Magazin > Lepota & telo
5355 ogledov

Neverjetno: zato je zadrževanje urina škodljivo

Uriniranje, stranišče, ženska Profimedia
Na dolgem poletnem sprehodu ali v vrsti za stranišče ... vsak od nas je vsaj enkrat moral zadrževati urin.

Čeprav pride do zadrževanja urina nenamerno, strokovnjakinja opozarja, da je lahko zadrževanje urina nevarno. Gurujka intimnega zdravja in ustanoviteljica Kegel8 Stephanie Taylor je za The Sun dejala, da predolgo ignoriranje vašega mehurja lahko vodi do kopice težav.

"Zadrževanje urina lahko poškoduje vaše medenično dno," razlaga in dodaja: "Zaradi prepogostega zadrževanja urina lahko mišice v vašem mehurju izgubijo sposobnost krčenja, ko je to potrebno, kar lahko vodi do občutka, ko ne morete sprazniti svojega mehurja, čeprav imate občutek, da bo počil."

"Ne samo to, lahko povzroči tudi neprijetno suhost ter inkontinenco."

Stephanie Taylor

Povprečni mehur odraslega lahko drži dve skodelici urina, preden je poln. Ko je poln za 1/4, pošlje signal vašim možganom. Če urin zadržujete predolgo, se lahko nakopičijo škodljive bakterije, ki lahko povzročijo vnetje mehurja.

Vnetje mehurja je mučno, povzroča bolečine med uriniranjem in nenehno potrebo po obisku stranišča. "Če vnetja ne zdravite in se okužba razširi, se lahko razvije v življenje ogrožajočo okužbo," pravi strokovnjakinja.

vnetje mehurja | Avtor: Profimedias Profimedias

Pozor na opozorilne znake

Gurujka je dodala, da obstaja več opozorilnih znakov, ki lahko kažejo na težave z vašim medeničnim dnom.

"Ti vključujejo uhajanje seča med kašljem, kihanjem, telovadbo ali konstantno potrebo po uriniranju."

"Čutite lahko tudi bolečino v predelu medenice ali bolečino med seksom."

"Zaprtje ali napenjajoča bolečina med izločanjem blata, lahko tudi pomeni, da je vaše medenično dno šibko," dodaja.

Nekaj hitrih rešitev

Obstaja pa nekaj stvari, ki jih lahko storite, da se izognete dodatnim komplikacijam. Stephanie podaja nekaj hitrih rešitev.

Ko se ljudje udeležujejo festivalov in zunanjih dogodkov v poletju, se rado zgodi, da se pred stranišči pojavijo dolge vrste. Dostikrat je vpleten alkohol, ki je diuretik – poveča izgubo vode skozi uriniranje: "Ne samo to, alkohol lahko tudi draži mehur, kar lahko poslabša simptome prekomerno aktivnega sečnega mehurja."

"Če opazite, da morate vse bolj pogosto na stranišče, razmislite o zmanjšanju količine alkoholnih pijač ali pa si postavite mejo, pri kateri veste, da se počutite dobro," predlaga.

Priporoča tudi uporabo prenosne naprave za uriniranje, ki lahko pride prav v neprijetnih situacijah.

Stephanie pravi tudi, da so vaše mišice medeničnega dna najšibkejše proti koncu menstruacije zaradi nižjih nivojev estrogena. To pa lahko vodi do občutka, da morate bolj pogosto na stranišče.

"Če zamenjate vaš tampon ali blazinico za menstrualno skodelico, bo le-ta držala petkrat več krvi in higiensko trajala do 12 ur," predlaga. 

ljudje Zdravje Zdravje Nova dognanja glede dolgih težav po covidu bakterija Zdravje Zdravje Smrtonosna bakterija prvič v vodi, izdali opozorilo

Kaj pa dolgoročne rešitve?

Stephanie pravi, da imate lahko zaradi šibkega medeničnega dna neprestano občutek, da morate na stranišče.

"Če so mišice vašega medeničnega dna prešibke, boste težko zadrževali urin. Če čakate v dolgih vrstah na festivalih, je lahko to še posebej stresno. Krepitev teh mišic skozi čas lahko zagotovi, da ne čutite konstantne potrebe po uriniranju."

Predlaga dodajanje Keglovih vaj k vaši vsakdanji rutini. Morali boste skrčiti in nato sprostiti vaše medenične mišice trikrat na dan vsaj šest tednov.

Ker so mišice medeničnega dna ključnega pomena za podporo mehurju, bo njihova krepitev pomagala preprečiti uhajanje urina in izboljšala vaš nadzor nad mehurjem, tako da boste na naslednjem glasbenem festivalu imeli več nadzora nad svojo potrebo po uriniranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.