Popotnik
757 ogledov

Lučke bodo razsvetile Slovenijo

Božične lučke Žurnal24 main
Čeprav v zimskem času hitreje zaide sonce, bodo decembra mestna središča ob mraku šele dejansko zasvetila.

Predbožični čas je čas kuhančkov, piškotov in lučk. V veliki večini mest pa se začetek tega, za nekatere najlepšega časa leta, praznuje s slavnostnim prižigom lučk.

V mestni občini Koper s prižigom lučk niso čakali do decembra, ampak so jih prižgali že v začetku novembra. Za novoletno okrasitev mesta je občina namenila kar pol milijona evrov. Že pred prižigom lučk pa je koprski župan Boris Popovič zagotavljal: "Naše lučke bodo neprimerno boljše in bolj zanimive, kot jih imajo oni (op. ur. Ljubljančani). Tako bo cel Trst tukaj, cela Ljubljana, Maribor in podobno. Gostinci, krajani in vsi, ki razumejo bodo veseli."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by darija piscanc (@darijapiscanc) on

Maribor bo za en teden prehitel Ljubljano

V Mariboru so se odločili, da bodo lučke prižgali že ta teden, in sicer v petek, 23. novembra, ob 17. uri. Osrednji dogodek bo na Trgu generala Maistra, zvečer pa bo potekal koncert skupine No Name Blues Band in Vlada Kresilna na Trgu Leona Štuklja.

Božične lučke 23. november Kaj dogaja Prižig prazničnih lučk v Mariboru

30. november

Zadnji dan novembra bodo lučke prižgali v več krajih, med drugim tudi v Ljubljani, na Bledu in na Ptuju. Prižig lučk bo v Ljubljani (Prešernov trg ob 17.15) pomenil tudi odprtje prazničnih sejmov na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem, Gallusovem in Petkovškovem nabrežju.

lučke | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Bledu (Jezerska promenada ob 17. uri) bodo prižig prazničnih lučk začinili s koncertom Lee Sirk, na Ptuju (Mestni trg ob 18. uri) pa ga bo pospremila Ledena kraljica z ognjenim spremstvom na hoduljah.

Istega dne se bodo lučke prižgale tudi v Velenju (ob 18. uri), Dobrovi – Polhov Gradec (Grajski park ob 17. uri), Izoli (Park Pietro Coppo ob 17. uri), na Kidričevem (Park pod tisočerimi zvezdami ob 17. uri) in v Radljah ob Dravi (pred stavbo Centra Radlje ob 17. uri).

1. december

V soboto, 1. decembra, bodo novoletne lučke prižgali v Bohinju (Srednja vas v Bohinju ob 19. uri), Celju (Glavni trg ob 17. uri), kjer bo nastopila Helena Blagne, in v Kranjski gori (trg pred Hišo pr'Katr, Dovje ob 17. uri).

V Radovljici (staro mestno jedro Radovljice ob 16.30) bo prižig lučk spremljala prireditev Okusi Radol'ce, lučke pa bodo prižgali tudi v Škofji Loki (Mestni trg ob 19. uri).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enjoy Skofja Loka (@enjoyskofjaloka) on

3. do 5. december

Tudi v Kranju (Glavni trg ob 17. uri) bo v ponedeljek, 3. decembra, dogodek ob prižigu novoletnih lučk popestrila Lea Sirk. Dan kasneje bodo lučke prižgali tudi v Grosupljem (Taborska cesta ob 18. uri), kjer bo dogodek obiskal tudi sv. Miklavž.

V Kobaridu (mestno središče ob 15. uri) bo 5. decembra potekala Miklavževa tržnica, poleg tega pa bodo prižgali tudi novoletne lučke. Istega dne bodo lučke prvič razsvetile tudi mestno jedro Kočevja (Mestna ploščad ob 17. uri) in Postojne (Titov trg ob 16.30), kjer se bo občanom in obiskovalcem pridružil tudi sv. Miklavž.

6. do 8. december

Nekoliko kasneje bodo lučke prižgali tudi v Medvodah (Mestni trg ob 18. uri) in Murski Soboti (mestno središče ob ), in sicer na Miklavževo v četrtek, 6. decembra.

V Kamniku (Glavni trg ob 17. uri) bodo novoletne lučke prižgali 7. decembra, v Dolenji vasi pri Ribnici (mestno središče ob 17. uri) pa bodo praznično razsvetljavo prižgali še dan kasneje 8. decembra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kamnik (@visitkamnik) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice