Pod streho > Varčna hiša
27099 ogledov

To Institut Jožef Stefan svetuje o izbiri toplotne črpalke

toplotna črpalka Profimedia
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so izdali obsežen priročnik za gospodinjstva, v katerem navajajo vse vidike, ki jih je treba upoštevati pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema z novim, bolj učinkovitim, ki izkorišča obnovljive vire energije.

Projekt so poimenovali Zamenjaj olje za okolje, sicer pa je priročnik del projekta Replace, ki poteka v devetih državah in nagovarja 80 milijonov posameznikov. Cilj projekta je „motivirati in podpreti ljudi v ciljnih regijah, da svoje stare ogrevalne sisteme zamenjajo z okolju prijaznejšimi alternativami ali pa izvedejo preproste ukrepe, s čimer lahko zmanjšajo skupno rabo energije v stavbi.“

Praktični vodnik je namenjen končnim uporabnikom, ki razmišljajo o zamenjavi ogrevalnega sistema ali uvajanju ukrepov za energetsko učinkovitost v svojem domu. „Poročilo jim bo dalo koristne informacije o ekonomskih, okoljskih in družbenih koristih zamenjave starega in neučinkovitega ogrevalnega sistema z inovativnim, nizkoogljičnim sistemom na obnovljive vire.“

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Poročilo poleg tega svetuje o ukrepih, ki jih mora sprejeti vsak ozaveščen potrošnik pred in med postopkom zamenjave sistema, ter odgovarja na najpogostejša vprašanja, ki jih v zvezi s tem postavijo končni uporabniki. Na koncu poročila je predstavljen izčrpen, ilustrativen in informativen pregled tehnologij za ogrevanje in hlajenje na obnovljive vire energije, ki so trenutno na voljo na evropskem trgu. V poročilu so zajete in obravnavane številne tehnologije za ogrevanje in hlajenje, na obnovljive vire energije, kljub temu, da na trgu še vedno lahko izbirate med tehnologijami za ogrevanje in hlajenje, ki delujejo na fosilna goriva. 

Priročnik je natančen in obsežen, dodali pa so mu tudi razumljiva kontrolna lista za izbor toplotne črpalke in kotla na lesno biomaso. Tokrat povzemamo glavna navodila oziroma lastnosti, pomembne pri izbiri toplotne črpalke (TČ), ki jih izpostavljajo na IJS

Prvo navodilo: pri odločitvi za ogrevanje s TČ je treba upoštevati toplotne izgube stavbe, površino ogrevanega prostora, naravne danosti parcele in finančne zmožnosti. Vse to bo namreč vplivalo na rabo električne energije, ki jo TČ potrebuje za svoje delovanje. 

Streha Eko sklad Pod streho Dva nova razpisa in novosti pri 100-odstotnih subvencijah

Glavni kriteriji, ki jih mora izpolnjevati toplotna črpalka

Energijska učinkovitost – COP, ki predstavlja razmerje med vloženo in pridobljeno energijo, njegova vrednost je odvisna od vrste TČ in vira okoliške toplote. TČ zrak/voda naj ima COP najmanj 3, zemlja/voda najmanj 4 in voda/voda najmanj 5. Enake vrednosti naj bodo tudi pri SCOP, ki pomeni sezonsko učinkovitost TČ v času ogrevalne sezone.

Razred energijske učinkovitosti – priporočajo, naj TČ spada vsaj v razred A. Sicer pa velja, da so ogrevalne TČ lahko razvrščene v razrede od G do A++, za ogrevanje sanitarne vode pa od G do A. Razred energijske učinkovitosti je označen na energetski nalepki, kjer mora biti obvezno navedena oznaka učinkovitosti produkta, moči in glasnosti. Vse oznake za ogrevanje se nanašajo na izkoristke skozi celo leto. 

Hrup – priporočajo izbiro TČ, hrup katere ne preseže 70 dB. 

električno ogrevanje Električno ogrevanje Pod streho Po novem ne bo več dovoljeno

Med pomembnimi vidiki, pri izbiri TČ pa v poročilu navajajo še

Način delovanja - pri TČ tipa zrak/voda ločimo na dve vrsti, glede na tip delovanja: on/off in inverter. Prva deluje v povezavi zunanje z notranjo enoto. Notranja (zalogovnik) sporoča zunanji enoti, kdaj mora začeti z dogrevanjem (on) in ko temperatura zalogovnika doseže zahtevan nivo, se zunanja enota izklopi (off). On-off TČ pri delovanju uporablja polno moč. 

Inverter TČ pa ima vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja. Ta bo deloval s tolikšno močjo, kot je potrebna, da se doseže in vzdržuje želena temperatura v prostoru. Inverterska ogrevalna TČ pri svojem delovanju (načeloma in pri idealnih pogojih) ne potrebuje dodatnega zalogovnika.

Upravljanje naprave - večina novejših izvedb TČ omogoča daljinsko upravljanje in nadzor prek oddaljenega dostopa. Preverite možnosti pri vašem ponudniku. 

Možnost hlajenja - TČ lahko poleg ogrevanja uporabljamo tudi za hlajenje prostorov. Poznamo pasivno in aktivno hlajenje. V primeru pasivnega hlajenja TČ ne potrebuje posebnih prilagoditev, le dovod hladilnega materiala, ki je isti kot vir toplote pri ogrevanju (voda, zemlja, zrak). Zelo dober učinek hlajenja lahko dosežemo predvsem s talnimi, stenskimi ali stropnimi sistemi. Za aktivno hlajenje pa je potrebna posebna vrsta TČ, imenovana reverzibilna. 

toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Strokovna podpora in servis  - ob nakupu TČ je dobro, da se pozanimate tudi o strokovni podpori in servisni službi podjetja. Pomembno je, da pridobite kontakt in informacijo o odzivnem času serviserjev, in si s tem zagotovite ustrezno podporo ob morebitnih težavah v delovanju TČ.

Na koncu kontrolnega lista je razpredelnica, v katero lahko vpišete vse navedene lastnosti posamezne TČ, kar omogoča lažje primerjanje in končno odločitev. 

Vsekakor pa na IJS na več mestih v poročilu poudarjajo, da je zelo dobro, če se pred izbiro, ne le toplotne črpalke temveč predvsem ogrevalnega sistema, posvetujete z energetskim svetovalcem. Ta bo na podlagi lastnosti hiše in pričakovanja stanovalcev ter njihovih finančnih zmožnosti lahko svetoval za konkretno hišo najbolj ugoden ogrevalni sistem. 

Kronoterm Evropsko poročilo Pod streho Med "voditelji" tudi slovenski proizvajalec ogrevalne tehnike cena ogrevanja Izračunali smo Pod streho To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje

 

Komentarjev 7
  • burger 15:19 17.april 2021.

    Kje je referenca/link??

  • rd2dmk2 21:23 16.april 2021.

    glejte jest sem za TČ, ampak.. za TČ rabim elektriko. in zakaj ne bi elektriko sam proizvajal, . ampak, glej šmenta, tile lektro distributerji so se zmenili in uredili zakonodajo, da fizične osebe ne moremo prodajat elektrike, torej , lahko ...prikaži večo jo kupimo ne moremo jim jo pa prodat. torej viške iz mojih elektran jim lahko podarim. pa plačam vse davke, prispevke,takse in omrežnine. zato pa bi rad da gremo vsi na TČ, ker nam bodo zraven še podtaknili fotovoltaične panele, da bi kao manj štroma pukurl

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:19 16.april 2021.

    Seveda vsi na elektriko, potem pa elektriko podražit. Ni logike, dokler elektrika ni zelena.

Sorodne novice