti je tudi znižanje DDV. Začasno lahko država energente prestavi v skupino proizvodov z nižjo stopnjo DDV, za ranljiva gospodinjstva pa lahko vzpostavi celo ničelno stopnjo DDV.

Država lahko zniža tudi trošarine na predpisane minimalne vrednosti, če so trošarine zdaj višje od teh. 

Potrošnike lahko tudi zavaruje pred odklopi iz elektroomrežja, tako da te prepove. 

Komisija državam priporoča še, da za pomoč gospodinjstvom, črpajo iz prihodkov iz trgovalne sheme emisijskih kuponov. Ti so se, po besedah Kadri Simson, v prvih devetih mesecih letos glede na enako lansko obdobje povečali za kar 10,8 milijarde evrov. 

položnice Pod streho Pripravite se na velikanske podražitve elektrike in goriva

Nabor ukrepov je pravno nezavezujoče sporočilo

Kratkoročni ukrepi so v rokah članic. Okoli 20 jih že ukrepa ali ukrepe načrtuje. Simsonova je povedala, da jih je o konkretnih ukrepih doslej obvestilo šest članic.  V evropski organizaciji za zaščito potrošnikov Beuc so nabor ukrepov označili za ambiciozen in članice unije pozvali, naj predlagane rešitve čim prej uporabijo. Opozorili so, da visoke cene energije še dodatno bremenijo gospodinjstva, ki jim je že pandemija covida-19 povzročila velike finančne težave, in da deset odstotkov Evropejcev že živi v energetski revščini. 

Odziv v Sloveniji

V Sloveniji konkretnih odzivov za blaženje višjih cen energentov oziroma višjih položnic še ni. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj prek Twitterja le sporočil, da „zaradi enormne rasti cen energentov, sklicujemo izredni svet ministrov pristojnih za energijo, ki bo 26.10. v Luksemburgu. Kriza visokih cen energentov zahteva čim hitrejši odziv članic EU, da zaščitijo svoje najranljivejše prebivalce in podjetja.“

Hkrati pa je predvem gospodinjstva pomiril, da panike ni, trg deluje, saj razen enega dobavitelja električne energije, noben od drug ne namerava v kratkem podražiti energenta, o čemer smo že pisali v članku Kaotične razmere na trgu. Minister: Zaenkrat je vse v redu, ne delajmo panike. Slovenija je veliko bolj na varni strani kot nekatere druge evropske države. Med tem pa je že vsaj pet dobaviteljev povišalo cene tega energenta. 

Na trenutne razmere se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v Odmevih povedal, da lahko država ukrepa le na področju cen električne energije, ne pa tudi cen zemeljskega plina.

V Sloveniji proizvedemo 85 odstotkov potrebne električne energije, vendar pa je približno polovico prodamo v tujino. Minister tako skrajno možnost regulacije vidi v dveh smereh: "Lahko bi, če bi bilo to potrebno, uredili tako, da domači proizvajalci ne bi smeli prodajati električne energije v tujino, na drugi strani pa bi lahko omejili ceno energije."

Zaradi napovedi podražitev nekaterih dobaviteljev električne energije je dejal še, da bo ministrstvo preverilo, na osnovi česa so se podjetja odločila za takšno potezo in povedal, da ima večina potrošnikov zakupljene cene energije tudi za prihajajoče leto. Opozoril je tudi, da povečanje cen električne energije ne vpliva tako drastično na povečanje računa odjemalca, vendar je izrazil pričakovanje, da bodo to dobavitelji jasneje pojasnili svojim kupcem. 

Ogrevanje Čas za nakup Pod streho Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil

 

Komentarjev 2
  • peter992 12:06 15.oktober 2021.

    Nekako je potrebno napolniti blagajno.

  • h4ck3r 11:35 15.oktober 2021.

    Pa kaj zganjate paniko...se je komu že podražila položnica za plin in elektriko? Ko se bo potem se naj začnejo ukrepi, takrat ko se bo videlo dejansko stanje in potrebni ukrepi. "Država naj prepove izklop"...ja pa ja, da se bo ...prikaži več našlo še več teh ki "hvatajo krivine" in bodo lepo živeli na državni račun, tisti ki pa pomoč dejansko potrebujejo pa za njo, kot v veliko primerih niti ne bodo zaprosili.