Popotnik
3079 ogledov

Economist Intelligence Unit: To je najdražje mesto na svetu

New York Pixabay
New York je spodrinil Tel Aviv z mesta najdražjega mesta na svetu. Visoko so poskočile tudi ruske metropole.

New York in Singapur sta po svetovni raziskavi Economist Intelligence Unita (EIU), ki raziskuje življenjske stroške, najdražji mesti na svetu. Na vrhu je New York, Singapur pa se je s tem naslovom ponašal že osemkrat v 10 letih.

Izraelski Tel Aviv, ki je bil leta 2021 razglašen za najdražje mesto na svetu, je letos na tretjem mestu. Najcenejši mesti ostajata sirska prestolnica Damask in libijski Tripoli, medtem ko je večina evropskih mest padla nižje na lestvici.

Tel Aviv | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Ameriška mesta so se dvignila

Poleg New Yorka, sta na lestvici desetih najdražjih mest na svetu napredovala še Los Angeles in San Francisco. V raziskavo je bilo zajetih 22 ameriških mest, vsa so se zaradi hitre rasti cen in močnega dolarja dvignila na lestvici.

Šest izmed njih - Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego, Portland in Boston – se je uvrstilo med 10 mest, ki so imela največje skoke na lestvici.

Močen vpliv svetovnih kriz

Na lestvici sta najbolj napredovali ruski mesti Moskva in Sankt Peterburg, ki sta skočili za 88 oziroma 70 mest.

Moskva | Avtor: Profimedia Profimedia
Letošnja raziskava je bila izvedena med 16. avgustom in 16. septembrom v 172 večjih mestih na svetu. "Vojna v Ukrajini, sankcije Zahoda proti Rusiji ter kitajska politika ničelne tolerance do covida, so povzročile težave z dobavo, spremljajo pa jih naraščajoče obrestne mere ter nihanje tečajev. Vse to skupaj je povzročilo krizo življenjskih stroškov po vsem svetu," je dejal Upasana Dutt, vodja EIU.

Praga Popotnik Ta evropska destinacija najbolj razočara potovanje kovček letalo zemljevid Presenečeni? Magazin Pozabite na trope, to je trenutno najbolj zaželena luksuzna destinacija! gorska kolesarska pot Škabrijelka Popotnik FOTO: To je nova gorska kolesarska pot, kjer ni snega
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.