Popotnik
3983 ogledov

Na dopust, kjer ni gneče tudi na vrhuncu sezone

Unije
1/2
Hrvoje Serdar
Čeprav je letošnje dopustovanje na Hrvaškem trenutno še pod vprašajem, številni upajo, da se bodo tudi letos lahko odpravili na morje k naši južni sosedi. Predstavljamo manjši otoček na Hrvaškem, kjer se lahko izognete gneči tudi na vrhuncu sezone.

Unije so otoček na severu Jadrana zahodno od obleganega Lošinja. "Zaradi dobrega geoprometnega položaja na vhodu v Kvarner ter več izvirov pitne vode in prostranih plodnih tal so bile v vseh zgodovinskih obdobjih naseljene," pojasnjujejo v Turistični skupnosti Malega Lošinja.

Susak Edinstven Popotnik Tih hrvaški otok iz rumenkaste mivke

Starejši naziv otoka, Nia, po njihovih ugotavljanjih najverjetneje prihaja iz (he)neios, kar v grščini pomeni 'njiva' in se nanaša na plodno Polje z zemljo, ki je po svojih značilnostih zelo podobna zemlji otokov Susak, Vele in Male Srakane ter zemlji lošinjskega polotoka Kurila.

Unije | Avtor: Ivan Brčić Ivan Brčić
Hrvaška plaža Pred sezono Svet Na tem hrvaškem otoku novo žarišče

Otok olivnih nasadov

"Severna in vzhodna stran otoka sta strmi in kamniti, obrasli z zelenjem črnike, medtem ko sta južna in zahodna stran bolj ravni in tvorita zaliv, v katerem se nahaja edino mesto na otoku, ki v zrcalu morja odslikava pročelja hiš in plodnih polj," opisujejo. Naselje Unije se nahaja ob robu plodnega polja, ima manjši pristan, restavracijo in trgovino.

Unije | Avtor: Hrvoje Serdar Hrvoje Serdar
V turistični skupnosti Unije opisujejo kot otok olivnih nasadov. Unije so bile sicer naseljene že pred starim vekom, kar sugerira naziv Gradina za lokacije na severnem in skrajnem jugovzhodnem delu otoka. To je sicer tudi naziv za stare ilirske utrdbe v naših krajih: "Na otoku se nahaja majhno letališče, 30 kilometrov od pulskega in osem kilometrov od lošinjskega letališča."

Tistim, ki na otok prihajajo s svojim plovilom, priporočajo pristopnejšo zahodno stran otoka, zaliv Maračol, v katerem je morje najgloblje.

Hrvaška policija Svet Slovenci že prvi dan hiteli na Hrvaško

Na otoku ni velike gneče in ni avtomobilov, v mestu se nahaja nekaj restavracij, slaščičarna, pekarna, pošta in trgovina, namestitev pa nudijo meščani v svojih hišah.

Redna ladijska linija povezuje otok z Lošinjem, nekajkrat tedensko je otok povezan tudi s katamaransko linijo z Reko. Priporočljivo je, da na otok s seboj prinesete morebitna zdravila, saj na njem ni lekarne, prav tako na njem ni niti banke oziroma bankomatov, medtem ko imajo menjalnico na pošti. 

kune Svet Hrvaška povedala, kdaj namerava uvesti evro
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Otok Unije 🇭🇷 Island Unije. #secretplace #naturephotography #island

A post shared by Discover (@spiceljrudi) on

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice