Popotnik
14402 ogledov

Izjema pri koriščenju bonov

Planinska koča
Začela se je planinska sezona in tudi ta bo zaradi epidemije drugačna. Drugače pa bo izzgledalo tudi koriščenje turističnih bonov v planinskih kočah.

Z lepim vremenom in s sprostitvijo ukrepov se je uradno začela tudi planinska sezona, številne planinske koče tako že z nestrpnostjo pričakujejo predvsem domače goste, ki bodo za razliko od preteklih let letos prednjačili. V planinskih kočah je bilo namreč v zadnjih letih več kot 50 odstotkov tujih gostov, ki jih letos gotovo ne bo v takšnem številu. Vse upe tako polagajo na domače goste, ki se sicer v večini primerov odločajo za enodnevne obiske in manj prenočujejo v planinskih kočah. 

Planinska koča planinske koče Popotnik Tudi ta del turizma bo letos prikrajšan

Češka koča na Spodnjih Ravneh | Avtor: Manca Ogrin Manca Ogrin
Na Planinski zvezi Slovenije zato upajo, da jim bodo pri tem pomagali turistični boni. Veseli jih, da je država njihove predloge za koriščenje bonov v več delih upoštevala, saj bi bili v nasprotnem primeru prikrajšani. Zneski so namreč previsoki za enkratne nočitve z zajtrkom, ki v povprečju stanejo približno 25 evrov. 

Ker pa vse planinske postojanke nimajo povezave s spletom in posledično finančne povezave s Finančno upravo RS (FURS), bo koriščenje bonov v tem primeru izzgledalo nekoliko drugače. V takih postojankah bo tako treba storitev plačati in nato od FURS-a zahtevati povračilo sredstev.

Zaradi bolj preglednega delovanja v planinskih kočah pa bodo oskrbniki letos zahtevali tudi vnaprejšnje rezervacije prenočišč.

Pohodništvo sproščanje ukrepov Popotnik Nova realnost: v gore z masko in razkužilom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice