Popotnik
218 ogledov

Med letošnjimi TOP destinacijami tudi Antarktika

Antarktika Profimedia
CNN je objavil lestvico 21 destinacij, ki jih priporoča za obisk v tem letu.

Od odročne in ledene Antarktike do tropskega raja Havajev. Od kanadske divjine do velemestnih džungel Dubaja, Singapurja in New Yorka. To je 21 priporočil CNN-a za potovanja v letu 2021, če bo pandemija to le dopuščala.

Preden začnete delati resnejše načrte in kupovati letalske vozovnice, bodite pozorni na vse omejitve. Kar nekaj destinacij na spodnjem seznamu je namreč za zdaj še nedosegljivih, bodisi zaradi zaprtih meja bodisi zaradi daljših obveznih karanten ob prihodu.

Kot poudarja CNN, to niso obskurne lokacije ali neodkriti biseri, ki običajno sestavljajo tovrstne sezname, ampak preverjene dopustniške destinacije, "ki jih v tem čas vsi že krvavo potrebujemo".

Letališče Brnik posledice pandemije Popotnik Slovenija zgublja stik s svetom

Antarktika

Ena najodročnejših destinacij na Zemlji tudi v bolj normalnih časih ni lahko dosegljiva in velja za eno najdražjih. Delno je prav zaradi tega tako privlačna, v kombinaciji z neokrnjeno dramatično naravo, pingvini, tjulnji in popolno odrezanostjo od civilizacije. Letos je pravi čas za obisk, tudi zaradi sončnega mrka, ki bo 4. decembra sedmo celino zavil v črnino.

Kanada

Smučanje, pohodništvo, opazovanje severnih medvedov, severnega sija, ledenih gor in kitov. Pa eklektična kulinarika, raznolika in bogata kultura ter kombinacija svetovljanskih metropol s čisto divjino. Kanada ima nekaj za vsakogar, od veličastnega Skalnega gorovja in severnega Pacifika na zahodu do ribiških vasic in severnjaške lepote Atlantika na vzhodu.

Disneyjevi parki

Disneyjevi parki so bili leta 2020 zaradi pandemije večinoma zaprti. A za otroke ni bolj vznemirljivega kot fotografiranje z Mikijem Miško pred Disneyjevim gradom, z novimi tematskimi pridobitvami, kot je Vojna zvezd, pa so parki, najsibo tisti na Floridi, v Parizu ali pa v Hongkongu, zdaj privlačni tudi za malce starejše.

Dubaj

Večina Azije je še vedno nedostopna turistom, ne pa tudi Dubaj, ki se ponaša kot ena varnejših destinacij ta hip. Najbolj mondeni emirat v ZAE je z negativnim testom odprt za (skoraj) vse, tudi za varnostni protokol je poskrbljeno. Letalska družba Emirati tako ponuja brezplačno zavarovanje za covid-19 in stroške karantene, medtem ko vam bodo sloviti dubajski hoteli, kot sta Atlantis in The Palm, krili stroške testov. Zakaj Dubaj letos? Tudi zaradi Expa, ki so ga prestavili z lanskega leta na oktober 2021.

Egipt

Egipt je bil s svojo bogato zgodovino vselej vreden obiska, a letos se blizu piramid v Gizi odpira težko in dolgo pričakovani Veliki egiptovski muzej (GEM), v katerem bo razstavljena večina najslavnejših egipčanskih artefaktov na enem mestu. Muzej, lociran v monumentalni stavbi iz betona in stekla s površino skoraj milijon kvadratnih metrov, katerega gradnja je stala milijardo evrov, so gradili osem let.

Giza, Egipt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Francija

Za obisk Francije s svojo kulturo in kulinariko resnično nikdar ne potrebujete dodatnega razloga. Pekarne, bistroji, izjemne razstave, veličastne katedrale, srednjeveške vasice, peščene plaže, vinske kleti, pravljični gradovi ... Če bo vse po sreči, se bodo letos vrnili dogodki, ki so jih morali lani odpovedati, kot na primer veliki vinski festival v Bordeauxu junija, največji v Evropi, denimo.

Gana

Gana, ena bolj priljubljenih afriških destinacij, saj velja za relativno varno, je sicer trenutno še vedno zaprta, a oblasti upajo, da bodo kmalu znova pozdravile turiste s svojo bogato kulturo, prerojeno umetniško in modno sceno ter novimi restavracijami in hoteli. Ljubitelji narave bodo prišli na svoj račun s skoraj praznimi plažami, valovi, ki vabijo deskarje, in naravnimi rezervati.

projekt ELA intervju Popotnik "Verjamem, da se rodimo s poslanstvom, in če se znamo poslušati, bomo to poslanstvo odkrili"

Grčija

Grčija letos praznuje 200 let neodvisnosti, praznovanja in slovesnosti pa naj bi potekali vse leto – če bo pandemija to dovoljevala seveda. Z domačini se v tem primeru lahko poveselite v očarljivem pristaniškem mestu Nafplio na Peloponezu, ki je bil prva prestolnica moderne Grčije. Bližnje atrakcije vključujejo plaže, amfiteater Epidaurus in trdnjavo Palamidi. Peloponez je na splošno idealen za te čase, saj ni tako turistično obljuden, zato brez težav najdete košček zase. Sicer pa so čudoviti grški otoki vedno dobra izbira za oddih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liv (@artonaverage)

Grenada

Če izbirate med karibskimi otoki, je Grenada kar dobra izbira. 'Otok začimb na vsega 34 kilometrov dolžine in 18 kilometrov širine ponuja rajske peščene plaže, bujni deževni gozd in veličastne slapove, a turisti se nanj vračajo predvsem zaradi izrazitega značaja, ki ga loči od preostalih bolj znanih tropskih destinacij. Najživahnejše mesto na otoku je zagotovo prestolnica St. George's s svojim pristaniščem v obliki podkve in živopisnimi hiškami.

