Popotnik
14695 ogledov

Lovili smo popuste: Hrvaški hotelirji so za nas močno spustili cene

Recepcija Shutterstock
Preverili smo, za koliko so nam v primerjavi s cenami na booking.com hrvaški hoteli pripravljeni znižati ceno dopustovanja, če rezervacijo opravimo teden dni pred odhodom na dopust. Bili smo presenečeni nad nekaterimi popusti.

Hrvaški turizem se po letih rasti letos sooča z veliko težavami. Tako s tem, kako pridobiti ustrezno kvalificirano delovno silo, oziroma, kako sploh dobiti ljudi, da bi delali v turizmu, kot s padcem povpraševanja po dopustovanjih pri njih, zlasti na otokih. Med vzroki za slabši obisk turistov so tudi visoke cene nastanitev.

Avtodom Avto Prvič na dopust z avtodomom, to morate vedeti!

Hrvaški Večernji list tako piše, da naj bi bilo na vrhuncu turistične sezone na Hrvaškem 20 odstotkov manj turistov v primerjavi z letom prej. Najslabše naj bi šlo tistim, ki oddajajo apartmaje, tudi kampom, bolje pa hotelom. Kljub temu smo na spletni strani za rezervacije hotelskih sob booking.com preverili cene nočitev pet naključnih hotelov na Hrvaškem za štiričlansko družino z dvema odraslima in dvema otrokoma, starima tri in šest let.

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia

V soboto, 6. junija zjutraj smo na pet hotelov v Rabcu, Rabu in Šibeniku poslali spletno povpraševanje za teden dni počitnic v zadnjem trenutku (last minute) od 12. do 19. julija. Upali smo, da imajo še veliko prostih sob, ki jih do prihodnjega petka ne bodo oddali. Napisali smo jim, da želimo najnižjo ceno za dopustovanje v zadnjem trenutku. Hkrati smo preverili cene na booking.com in jih primerjali z našimi ponudbami, ki smo jih dobili direktno od hotelov.

Hrvaška obala Hrvaška Svet Odlična novica za vse, ki dopustujete na Krku, Rabu ali Pagu

Do sobotnega popoldneva so nam odgovorili iz štirih hotelov. Prvi so nas že po nekaj minutah poklicali iz hotela Bellevue Superior City Hotel iz Šibenika. Hotel ima odlično oceno uporabnikov 9,4 (največja možna ocena je 10), kategoriziran pa je s štirimi zvezdicami. V bližini je plaža, od središča mesta pa je oddaljen zgolj 400 metrov, ponujajo pa zgolj zajtrk. Cena na bookingu, ko smo vpisali na izbran datum sedem nočitev za dva odrasla in dva otroka (3 in 6 let), je pokazala, da bi morali za 7 noči v sobi z veliko posteljo in dodatno zofo odšteti 2.491 evrov. Torej krepko več kot 300 evrov na noč. Pričakovali smo, da nam bodo znižali ceno, a smo bili šokirani, ko so nam že po telefonu povedali, da utegnemo za teden dni počitnic z vsemi pristojbinami odšteti manj kot 1.000 evrov. Z vključenim parkiriščem. Soba s pogledom na mesto bi nas z vključenim zajtrkom po naši »last minute« ceni prišla 115,80 evrov na noč ali 810 evrov, oziroma 137,20 evrov na noč, če bi si izbrali pogled na morsko stran, kar bi nas za teden dni prišlo 960,40 evrov.

plačevanje bančna kartica kreditna kartica Slovenija Večna dilema pred dopustom: kartica ali gotovina

Eno uro za prvo ponudbo, so nam pisali še iz enega štiri-zvezdičnega hotela z odlično oceno uporabnikov. Arbiana Heritage Hotel se na booking.com ponaša z oceno uporabnikov 9,5. In cena na bookingu? Zelo zasoljena 2.196 evrov. Na spletni strani je pisalo, da sta za izbrani termin na voljo zgolj še dve sobi. Ponudba, ki smo si jo izborili ni bila tako radodarna kot tista iz Šibenika, a je bil popust še vedno ogromen. Za sedem noči v sobi velikosti med 25 in 30 kvadratnih metrov in veliko kopalnico, z vključenim zajtrkom, večerjo so nam ponudili 20 odstoten popust in še nekatere sladkorčke, kot je brezplačno bivanje za otroka in brezplačno parkiranje. Za sedem noči bi morali plačati 1.534 evrov. 

Plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Pisali smo tudi v hotel Intercontinental na Rabu, kategorije treh zvezdic. Ocena uporabnikov na Bookingu 7,7, cena za sedem nočitev v istem terminu kot v prvih dveh hotelih pa ugodnih 1.102 evra za družinsko sobo z eno veliko posteljo in kavčem, ki ponuja ležišče za dve osebi. Hotel je v središču Raba, v ceno pa je vključen zajtrk.

Odgovorili so nam, da imajo v terminu od 12. do 19. julija še proste sobe. Za našo družino lahko ponudijo prostor v sobi, kot je opisana na bookingu z veliko posteljo in kavčem, ki se spremeni v ležišče za dva otroka. Cena paketa, ki vključuje polpenzion (torej tudi večerjo), bi bila 123 evrov na dan, dodatno pa bi morali plačati še turistično takso in prijavo, kar bi za teden dni stalo še nekaj deset evrov. Teden dni bivanja v centru Raba bi torej po "last minute" ceni štiričlansko družino stalo 861 evrov, oziroma 241 evrov manj, kot, če bi rezervirali preko spleta, pri čemer smo sami v ceno dobili še večerjo.

Prtljaga Raziskava Avto Slovenci brez avtomobila ne moremo niti na dopust

Povpraševanje smo poslali tudi v tri-zvezdični hotel Amfora v Rabcu, ki ima oceno uporabnikov 7,7. Za sedem noči bi morali preko spleta za sobo z veliko posteljo in raztegljivim kavčem ter polpenzionom odšteti 1907 evrov. Na bookingu je pisalo, da je ostala prazna zgolj še ena soba. Očitno drži, saj smo dobili ponudbo za 260 evrov na noč s polpenzionom, kar bi nas skupaj stalo 1820 evrov, ali zgolj 87 evrov manj kot na bookingu. Sklepamo, da sta Istra in Kvarner še vedno bolje popolnjena s turisti, kot Dalmacija in hrvaški otoki, ki naj bi po pisanju hrvaških medijev doživeli največji padec obiska turistov. Tudi na račun dviga cene trajektnih prevozov in uporabe avtoceste.

Ponudbo smo poslali tudi v štiri-zvezdični hotel Valamar Sanfior Hotel & Casa v Rabcu, od koder pa nam v soboto niso odpisali na naše povpraševanje.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Olgintinna
    Olgintinna 01:35 08.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • Laznivi 10:37 07.julij 2019.

    Glede na njihovo nadclovesko obnasanje in podrazitve v zadnjih letih upam da se jim turizem sesuje v prah.