Popotnik
2245 ogledov

Kako bo z letošnjo smučarsko sezono?

smučišče Krvavec
1/5
Letošnja smučarska sezona prinaša posebne izzive, ki pa se jih na slovenskih smučiščih lotevajo previdno in odgovorno.

Zima je že skoraj pred vrati in z njo zimske radosti, med katerimi je smučanje eno najbolj priljubljenih. Kljub negotovosti zaradi razglašene epidemije in omejitvenih ukrepov se upravljavci slovenskih smučišč pospešeno pripravljajo na novo smučarsko sezono. Čeprav v zadnjih sezonah smučarski delavci niso imeli sreče s snegom in jim veliko skrbi povzroča trenutna situacija, so glede nove sezone optimistično naravnani.

Vsi upravljalci smučišč v Sloveniji se podpisali  predlog Covid priporočil na smučiščih, ki ga je Združenje žičničarjev Slovenije posredovalo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Priporočila so bila napisana na podlagi priporočil, ki jih bodo izvajali upravljalci smučišč v tujini. Ta med drugim ne predvidevajo zapiranja smučišč ob upoštevanju priporočil in navodil NIJZ.

Kanin | Avtor: Javni zavod Sončni Kanin Javni zavod Sončni Kanin
"Verjamemo, da je na smučiščih možno varno izvajati našo dejavnost, seveda v prilagojenih pogojih, hkrati pa menimo, da bomo v tej dolgi zimi, ki je pred nami, vsi še kako potrebovali svež gorski zrak in gibanje. Vedno bolj se zavedamo, da moramo okrepiti imunski sistem in okolje, v katerem lahko sprostimo stres, se naužijemo svežega zraka, se spočijemo ob izjemnih razgledih in se prepustimo bogastvu narave. To je zagotovo pravi odgovor na izzive današnjega časa," so prepričani pri RTC Krvavec, kjer so priprave na novo smučarsko sezono že v polnem teku in o možnosti, da bi sezona odpadla, ne razmišljajo.

Kanin Slovenska smučišča Popotnik Ta slovenska smučišča so priljubljena tudi v tujini Intenzivno se ukvarjajo z zagotavljanjem varnega smučanja. Otvoritev sezone načrtujejo v zadnjem vikendu v novembru, seveda pa je to odvisno od ukrepov in od vremena, "saj potrebujemo sneg ali pa kakšno stopinjo pod ničlo, da gredo naši snežni topovi lahko v akcijo".

Rokave so prav tako zavihali v smučarskem centru Cerkno, kjer so s pripravami sicer začeli že v maju. Morali so pregledati vse naprave in poskrbeti za varnost na napravah za prihajajočo zimsko sezono.

"Priprave so proti koncu in tudi letošnja smučarska sezona s tega vidika ni vprašljiva, saj bo vse dokončano in pripravljeno pred začetkom zimske sezone," je na vprašanje, če je letošnja sezona vprašljiva, odgovoril direktor družbe Terme in smučišče Hotel Cerkno Jože Oplotnik. Ob zeleni luči NIJZ bodo njihove naprave ponovno zagnali najkasneje v sredini meseca decembra, "seveda pa je vse odvisno od Covid ukrepov in primernih snežnih razmer ter temperatur, ki bodo v primeru izpada naravnega snega omogočale zasneževanje".

Kanin | Avtor: Javni zavod Sončni Kanin Javni zavod Sončni Kanin

Smučišče, ki ima najmanj težav z naravnimi pogoji, je gotovo Kanin, kjer bojazni, da smučišče ne bi bilo pobeljeno, praktično ni. V Javnem zavodu Sončni Kanin, ki je letos obratoval od maja pa do sredine septembra (v maju so bili edino smučišče na svetu, ki je obratovalo v času epidemije), so dokazali, "da je možno tudi v spremenjenih pogojih obratovanja varno obratovati". Razkuževanje žičniških naprav in dosledno upoštevanje navodil NIJZ sta omogočila, da so v poletni sezoni prepeljali kar 23.000 potnikov in pri tem niso zaznali nobene okužbe.

