Pod streho > Varčna hiša
12438 ogledov

Tako preprosto lahko račun za elektriko zmanjšate za več 100 evrov

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Na ZPS so izračunali, koliko lahko zmanjšate rabo električne energije in kolikšni so prihranki, če spremenite le pet navad.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v okviru projekta Clear-X, ki ga financira Evropska unija, izračunali konkretne prihranke električne energije in denarja, ki jih v gospodinjstvu lahko dosežemo z nekaj preprostimi spremembami. "Zaradi napačnih navad lahko porabimo od 30 do 40 odstotkov več energije, kot če bi ravnali premišljeno," pravijo na ZPS.

Izklop električnih naprav, prihranek 50 evrov 

Kot navajajo, so električne naprave v stanju pripravljenosti v povprečju 22 ur, v eni uri pa porabijo od 0,3 do 15 Wh električne energije. Vsaka posamezna naprava je tako v stanju pripravljenosti 8030 ur na leto in vsaka porabi od štiri do 120 kWh na leto. Letni strošek za porabljeno električno energijo za posamezno napravo je od 84 centov do 25 evrov. Preštejte vse naprave v stanju pripravljenosti v svojem domu in izračunajte prihranek.

Zamenjava varčnih žarnic za LED-sijalke, prihranek 40 evrov

Če samo pet varčnih žarnic, ki gorijo štiri ure na dan, zamenjate z LED-sijalkami, lahko prihranite dobrih 70 kWh ali 15 evrov na leto. Še več pa lahko prihranite, če zamenjate varčne žarnice z LED-sijalkami. Na ZPS so izračunali, da tako rabo energije zmanjšate za več kot 200 kWh, strošek zanjo pa za dobrih 42 evrov. 

Zaprta pipa med umivanjem zob, prihranek 30 evrov

Za eno ščetkanje zob s toplo vodo ob odprti pipi porabimo približno pet litrov vode, torej okrog 10 litrov vode na osebo na dan. Za ogrevanje te vode porabite približno 34 evrov električne energije. V štiričlanski družini je letni prihranek lahko več kot 130 evrov na leto. 

elektrika, položnice Elektrika Pod streho Toliko stane prehod iz dvotarifnega na enotarifno merjenje

Nižja temperatura vode v bojlerju, prihranek 125 evrov 

Če znižate temperaturo vode v električnem grelniku (bojlerju) z 80 °C na 60 °C, lahko rabo električne energije za ogrevanje vode zmanjšate za kar 593 kWh in s tem prihranite 125 evrov na leto.

Prhanje namesto kopanja, prihranek 30 evrov

Za enkratno kopanje se v povprečju porabi tudi 90 litrov vode, skozi običajno prho pa steče okrog devet litrov vode na minuto. Če ena oseba v gospodinjstvu zmanjša porabo tople vode za 10 litrov, boste prihranili približno 30 evrov na leto, če se voda ogreva z električnim bojlerjem. Če se voda ogreva z zemeljskim plinom, je prihranek približno 18 evrov na leto.

To so precej preprosti ukrepi, ki ne bodo vplivali na kakovost bivanja, prinašajo pa precejšnje prihranke. Gospodinjstvo z dvema članoma lahko z njimi prihrani več kot 300 evrov, štiričlansko gospodinjstvo pa celo več kot 400 evrov na leto.  

Na ZPS navajajo še nekaj navad, ki bi jih v gospodinjstvih morali opustiti: 

 • prižgane luči, čeprav je dovolj svetlo,
 • vklapljanje napol praznega pomivalnega ali pralnega stroja,
 • neredno čiščenje filtrov v napravah,
 • neredno odstranjevanje ledu iz zamrzovalnika,
 • kuhanje brez uporabe pokrovk,
 • prepogosto odpiranje hladilnika oziroma razmišljanje pri odprtih vratih, kaj bi vzeli iz njega.
Med kurilno sezono je vredno poskusiti tudi znižanje termostata za vsaj eno stopinjo Celzija – vsaka stopinja manj pomeni 6-odstotni prihranek energije za ogrevanje.
elektrika Elektrika Pod streho Izračunali smo, ali se dvotarifno merjenje splača

 

Komentarjev 19
 • sandi76 09:33 10.marec 2023.

  Če sedaj porabim cca 70 eur elektrike, ali lahko prihranim 100 eur ?

 • Skias 09:01 10.marec 2023.

  Kar se tiče vseh teh nasvetov. Ogromno ljudi to že dela in ker se je potrošnja elektrike zmanjšala so dvignili ceno elektrike, kar je bilo tudi javno povedano. Skratka avtor članka, nobeden vam ne brani, da spakirate kufre in se ...prikaži več preselite v kako jamo in se odpovete 100% elektrike. Aja pa ognja tudi ne smete uporabljati saj s tem povečujete količine Co2 emisij! Bi pa bilo pametno dopovedati ljudem, da ne glede na to ali so doma ali pa kje drugje, da zasabo ugasnejo luči ne pa pustijo vse prižgano

 • Cefur 15:08 09.marec 2023.

  Svinja smrdljiva od goloba si polni žepe da boste lahko ostale ovce svobodno varčevale!