Popotnik
668 ogledov

Letos izrazit porast tako domačih kot tujih gostov

1/7
Aleš Krivec
"Kolo in stena. Izlet, pohod. Je gorsko cvetje, so doline – nad njimi vroč poletni svod …"

Ko se poleti želite ogniti gnečam na meji, hrupu v mestu in nemiru v srcu, ni boljšega kot pohod v planine in boljših planin od tistih okoli Jesenic ni lahko najti. Zato se ogrnite v vetrovko, naložite si nahrbtnik, svoje skrbi pustite doma in se odpravite v hribe.

V hoji osvežite dušo in telo

Na Turistično informativnem centru Jesenice obiskovalcem predlagajo predvsem "pohodniške, tematske in kolesarske poti."

Najkrajša in najlahkotnejša pot, ki je na voljo, je Trim steza Žerjavec, ki vam bo vzela približno eno uro. Na poti boste lahko kot premor od hoje izkoristili še telovadna orodja v naravi. Bolj klasična, a vseeno nezahtevna pot je tako imenovana Gajškova pot, ki zahteva malo manj kot dve uri hoje. Na tej poti si kot zanimivost lahko ogledate še Zoisov park in narcisni travnik.

Kot eno najbolj popularnih pohodniških poti v zadnjih letih v turistični pisarni navajajo pot Juliana Trail, ki vas v skupnih 330 kilometrih vodi po Julijskih Alpah. V Jesenicah je prehod med drugo in tretjo etapo te poti.

 | Avtor: Aleš Krivec Aleš Krivec

Najdaljša pot v eni etapi, ki jo ponujajo, je pot na Vajnež, najvišji vrh v okolici Jesenic, ki se v nebo dviga 2.104 metrov. Pohod traja šest ur in pol. Začne in konča se v Domu Pristava, višinska razlika znaša 1.220 metrov.

Za najbolj izurjene in izkušene pohodnike ostajata še dve poti, ki vodita tudi skozi Jesenice: Slovenska planinska pot, ki iz Maribora preko Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp vodi vse do obale Jadranskega morja, in Via Alpina – Vijolična pot, ki "povezuje obsežen alpski in sredozemski svet čez osem evropskih držav."

"Kljub veselju in užitku ob obisku hribov, ne pozabite poskrbeti za varnost in ustrezno tehnično ter fizično pripravljenost," opozarjajo v turistični pisrni. "Pohodniške in planinske poti uporabljate na lastno odgovornost. Izdajatelj in lastniki zemljišč ne prevzemajo odgovornosti za morebitne poškodbe."

V Sloveniji Popotnik Turistični biser: Uvajajo parkirnino, a brez gotovine Kolpa V Sloveniji Popotnik Poletna osvežilna atrakcija z naravnimi masažami

Pregled gora na dveh kolesih

Jesenice z okolico postajajo tudi čedalje bolj popularna točka za kolesarje. Pri turističnem centru izpostavljajo nekaj poti, med katerimi so tudi Turnokolesarska pot Trans Karavanke, Savska tura (ob potokih Save Dolinke) in Vražja tura (do sedla Križovec). Na voljo je tudi Gorski kolesarski učni center Pristava, ki nudi razne izobraževalne delavnice na temo "varne in do okolja odgovorne vožnje s kolesom, voden kolesarski izlet v Karavanke, predstavitev uporabe različnih koles za različne tipe gorskega kolesarjenja, demonstracija in učenje vožnje na kolesarskem poligonu" ter še veliko več. Po dogovoru nudijo tudi prenočitev za največ osem oseb, pravijo.

 | Avtor: ekipa Vidmar ekipa Vidmar
Jesenice so tudi priključene Gorenjskemu kolesarskemu omrežju. Ta vam "ponuja edinstveno priložnost za popotovanja od kraja do kraja, odkrivanje znamenitosti na poti in srečanje z lokalnim prebivalstvom," pravijo na turističnem centru. "Gorenjsko kolesarsko omrežje je zasnovala ekipa strokovnjakov z namenom, da ljudem na preprost, pregleden in uporaben način ponudijo informacije v obliki opisa, zemljevida in digitalne poti," dodajajo.