Sicer pa so s pregledi naprav in vsega, kar smučišče potrebuje za varno obratovanje in pripravo na zimsko sezono, pričeli s septembrom in so vzdrževalna dela pri kraju. Čeprav je Kanin v zadnjih tednih že dvakrat dobil pošiljko snega in je v prihodnjih dneh ponovno napovedano sneženje nad 2000 metri nadmorske višine, je trenutno snega še premalo za pripravo varnih smučarskih prog. "Zato bo smučišče Kanin z obratovanjem začelo takoj, ko bodo razmere to dopuščale, kar pomeni dovolj snega in odprava prepovedi gibanja med regijami," so jasni v zavodu.

Tre Cime Drei Zinnen Priporočamo Popotnik Poznate ta prelepa smučišča v naši bližini?

Uvedli 'Covid garancijo'

Vsa omenjena smučišča so že začela s predprodajo smučarskih vozovnic, ki imajo v letošnjem letu novost – t. i. Covid garancije, zaradi katere naj bi se smučarji kljub negotovosti lažje odločili za nakup. Po besedah smučarskih centrov prodaja niti ni tako slaba, kot so pričakovali, je pa opaziti previdnost, saj mnogi z nakupom čakajo do zadnjega dne, da vidijo, kako bo z letošnjo sezono.

Če pri RTC Krvavcu prodaja trenutno ne dosega lanske in so številke prodanih smučarskih kart precej nižje, pa so pri drugih dveh smučiščih; Cerkno in Kanin, s prodajo bolj zadovoljni, saj je na nivoju lanskega leta. 

"S prvim sklopom predprodaje smo zadovoljni, v bistvu so  številke podobne kot v lanski sezoni. Drugi sklop predprodaje nadaljujemo s 1. novembrom, ki je spričo razglašene epidemije v veliki negotovosti. Kljub temu menimo, da se nakup sezonske smučarske vozovnice splača, saj je že enajsti in vsak naslednji obisk gratis, kar v primeru Kanina, ki ima dolgo smučarsko sezono, zagotovo pomeni varnost nakupa sezonske vozovnice," so dejali v zavodu Sončni Kanin, kjer bodo v primeru omejenega obratovanja, tj. manj kot 70 obratovalnih dni v zimski sezoni, vsem imetnikom sezonskih vozovnic iz sezone 2020/2021 priznali 30 odstotni popust pri nakupu sezonskih vozovnic v naslednji zimski sezoni.

cerkno | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Podobno pot so ubrali tudi pri SC Cerkno, kjer so s predprodajo smučarskih vozovnic začeli 15. septembra 2020 in bodo v prodaji do 30. novembra. V primeru, da bo SC Cerkno obratoval manj kot 70 dni, izključno zaradi Covid ukrepov, bodo vsem imetnikom sezonskih vozovnic povrnili sorazmerni delež v vrednosti vozovnice za vsak dan zaprtja smučišča. To bodo storili v obliki zimskega vavčerja, ki ga prejemniki unovčijo pri nakupu smučarskih vozovnic za prihodnjo sezono. Dodajajo, da zimska garancija velja zgolj za sezonske vozovnice, ki so kupljene v predprodaji ali redni prodaji.

Smučanje v Sloveniji Primerjava cen Popotnik Na tem smučišču štiričlanska družina smuča najceneje

"Da bi se lažje odločili za nakup, vsem ponujamo Snežno in Covid-19 garancijo, s katero zagotavljamo povračilo sorazmernega dela kupnine, če ne bomo izvedli 100 smučarskih dni. Vsem kupcem dnevnih vozovnic, vozovnice veljajo dve leti," sklenejo na RTC Krvavec.

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 22:43 28.oktober 2020.

    Nikakva sezona bo to.

Sorodne novice