Popotnik
327 ogledov

Jaslice po Sloveniji

Jaslice
Med bolj priljubljene štejejo žive jaslice v Postojnski jami in jaslice v frančiškanski cerkvi na ljubljanskem Prešernovem trgu.

V Postojnski jami bodo žive jaslice zaživele že 29. leto. Na pet kilometrov dolgi poti jame bo na ogled 16 svetopisemskih prizorov, ki jih bo uprizorilo 150 nastopajočih. Dogajanje bo spremljala glasba, med gostujočimi pevci organizatorji izpostavljajo Heleno Blagne, Alexa Volaska in Ireno Yebuah Tiran. Predstave bodo na ogled vsak dan popoldne med božičem in 30. decembrom.

 

Na uprizoritev božične zgodbe tudi letos vabijo v jamo Pekel pri Žalcu, med zanimivejše žive jaslice pa sodi tudi t.i. Božična zgodba, ujeta v ledeno kraljestvo v Mojstrani.

V Ljubljani vsako leto največ pozornosti pritegnejo jaslice v frančiškanski cerkvi na Tromostovju in na Ljubljanskem gradu, kjer so razstavljene lesene figure Mira Rismonda. V ljubljanskem živalskem vrtu pa vabijo na uprizoritev Božične zgodbe, v kateri sodelujejo tudi živali. Glasbena gostja bo Nuška Drašček.

Jaslice na prostem, v zasebnih hišah, muzejih in samostanih

Po vsej Sloveniji pripravljajo postavitve jaslic na prostem, ponekod, denimo v Banovcih, Vojniku, se bo celoten kraj spremenil v "božično vas".

Vredne ogleda so tudi razstave jaslic po zasebnih hišah, muzejih, gradovih, samostanih. V Tržiču bodo tudi letos na ogled Tekčeve jaslice, okoli 400 jaslic je na ogled v brezjanskem muzeju jaslic, 17. mednarodno razstavo pripravljajo na Sveti Gori.

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Za postavljanje figuric so se odločili predvsem zato, ker so menili, da ljudje na takšen način lažje razumejo svete stvari.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice