Popotnik
778 ogledov

"Hitro najdemo prostor, kjer smo čisto sami"

Cerkniško jezero - na kanuju
1/2
Miha Jernejčič
Vaščani so bili včasih povsem odvisni od drevakov ...

"Cerkniško jezero je zaradi svoje spremenljive velikosti in oblike pravi raj za raziskovanje s čolnom," opisujejo v Notranjskem regijskem parku. Vsakič bo mogoče odkriti kaj novega: "Veslanje po strugi, obdani z jezersko "trš'co" v času, ko je jezero na pol napolnjeno, predstavlja užitek vsakemu navdušencu nad čolnarjenjem."

Še danes se lahko zapeljete z drevakom

V parku pojasnjujejo, da je tradicionalni čoln Cerkniškega jezera drevak, brez katerega si v preteklosti življenja ob jezeru ni bilo mogoče predstavljati. Z njimi so med drugim prevažali tovor in celo živino.

"Dokler niso v začetku 20. stoletja zgradili ceste do Otoka, so bili vaščani povsem odvisni od teh veličastnih čolnov. Čeprav so drevake izpodrinila cenejša plovila, se je še danes mogoče zapeljati z njim po jezerski gladini," dodajajo.

Čoln si lahko izposodite

Ker na Cerkniškem jezeru bivajo mnoge ogrožene vrste živali, je veslanje tu omejeno. "Preden se s čolnom odpravite na območje jezera, si oglejte plovbni režim in se prepričajte o vodostaju. Plovbna območja in opozorila so sicer označena tudi v naravi," pravijo Notranjskem regijskem parku.

Če nimate svojega čolna, si ga lahko izposodite ali pa se udeležite vodenega izleta po jezeru s kanujem ali drevakom.

Cerkniško jezero - na kanuju | Avtor: Miha Jernejčič Miha Jernejčič

"Vožnja s kanujem po gladini Cerkniškega jezera je nekaj posebnega že zato, ker je vsakič drugačna. Gladina jezera namreč niha, tako da so ob visokem vodostaju dostopni čisto drugačni kotički kot ob nizkem," nam je povedal vodja TIC Cerknica Miha Jernejčič

Hkrati je jezero največje pri nas, tako da hitro najdemo prostor, kjer smo čisto sami. Če to želimo, seveda. Miha Jernejčič

Ob povprečnem vodostaju je po njegovih besedah nekaj posebnega veslanje po strugi, obdani z gostim trstičjem: "Ob poslušanju ptic, žab in drugih prebivalcev jezera se takrat zares počutimo kot pravi raziskovalci neznanega."

Cerkniško jezero Manj poznana Popotnik Lahka pot z neverjetnim razgledom Cerkniško jezero Foto Popotnik Takšna bo nova infrastruktura na našem jezeru

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.