Popotnik
81524 ogledov

Hrvaška: otroka v plitvini v morju opekel ognjeni črv

Ognjeni črv
1/2
24sata
"Igral se je v plitvini, nato se mu je začel širiti izpuščaj ..."

Otrok se je igral z drugimi otroki v plitvini na plaži v Rogoznici, ko ga je opekel ognjeni črv. Mama ga je takoj odpeljala na urgenco, piše 24Sata.

Desetletnega otroka je v soboto na plaži v Rogoznici opekli ognjeni črv. Do nesreče je prišlo zaradi igre v plitvini, deček pa je končal na urgenci.

Ognjeni črv | Avtor: Youtube Youtube

Kako se je vse skupaj zgodilo, je za 24Sata povedala otrokova mama.

Šimun je bil v plitvini s kopico drugih otrok. Črv je opekel le njega. Takoj po nesreči je začutil močan pekoč občutek, na roki so se mu pojavili mehurji. Na mestu poškodbe je bil šop majhnih iglic, ki so izgledalo kot razsuto steklo. Mati ga je peljala na urgenco, ker se je bolečina začela širiti pod pazduho. Na urgenci so bili zelo ustrežljivi, otrok je dobil injekcijo in kremo proti opeklinam. Roka ga je pekla cel dan in naslednji dan, zdaj je že bolje - je rekla mama.

Uriniranje, stranišče, ženska Neverjetno Magazin Neverjetno: zato je zadrževanje urina škodljivo Ugriz obada Foto Zdravje Otekanje, neznosne bolečine ... Ne boste verjeli, kaj je razlog

Kot opozarjajo strokovnjaki, so ognjeni črvi nevarni, ker imajo na sebi drobne iglice, ki izločajo koktajl toksinov, da ubijejo svoj plen. Črvi sicer sami po sebi niso nevarni, ne napadajo ljudi in ne skačejo nanje.  

Ognjeni črvi so počasne živali, dolgi so lahko do 35 centimetrov, običajno pa so dolgi od pet do deset centimetrov. V primeru bližnjega srečanja med človekom in ognjenim črvom, je treba najprej odstraniti bodice, ki jih zarije v kožo žrtve.

Ognjeni črv | Avtor: 24sata 24sata

Ognjeni črvi so živih barv, v naravi je to običajno signal, da gre za strupeno žival, zato se jih tudi ostale živali ne dotikajo. Zaradi svojih živih barv in videza, so ognjeni črvi morda bolj zanimivi za ljudi, zato jih poskušajo pobrati in se jih dotakniti. Takrat se žival brani in lahko poškoduje človeka, zato je treba kopalce in potapljače opozoriti, naj se jim ne približujejo in naj jih pustijo pri miru.

O povečanju števila ognjenih črvov v Jadranskem morju, so mediji poročali že leta 2019, o njihovi invaziji od tedaj poročajo iz Dalmacije. Črv, ki se hitro širi, živi na dnu morja, najdemo ga tudi med morsko travo.

Komentarjev 4
  • Boschtjan Zupanchich 23:08 07.avgust 2022.

    Še en razlog več, da mi ni treba na dopust proti morski luži !!! :-) :-) Najboljši dopust je v Gorah !!! ! !!! :-) Škoda samo, da nisem tega že veliko let prej spoznal !!!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:55 07.avgust 2022.

    vse to spada v dopust ,včasih bil večni problem morski ježki,na obali v bližini sadja in zelenjave pa ose in čebele