Popotnik
4468 ogledov

FOTO: To je nova gorska kolesarska pot, kjer ni snega

gorska kolesarska pot Škabrijelka Arhiv društva TCS
Mestna občina Nova Gorica je predstavila novo gorsko kolesarsko pot z imenom Škabrijelka.

Gorsko kolesarjenje predstavlja eno izmed bolj priljubljenih aktivnosti na prostem, zelo pa se razvija tudi gorski kolesarski turizem. Tem trendom očitna sledi Mestna občina Nova Gorica, kjer so na novo zgradili gorsko kolesarsko pot, dolgo štiri kilometre. Pot z imenom Škabrijelka se začne na razglednem vrhu Škabrijela, speljana pa je po gozdnih površinah s krajšimi odseki po makadamskih poteh v ohranjenem naravnem okolju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adriano Turco (@turcoengineering)

"Projekt legalizacije enoslednice Škabrijelka na Škabrijelu je del dolgoročnega razvoja gorskega kolesarjenja, saj na območju Goriške in Vipavske doline obstaja potencial za razvoj gorskega kolesarjenja kot profesionalnega športa ter pomembnega dejavnika pri ponudbi turističnih produktov naše turistične destinacije,"  so ob slovesnem odprtju poti v sporočilu za javnost zapisali na novogoriški občini.

Varaždin Novo Popotnik Čez mejo uredili kolesarske poti, ki jemljejo dih

Za njeno izgradnjo je manjša skupina članov TCS, Društvo graditeljev gorsko kolesarskih poti Nova Gorica, opravila veliko ur terenskega dela. Branko Belingar, predsednik Društva TCS, pri tem izpostavlja: "Če k vsemu naštetemu dodamo še pokrajinsko raznovrstnost, v katero je Škabrijelka umeščena, bogato kulturno dediščino, zgodovino, vrhunsko kulinariko ter celoletno blago klimo, nam Škabrijelka ponuja izkušnjo, ki je na tako kratkih razdaljah in času ne moremo doživeti skoraj nikjer drugje". 

gorska kolesarska pot Škabrijelka | Avtor: Arhiv društva TCS Arhiv društva TCS

Belinger opaža, da je ta segment kolesarjenja med tujimi obiskovalci vse bolj zanimiv. Prav tako je očiten porast gorskih kolesarjev med domačini. Škabrijelka je tako po njegovem mnenju za Novo Gorico velika pridobitev in predstavlja temelj za nadaljnji razvoj gorsko kolesarskega turizma na Goriškem. 

Kolo, kolesarjenje Popotnik To so najbolj idilične kolesarske poti v Sloveniji! Se strinjate?

Navkljub atraktivni in razvejani infrastrukturi pa se ta segment kolesarjenja v Sloveniji srečuje z največ problemi na zakonodajnem področju in njegov razvoj močno ovirajo številni zakonodajni predpisi. Škabrijelka je po velikem prizadevanjem vseh sodelujočih in dolgotrajnih birokratskih postopkih tako ena redkih legalnih gorsko kolesarskih poti v Sloveniji.

gorska kolesarska pot Škabrijelka | Avtor: Arhiv društva TCS Arhiv društva TCS
Zadovoljstvo ob prvih oprijemljivih rezultatih na tem področju je izrazil tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič: "Gorsko kolesarjenje ni samo športna aktivnost. Gorsko kolo je namreč odlično orodje, ki omogoča obiskovalcem umirjeno doživljanje destinacije in njenega naravnega okolja, skozi katerega potujejo, hkrati pa ustvarja ekonomske koristi za večje število deležnikov."

Dolgoročni cilj Mestne občine Nova Gorica na področju gorskega kolesarjenja je urediti območje, bodisi eno ali več, ki bodo delovala kot športni parki. Poleg določitve samega območja je treba določiti tudi primeren model upravljanja in vzdrževanja športne infrastrukture, je še omenil podžupan in sklenil: "Gre za nov korak, ki kaže na ambicioznost, drznost in odločenost našega okolja na področju razvoja športnega turizma."

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:10 21.december 2022.

    In potem se bodo čudili kako lahko zagori v naravi na dveh koncih hkrati ? Toliko o požarih na Krasu ,ki menda niso bili podtaknjeni .

  • Kmodri 20:52 18.december 2022.

    Tole bo treba sprobat!

Sorodne novice