Popotnik
4638 ogledov

To so najbolj idilične kolesarske poti v Sloveniji! Se strinjate?

Kolo, kolesarjenje Profimedia
Kolesarji v Sloveniji ne boste prikrajšani za užitke v vožnji po slikoviti pokrajini. Lahko se odločite za družinsko kolesarjenje po ravnini, bolj zagnani pa se lahko zagrizete v strmine, ki nagrajujejo s čudovitimi razgledi.

Pred nami so toplejši meseci, ki so kot nalašč za odkrivanje naše dežele s pomočjo kolesa, ki je med Slovenci zadnja leta vse bolj priljubljena aktivnost. K temu verjetno najbolj pripomorejo nadvse fenomenalni rezultati naših kolesarjev na dirkah po svetu, dosti ljudi pa se za to obliko turizma odloči tudi zaradi ekološkega vidika. Slovenija je bila prva država na svetu, ki je prejela naziv zelene destinacije v celoti. In kolesarjenje je zagotovo eden najbolj zelenih načinov potovanja in raziskovanja dežele.

 

Otrok in hoja ste jih že obiskali? Popotnik Tako neverjetne tematske poti ponuja Slovenija

V Sloveniji lahko najdete edinstvene kolesarske poti in doživetja, ki vas vodijo med zelenimi destinacijami in vam odkrivajo njihov značaj. Za vas smo pripravili krajši spisek tistih najbolj priljubljenih poti s prav vseh koncev Slovenije. Katera pa je vam najbolj pri srcu?

Negativne posledice mačehovskega odnosa do našega planeta opažamo že desetletja, napovedi okoljevarstvenikov za naslednje generacije so vse bolj črne. Če ne spremenimo svojih navad in če ne začnemo takoj, ne bomo uspeli ustaviti katastrofalnih sprememb na našem planetu. K temu lahko pripomore vsako podjetje, vsaka občina, vsaka družina, vsak posameznik … Zato je naša nova misija na Žurnalovi rubriki Glas generacije: “Zmanjšaj svoj ogljični odtis”, kjer bomo glasno ozaveščali o problematiki, spregovorili z zanimivimi sogovorniki in tudi tako poskrbeli za generacije, ki pridejo za nami. 

Porečanka/Parenzana

Slovensko obalo lahko najbolj pristno doživite s kolesarjenjem po Porečanki/Parenzani – kolesarski poti, ki poteka po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem. Na poti se ustavite v slikovitih slovenskih obmorskih mestih – sončnemu Kopru, ribiški Izoli ali romantičnem Piranu. Nekaj oddiha pa najdete v krajinskih parkih Škocjanski zatok in Sečoveljske soline. Na poti lahko raziskujte tudi istrsko zaledje in poskušate dobrote istrske kuhinje.

Ljudje v Ljubljani Nova misija Slovenija Zmanjšaj svoj ogljični odtis

Kolesarska pot Solkan – Plave

To je pot, ki jo mnogo označujejo kot najlepšo v Sloveniji. Uradno se je odprla leta 2016, dolga pa je 9270 metrov in poteka med Solkanom in Plavami. Dvosmerna kolesarska pot teče tik nad reko Sočo, zaradi česar je tako izjemna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RENT & MORE (@rentandmore)

Kranjska Gora – Belopeška jezera

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka, tik za mejo z Italijo. 11-kilometrska kolesarska pot, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe, iz Kranjske Gore do Belopeških jezer je zelo priljubljena tudi za družine. Je ravno prav oddaljena od glavne ceste in zato zelo varna. Vodi nas mimo urejenih počivališč, igrišč in okrepčevalnic in je primerna za izlet z otroki različnih starosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Rome (@tina_rome_)

Planinska jama ideja za izlet Popotnik 5 skrivnostnih slovenskih jam

Via Bela krajina

Razgibana pokrajina Bele krajine ponuja številne možnosti tako za družinsko kolesarjenje kot za tiste, ki se radi preizkušate na bolj zahtevnih poteh. Kolesarska pot po Beli Krajini vas vodi med belimi brezami in vinorodnimi griči vse do zelene belokranjske lepotice – reke Kolpe, ki ponuja prijetno osvežitev v poletnem času. Poleg krožne poti lahko zavijete tudi na katero od tematskih poti ter spoznate številne naravne in lokalne etnografske značilnosti območja.

Dravska kolesarska pot

Kolesarske užitke lahko poiščete tudi na mednarodni Dravski kolesarski poti. V slovenskem delu vas bo pot popeljala od Koroške mimo Maribora in najstarejšega slovenskega mesta Ptuja vse do Ormoža. Na poti spoznavajte gradove Dravske doline, zgodbe flosarjev in odkrivajte spomenike iz časov starih Rimljanov. Oddahnite pa si lahko ob najstarejši trti na svetu ter okusite lokalne gastronomske posebnosti in vina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WineBike (@winebikeslo)

Kolo kulture Krasa

Tudi kraško pokrajino lahko raziskujete na kolesu. Ena najlepših je krožna pot z imenom Kolo kulture Krasa, na kateri skupno premagate 85 kilometrov. Na poti boste spoznali številne bisere kraške naravne in kulturne dediščine; od čudovitih lipicancev, do arhitekturnih del Fabianija. Krožna pot vodi od Sežane mimo Lipice in Divače, nazaj preko Sežane čez Štanjel, Komen in Dutovlje nazaj do Sežane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Kras (@visit.kras)

Sladka pot (Slatka pout)

Sladka pot ali kot jo imenujejo domačini Slatka pout je 41 kilometrov dolga krožna pot po Pomurju. Pot vodi od Moravskih Toplic, mimo Ivanovcev in Prosenjakovcev preko Bukovice in Bogojine nazaj do Moravskih Toplic. Gre za srednje težko in precej razgibano pot. Po poti si lahko ogledate čebelnjake, spoznate lokalne rokodelce in seveda tudi poskusite sladke izdelke medičarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice