Popotnik
7250 ogledov

Če se odpravljate na to priljubljeno destinacijo, nujno preberite

Scena 23.05.13, narcise, foto: marko seruga Marko Šeruga
Občina Jesenice je ob vrhuncu cvetenja narcis na pobočjih pod Golico uvedla poseben prometni režim.

Travniki in pobočja nad Jesenicami so v maju tradicionalno pobeljeni s cvetovi narcis oziroma ključavnic, kot jim pravijo domačini. Cvetoče rože v vasi pod Golico vsako leto pritegnejo številne obiskovalce, parkirnih mest pa je malo, zato so zasebne travnike domačinov v tem času pogosto zasedla parkirana vozila.

Špičnik Srce Maribor Vinograd Top deset Popotnik Dih jemajoče poti med vinogradi

Občina Jesenice je tako kot lani tudi letos uvedla poseben prometni režim. Ob naslednjih koncih tedna bosta ob lepem vremenu cesti v Planino pod Golico in Javorniški Rovt tako zaprti, obiskovalcem pa bo na voljo brezplačen avtobus. Občina, ki si hkrati želi razbremeniti tudi pritisk na okolje, je piloten porjekt Med narcise z busom, izvedla že lani, ko se je tako pri domačinih kot pri obiskovalcih lani izkazal za dobro prakso, zato se tega projekta lotevajo tudi letos.

Zapora cest in brezplačni avtobusni prevoz sta načrtovana za 21. in 22. ter 28. in 29. maj. Organizirani prevoz in zapora bosta pogojena z lepo vremensko napovedjo in ju v primeru slabega vremena ne bo. V vsakem primeru pa bo vožnja mimo cestnih zapor omogočena domačinom, njihovim obiskovalcem in gostom turističnih ter gostinskih ponudnikov.

Preostali obiskovalci bodo lahko zastonj parkirali pred stavbo Občine Jesenice in se z izredno avtobusno linijo, ki bo med 7. in 17. uro vozila najmanj vsako polno uro, v bolj zasedenem času pa še pogosteje, zapeljali v Planino pod Golico in na Javorniški Rovt. Na avtobusu bodo prejeli tudi letak z voznim redom brezplačnega avtobusa in gostinsko ponudbo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gamsovc (@gamsovc)

Do narcis prijazno obdelovanje travnikov

Projekt Med narcise z busom je pomemben z vidika trajnostne mobilnosti in večjega užitka pri doživljanju cvetočih poljan, za ohranjanje narcis pa je ključen tudi projekt Ohranimo narcise. Z njim nagovarjajo predvsem lastnike zemljišč in jim plačujejo nadomestilo za izpad prihodka, da za travnike skrbijo do narcis kar se da prijazno.

Intervju Popotnik Ideje za odklop od ponorelega sveta

V prvem letu je bilo v projekt vključenih 20 lastnikov zemljišč, po štirih letih je v projektu že 35 lastnikov in 41 hektarov zemljišč. Na njih se morajo kmetje odpovedati spomladanski paši, saj zlasti drobnica poje narcise in uniči čebulice. Tudi košnja travnikov z narcisami mora biti poznejša, da se seme po cvetenju posuši in usuje. Hkrati pa je ključno, da se travniki vzdržujejo in ne zarastejo, saj bi pod grmovjem imele narcise premalo svetlobe in bi prav tako izginile.

V zadnjih dveh letih so z Zavodom RS za varstvo narave vzpostavili tudi monitoring števila narcis, ki bo pokazal, kakšen učinek imajo ti ukrepi. Rezultatov monitoringa še ni, saj je bilo leta 2020 zaradi suše narcis izjemno malo, lani pa zaradi mokrih tal izredno veliko.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice