Popotnik
17619 ogledov

Bi želeli živeti v hotelu? Zdaj je to mogoče in sploh ni tako drago!

Ljubljana brez turistov Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19.
Medtem ko si eni hoteli želijo rešiti sezono z oddajanjem sob študentom, temu ostro nasprotujejo in obsojajo ostali hotelski ponudniki v Ljubljani.

Letošnja sezona s hotelskimi ponudniki v Ljubljani (in tudi drugimi večjimi mesti) ni prizanašala. Čeprav so turistični boni v naše glavno mesto privabili marsikaterega domačina, manka s strani tujih gostov niso uspeli nadoknaditi.

Če so bili še v vrhuncu sezone najbolj prepoznavni ljubljanski hoteli le tretjinsko zasedeni, si lahko le predstavljamo, kako bo šele v preostalem delu leta. Zato so se nekateri ponudniki odločili spremeniti svoj model poslovanja, ki je pisan na kožo predvsem študentom, ki v jesenskih mesecih mrzlično iščejo sobe in stanovanja za najem.

Ljubljana brez turistov reportaža Popotnik "Stanje je katastrofalno"

Če je na eni strani to rešitev za številne študente, ki čakajo na sobo v študentskih domovih, so po drugi strani nad to odločitvijo odločno ne strinjajo ostali hoteli. Pravijo, da so prvi hoteli ceno v Ljubljani zbili na nerazumljivo nizko nivo, ostali hoteli pa so se temu morali prilagoditi.

Ena takšnih sta Central hotel in mladinski hotel The Fuzzy Log, ki spadata pod verigo Union Hoteli in z dolgoročnim oddajanjem začneta z mescem oktobrom. Kot nam je dejala Milica Kopanja Šircelj iz podjetja Union Hoteli, je zanimanje študentov za sobe veliko in so zapolnili že skoraj večino razpoložljivih kapacitet.

Cena najema za mladinsko različico hotela, ki ima podobno funkcionalnost kot študentski dom, znaša 250 evrov na mesec. V The Fuzzy Logu, ki se nahaja na Miklošičevi ulici, ima študent zasebnost v svoji spalnici/sobi, medtem ko so kopalnica, kuhinja, sobe za druženje in terasa skupni. Na razpolago imajo tudi telovadnico, savno in pralnico.

Cena najema v Central hotelu, ki se prav tako nahaja na Miklošičevi ulici, pa znaša 350 evrov na mesec. Sobe so večje in imajo tudi zasebno kopalnico ter televizijo. Prav tako je možna uporaba skupnih prostorov, namenjenih učenju in druženju.

Bled Slovenija Popotnik Slabe številke: Toliko manj turistov smo gostili v prvi polovici leta

"Borimo se za vsakega gosta"

Čeprav bi takšen model poslovanja, ki se ga poslužuje podjetje Union Hoteli, rešil sezono marsikateremu hotelskemu ponudniku v Ljubljani, so hoteli soglasni, da ne bodo šli po njihovih stopinjah. Povpraševanje po dolgotrajnem najemu je v Ljubljani celo prej izjema kot pravilo, pri čemer gre v teh primerih za tuje poslovne goste, ki jim hoteli nato pripravijo individualno ponudbo.

V Hotelu Nox je tako na primer najdaljše obodbje najema znašalo približno tri tedne (s prekinitvami), dnevna cena pa je bila nižja le za do 10 odstotkov.

V upanju, da se bo situacija do prihodnje pomladi umirila, o oddajanju sob za daljše obdobje ne razmišljajo v Hotelu Emonec, kjer daljšega bivanja posebej niti ne oglašujejo.

Ljubljana Popotnik "S poletno sezono ne moremo biti zadovoljni"

Prenovljeni City hotel je bogatejši za 86 novih hotelskih sob in tri luksuzne ap | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
S povpraševanji in rezervacijami s strani študentov se ne soočajo tudi v Hotelu Slon in City Hotelu, podobnih načrtov z dolgoročnim oddajanjem sob študentom pa nimajo še v M Hotelu.

Da bi gostje rezervirali dolgotrajni najem, se redko zgodi tudi v Austrii Trend Hotelu, kjer so nam še dejali, da v njihovem hotelu sob študentom ne bodo oddajali, ker so "poslovni hotel višjega cenovnega ranga".

Bolj strogo pa so početje podjetja Union Hoteli obsodili v Hotelu Atelier, kjer sob na dolgi rok sploh ne oddajajo.

"Njihovo početje vsem ostalim, ki se borimo za vsakega gosta, in ki tudi dejansko delamo in imamo stroške zaradi poslovanja, niža ceno vsak dan sproti," je kritičen Marko Tramšek iz Hotela Atelier in obenem tudi skeptičen o ustreznosti poslovanja: "Ni mi jasno tudi to, da kljub temu da sta hotela zaprta in se oddajata na dolgi rok študentom, podjetje sobe vseeno vsakodnevno trži turistom. Ali torej turiste zavaja in jim sploh nima namena oddati teh sob? Kaj potem dela s turisti, ki so v zaprtem hotelu rezervirali sobo? Posebej Central Hotel trži svoje sobe, npr. na Booking.com po neverjetno nizkih cenah in je zbil ceno v Ljubljani na nerazumljivo nizek nivo. Vsi ostali hoteli pa smo se morali prilagoditi."

Airbnb nova pravila Popotnik Tega po novem ne boste smeli početi v Airbnbju

Vse več je tudi apartmajskih ponudnikov v Ljubljani, ki so prej bodisi oddajali preko platform Booking.com bodisi preko Airbnbja, in so bili primorani spremeniti taktiko poslovanja iz kratkega v dolgotrajni najem. Eden takih je po naših informacijah tudi Barbo Palace Apartments v samem središču Ljubljane, zagotovo pa to ni osamljen primer. 

Komentarjev 5
  • kapibara1 19:53 29.september 2020.

    Tako ali tako so VSI hoteli UKRADENI.. pa bilo kako preko katerega sistema- poti- razlage...... Kakor doblje- no tako zgubljeno..

  • fiston 18:54 29.september 2020.

    To sem jaz že vedno govoril, da so nas z boni nategnili, ne pa da so kaj dali, čeprav v SĐS stalno to trobijo. Če ne bi delili bonov bi bile cene sigurno vsaj 30% nižje, ampak vse cene, ne ...prikaži več samo nočitev in zajtrk. Tako da oni bon uporaben edino, če greš kam pa samo prespiš, ostalo imaš pa s seboj. Recimo za v hribe.

  • Waltter 12:21 29.september 2020.

    samo tale je pa dobra bentijo o nerazumno nizki ceni nocitve in ob tem recejo "ostali pa smo se morali prilagoditi". Ja torej ce so se lahko prilagodili je super predvsem za gosta ki dobi za posteno ceno tudi normalno ...prikaži več nocitev. No prej pa so bile cene nabite v nebo brez neke osnove ? mogoce samo za to ker je to kobajagi Ljubljana?

Sorodne novice