Popotnik
4765 ogledov

Za doživetja in izkušnje pripravljeni plačati več

Cerkniško jezero - brez vode Eva Kobe
V Notranjskem parku letos zaznavajo za malenkost manj domačih obiskovalcev, kot pretekla leta: "Zato pa imamo več tujih, predvsem iz osrednje Evrope, kot so države Beneluxa, pogosteje pridejo Nemci, Avstrijci, Španci, Italijani, opažamo tudi porast obiskovalcev iz Velike Britanije."

Glede na trenutne številke do tega meseca menijo, da je trenutna situacija podobna začetni poletni sezoni v letu 2019. "Vsekakor pa se številke zaradi COVID-19 situacije močno razlikujejo v letih 2020 in 2021, kjer so bile številke tudi za dvakrat do trikrat višje v glavni poletni sezoni," dodajajo.

Trenutno sicer ne beležijo posebne gneče oziroma navala obiskovalcev. Obiskanost parka, predvsem Cerkniškega jezera, je v poletnem času pri njih odvisna tudi od vodostaja Cerkniškega jezera. Že slab mesec pa je jezero presahnjeno, večina obiskovalcev pa išče možnosti za osvežitev v vodi v tej vročini: "Tako, da iščejo druge kraje, kjer je voda stalna."

Želijo si dodatnih storitev

V primerjavi s preteklimi leti, med obiskovalci parka opažajo tudi, da si želijo predvsem pristnih doživetij, stikov z naravo: "Iščejo možnosti za večdnevno kolesarjenje  in pohodništvo za vse starostne skupine ter  vse več zanimanja za okušanje lokalne kulinarike."

Iščejo predvsem namestitve, ki ponujajo nočitev z zajtrkom, pripravljeni pa so plačati več za doživetja in izkušnje, na primer za opazovanje medveda, individualno vodenje oziroma vodenje za manjše skupine. "Začeli so povpraševati po dodatnih storitvah in ne samo po možnostih za nastanitev," dodajajo.

poravnava PROMO Uporabno Da Hrvaška ne postane nočna mora: Kaj morate vedeti, če se vam zgodi prometna nesreča? Split, Hrvaška, turizem, ulica Popotnik Na to nemški portal opozarja državljane pred odhodom na Hrvaško

Parkiranje v parku

Presihajoče jezero je v tem trenutku poskrbelo za posebno pokrajino, ki jo lahko občudujete na objavljenih fotografijah (v tem članku), ali v živo.

"Pogled na gole požiralnike Rešeto je kot pogled na površje nekega drugega planeta. Težko si je predstavljati, da nad temi luknjami spomladi plavamo, pozimi pa drsamo. Na Cerkniškem jezeru je 27 večjih območij s požiralniki ali požiralnimi jamami, ki imajo svoja imena. Samo posameznih požiralnikov na vsem Cerkniškem polju pa je veliko več. In vsako leto se odpre kakšen nov," opisujejo v parku.

Cerkniško jezero - brez vode | Avtor: Eva Kobe Eva Kobe

Če se boste podali na pot k temu čudežu narave, je najbolje vzeti s seboj kolesa. Tako boste lahko parkirali na enem od brezplačnih parkirišč, ki so razpršena po Cerknici, in se peljali po urejeni kolesarski poti do jezera.

Ob obisku Notranjskega parka lahko parkirate na plačljivem parkirišču Dolenje Jezero ob Cerkniškem jezeru. Cena je dva evra na uro, s tem, da je prva ura parkiranja brezplačna.

Medved, mladič | Avtor: Profimedia Profimedia
Opazujte medveda

Kot navajajo v Notranjskem parku, lahko pri njih najdete priložnosti za vse. Od krajših in daljših sprehodov ob prelepih naravnih in kulturnih znamenitostih do čolnarjenja, kolesarjenja, panoramskih voženj s konjsko vprego, raziskovanja podzemnih jam in celo opazovanja divjih živali. Prav sljednje je za ljubitelje narave zelo zanimivo, saj je notranjska dom vsem trem velikim zverem, ki prebivajo v našem okolju – volku, risu in medvedu.

Pri njih se lahko v spremstvu lovca odpravite do ene izmed lovskih prež, v katero lahko vstopijo največ trije do štirje obiskovalci. Najprimernejši čas za opazovanje medveda je po njihovih navedbah pozno popoldne, a preden pade mrak. Takrat obiskovalci v popolni tišini sedijo na preži in čakajo, da se kosmatinec odpravi mimo njih: "Ker ima medved večinoma vsak dan podobno rutino in je na prostor ob preži navajen, ga opazovalci skoraj vedno uzrejo. Če le niso preglasni."

Opazovanje je mogoče med aprilom in septembrom, najbolj priporočljivo pa med majem in avgustom. Prijavite se lahko TUKAJ

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Amber_Tyers
    Amber_Tyers 09:05 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, demesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma 3 ...prikaži več ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

Sorodne novice