Uporabno
1381 ogledov

Da Hrvaška ne postane nočna mora: Kaj morate vedeti, če se vam zgodi prometna nesreča?

poravnava PoraVnava.si
Čeprav si vsi želimo poletje brez stresa, do tega še prehitro pride. Brezglavo hitenje in vožnja brez fokusa, z možgani že na paši, se ne obrestuje. Prometna nesreča namreč pusti grenak priokus, če do nesreče pride v tujini-je neznank še toliko več. Veste, kako ravnati v primeru prometne nesreče v tujini?

Se vam je pripetila nesreča na Hrvaškem? S pomočjo pravnih strokovnjakov iz poraVnave vam odgovarjamo na nekaj vprašanj.  

Hrvaška je še vedno najbolj obiskana turistična destinacija Slovencev, posledično se tam zgodi tudi več prometnih nesreč slovenskih državljanov.  

Hrvaška statistika prometnih nesreč tujih državljanov razkriva, da se je v preteklem letu na njihovih cestah lažje poškodovalo 64 državljanov Slovenije. 35 Slovencev je utrpelo težje poškodbe, teh je bilo 66 odstotkov več, kot leta 2022.

V letu 2020 in tudi v letu 2021 so se na Hrvaškem zgodile tri prometne nesreče s smrtnim izidom.

Bodisi, da gre zgolj za manjši trk ali je prometna nesreča večja, preberite naslednje nasvete strokovnjakov poraVnave, ki vas bodo vodili do primerne odškodnine. Odškodninsko podjetje poraVnava se tekom celega leta, še posebej pa tekom turistične sezone ukvarja z odškodninskimi zahtevki. Strokovnjaki se ponašajo z 20-letnimi izkušnjami.

Izkušeni pravniki udeležence prometne nesreče opozarjajo, da se dogodek obravnava po zakonu države, kjer se je nesreča zgodila in posledično za odškodninske zahtevke velja Hrvaška sodna praksa.

poraVnava.si | Avtor: poraVnava.si poraVnava.si

Prometna nesreča, kaj sedaj?

- Zavarujte sebe in soudeležence!

Kjerkoli se zgodi prometna nesreča, velja zlato pravilo. Hrvaška ni izjema: Zavarujte kraj nesreče. V primeru hujših poškodb udeležencev pokličite zdravniško pomoč.

Obvezno obiščite zdravnika, tudi če so poškodbe na videz nedolžne. Tudi v primeru prask, podplutb, tudi v teh primerih vam pripada odškodnina. Zdravnika pokličite hitro, dokler je še vedno viden obseg poškodb.

- Pokličite strokovnjake poraVnave!

Takoj po nesreči pokličite strokovnjake za odškodnine. Podjetje poraVnava ima za primere nesreč v tujini tudi posebno telefonsko linijo. 24 ur na dan so dosegljivi na +386 30 363 343.

- Kdaj pokličemo policijo?

Prometna nesreča lahko zahteva tudi policijsko posredovanje. Kljub temu, da morda o klicu na policijo ne razmišljate, se vam ne zdi potreben-temu ni tako! Policijo kličite v vsakem primeru, saj bo le tako mogoč postopek odškodninskega zahtevka, svetujejo pravniki. Obvezno se na policijo obrnite, kadar obstaja sum, da je soudeleženec pod vplivom alkohola ali drog. Če ni jasno, kdo nosi krivdo ali, če vam kdo od soudeležencev ne želi dati podatkov, postopke predajte policiji.

- Ne pozabite na podatke, Evropsko poročilo in fotografije

Ostanimo pri pridobivanju osebnih podatkov soudeležencev, te obvezno pridobite in ne pozabite na podatke o njihovi zavarovalnici.

Izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči. Številne, ki jih je doletela prometna nesreča izkušnje učijo, da je dobro dokumentirati kraj nesreče, poškodbe na vozilu in položaj udeleženih vozil. Skratka vse, kar je povezano z nesrečo.

Zakaj? Hrvaška policija je postopke namreč večkrat vodila površno. Z vsemi informacijami o tem, kako se je zgodila prometna nesreča, se obrnite na odškodninske pravnike podjetja poraVnava.

poraVnava.si | Avtor: poraVnava.si poraVnava.si

V primeru, da slovenski oškodovanec ob nesreči ne pridobi podatkov o zavarovanju tujega vozila, registriranega v eni od držav Evropskega gospodarskega prostora (ker sta z nasprotnim udeležencem pomanjkljivo izpolnila evropsko poročilo, ali ga sploh nista izpolnila), vam strokovnjaki poraVnave  pridobijo podatke preko Slovenskega zavarovalnega združenja.

Strokovnjaki, z več kot 20-letnimi izkušnjami namreč vedo, katere naše zavarovalnice poslujejo s katero tujo zavarovalnico.

Če se vam je pripetila prometna nesreča, se postopkov nikar ne lotevajte sami. Strokovnjaki poraVnave so namreč dosegljivi 24 ur na dan. Na telefonski številki 080-13-14, lahko kadarkoli  dobite informacije v zvezi s postopki pridobivanja odškodnine ali  samega odškodninskega postopka.

Sončna očala so, kopalke so… Kaj pa asistenca, zavarovanje?

Preden se odpravite na pot ne mislite zgolj na stvari, ki jih lahko zložite v kovček, obvezna oprema naj bo tudi urejeno avtomobilsko zavarovanje, priporočena je sklenitev asistence. Hrvaška sicer ne zahteva zelene karte, vendar je ta obvezna ob vstopu na primer v BIH, Črno Goro, Albanijo. S pomočjo mednarodne zelene karte soudeleženci lažje izmenjajo podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. O Evropskem poročilu o prometni nesreči smo že govorili, zavarovalnice po vsej Evropi slednjega izdajo ob sklenitvi zavarovanja. Vsebina obrazca je poenotena in je tako uporaben tudi v primerih, ko se je prometna nesreča zgodila udeležencem iz različnih držav.

Čeprav je Hrvaška relativno blizu, se na to ne zanašajmo in obvezno sklenimo zavarovanje za tujino. Prometna nesreča lahko namreč zahteva zdravniško pomoč, vrtoglave stroške pa lahko prinese tudi med bolnišnični prevoz.

Hrvaška že napoveduje odlično turistično sezono. Trume turistov se bodo vsak čas podale proti naši južni sosedi. Za marsikaterim voznikom bodo že ure vožnje. Utrujenost in vročina sta skupna imenovalca prometne nesreče. Na pot torej spočiti in s trezno glavo, v primeru nesreče pa imejte v mislih poraVnavo.