Znamenje z neba

Kot edinstveno zanimivost teh krajev na turističnem centru navajajo darilo z neba. "V letu 2009 je na Planski vrh Mežakle padel meteorit tipa hondrit," pravijo na turističnem centru. Kot pojasnjujejo na svoji spletni strani, je meteor vstopil v Zemljino atmosfero 9. aprila s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo. V atmosferi je razpadel na več kosov, ki so trčili na površje okoli tretje ure zjutraj. "Vsenebne meteorske kamere so zaznale tudi do 30-krat svetlejši sijaj kot ga ima polna Luna," poudarjajo.

Profimedia PROMO Uporabno Najbolj priljubljene počitniške destinacije tega poletja

 | Avtor: Ralph Sporn Ralph Sporn
Doslej so našli le tri kose meteorja, ki se trenutno nahajajo na Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Morda četrtega najdete vi. Ta meteor je tudi eden izmed le enajstih na svetu, ki so mu "astronomi lahko točno izračunali orbito," pravijo. Pred trkom se naj bi 4,5 milijarde let potepal med Marsom in Jupitrom. "S svojimi astronomskimi podatki predstavlja izjemen predmet v zakladnici geološke dediščine Slovenije," dodajajo.

Kje pustiti avto

Če želite Jesenice obiskati, lahko svoj avto pustite na več mestih. Na turističnem centru posebej omenjajo dve parkirni površini. "Eno se nahaja ob Upravni enoti Jesenice in Občini Jesenice in je za obiskovalce brezplačno," pravijo, "parkirišče na Blejski Dobravi, izhodišče za krožno pot do vstopa v sotesko Vintgar, pa je plačljivo za parkiranje več kot 1,5 ure in stane 5 evrov na dan."

Dodajajo, da veliko turistov v Jesenice prispe z vlakom. To je pogosto "zlasti za turiste severne in zahodne Evrope, ki potujejo trajnostno, brez lastnih avtomobilov." Za takšno pot se morda odločite tudi vi.

Če želite v tem kraju nekaj časa ostati, vam na strani turističnega centra nudijo kontakte raznih apartmajev, kampov, planinskih koč, počitniških hiš in drugih nastanitev. Točnih podatkov glede cene na noč nimajo.

 | Avtor:

Vedite pa, da Jesenice in bližnja okolica letos občuti izrazit porast tako domačih kot tujih gostov. Goste opozarjajo na "najbolj prometne točke – letos je denimo zelo obremenjena soteska Vintgar in zato so v TD Gorje že prešli na spletne vstopnice, s katerimi je edino možno vstopiti v sotesko." V splošnem pravijo, da so "obremenjene tudi alpske doline, prelazi, avtokampi, ponudniki namestitev, …"

A vendar, če se želite za nekaj časa oddahniti od vsakdana in si dušo sprostiti na svežem hribovskem zraku, se lahko mirne volje odpravite v Jesenice.

Turisti None Nasvet pred dopustom: Z napakami se ukvarjajte že na poti Slovenj Gradec iz zraka V Sloveniji Popotnik Odprli so nov bazenski kompleks!
 
Komentarjev 2
  • jakec1575 09:59 12.avgust 2022.

    mene v resnici motijo vsi ti traili za downhill, ker so dobesedno degradacija okolja in narave. ponavadi so se gradbeni posegi v cisto naravo, da boščku na kolesu s slusalkami v usesih ni slucajno dolgčas. Poanta narave je, da vdihnemo ...prikaži več njeno neodtaklnjenost in pristinskost. V trenutku ko zagledam trail je to pozidana narava in je uzitka konec. Sam kaj ko 99% ponudnikov tega ne razume. Da si hocemo spocit oci na naravi.

  • lojs 09:34 12.avgust 2022.

    novinar al kaj je že, se je razpisal, lepo ... čeprav sem po naslovu pričakoval malo bolj komercialno statistično vsebino ... ne sej je lepo hodit, kolesarit, plavat ... in še kaj, vsak ima pravico, pa če kaj zapravi tukaj ...prikaži več in pospravi za sabo, še boljše ... iskreno bi pričakoval kakšen članek na temo energije ... vedno več je električnih koles in vsi vemo da ima 99% navadno baterijo, ki se z vožnjo ne fila, torej ... veliko gostov, večja poraba elektrike ... ne vem, a se vse to plača, nekdo mora