Havaji

Čeprav so Havaji ena najbolj znanih rajskih destinacij, pa otočje v veliki meri ostaja podcenjeno. Ponujajo namreč precej več kot čudovite plaže in romantične sončne zahode. Na Big Islandu vas tako čaka vulkanski narodni park Hawaii Volcanoes National Park, na Kauaiju odročna, dih jemajoča obalna divjina Nāpali, ena najlepših pohodniških točk, na Mauiju krasna obalna cesta do Hane ... Pa plantaže sladkornega trsa, kave in ananasa, luksuzna letovišča, plaže s črnim vulkanskim peskom, deskanje na orjaških valovih, potapljanje ... Na Havajih vsak najde nekaj zase.

intervju Popotnik Vse o sanjskem poklicu

Italija

Italija je marca lani postala globalni epicenter pandemije koronavirusne bolezni 19, a letos upa, da jo čaka boljše leto. In prav nihče ne more zanikati čarov Italije, od umetnosti in arhitekture do slikovitih vasic in kulinarike. Če je pred pandemijo Italijo pestil čezmerni turizem, bo zgodba v 2021 vsekakor drugačna. Ne nujno slabša. Nekoč oblegana mesta, kot so Benetke, lahko denimo doživite v precej intimnejši izvedbi, romantično mesto v laguni pa skuša zdaj namesto cenenih spominkov promovirati tradicionalne obrtnike in pristnejše kotičke.

Japonska

Za Japonsko je bilo leto 2020 še posebej težko. A ne toliko zaradi okužb in smrti zaradi covida-19, saj je država med najmanj neposredno prizadetimi, temveč zaradi izjemnih naporov, ki jih je vložila v priprave na olimpijske igre, ki so bile nazadnje prestavljene na 23. julij letos. Njihova usoda pa še vedno visi v zraku. Japonska za zdaj še ostaja zaprta za turiste, a ko se enkrat odpre, bo zagotovo ena bolj zaželenih destinacij, pa najsibo zaradi kulture, kulinarike ali pa naravnih lepot.

Maldivi

Maldivi so ena tistih klasičnih rajskih destinacij, s kot slika lepimi plažami in morjem, ki vabi k potapljanju. Ta otoška država je bila ena redkih v Aziji, ki je med pandemijo večinoma ostajala odprta in velja za eno najvarnejših destinacij. Letovišča omogočajo fizično razdaljo med gosti, ob prihodu je potreben test, letos pa svoja vrata odpira kopica novih luksuznih hotelskih letovišč, kot so Ritz-Carlton, Patina, Le Meridien, Capella in Radisson Blu.

Potovanje covid-19 luksuzni mehurček Popotnik To je ta hip najbolj varna počitniška destinacija

Mehika

Čeprav je pandemija Mehiko močno prizadela, pa je država v teh mesecih ena bolj priljubljenih destinacij, saj svojih mej ni zaprla, prav tako potniki ne potrebujejo karantene ali testa. Država namreč krvavo potrebuje turiste in ti so v teh prazničnih dneh prinesli vsaj nekaj utehe. Dober čas za obisk Mehike bo tudi jesen, ko država praznuje 500-letnico ustanovitve, oktobra pa Ciudad de Mexico gosti dirko formule 1.

Nova Zelandija

Nova Zelandija, ena tistih držav, ki se jo postavlja za zgled uspešnega spopadanja s pandemijo, ohranja meje zaprte, a ko jih enkrat odpre, se pričakuje, da ne bo imela težav privabljati turistov, ki iščejo varno destinacijo z neokrnjeno naravo in veliko prostora za socialno distanciranje.

Nova Zelandija | Avtor: Profimedias 3. Nova Zelandija Profimedias

New York

New York je pandemija močno prizadela, svoja vrata so zaprle številne restavracije, a mesto, 'ki nikoli ne spi, upa, da bo leto 2021 boljše. In čeprav za zdaj še ne morete uživati v obedovanju v notranjih prostorih in broadwajskih predstavah, pa mesto v resnici najbolje doživite na prostem, če se sprehodite čez njegove raznolike soseske. Za najboljši razgled na Manhattan se sprehodite čez Brooklynski most, številne kulturne ustanove pa lahko doživite brez običajne gneče.

Singapur

Če večina potnikov komaj čaka, da pobegne z letališča, je zgodba s singapurskim drugačna. Changi je namreč prava atrakcija. Tako velika, da je bil v tem času pandemije odprt za domačine, ki so tam delali v enem od salonov ali pa prespali ob največjem notranjem slapu na svetu, ki se je odprl lani. Ta mestna državica sicer ponuja še precej več, najsibo to botanični vrt pod zaščito Unesca, izjemna kulinarika, tako v restavracijah s tremi zvezdicami kot na ulici, ali pa nekateri najveličastnejši luksuzni hoteli na svetu.

Španija

Španija je še ena od klasičnih turističnih destinacij, ki ponuja res vse – peščene plaže, starodavna mesta, izjemno kulinariko, bogato tradicijo. Običajno nabito polne turistične destinacije, kot so Barcelona in Baleari, sicer zadnje mesece žalostno samevajo, a upajo, da jim bo leto 2021 bolj naklonjeno. V tem času so imele tudi kar nekaj časa, da razmislijo, kako se preusmeriti iz množičnega turizma v bolj trajnostnega.

Tajska

Ena najbolj obleganih turističnih destinacij takega padca turizma še ni doživela. In čeprav so meje odprli, pa morajo turisti ob prihodu najprej v 14-dnevno karanteno, kar takoj zmanjša mikavnost. Oblasti priznavajo, da odziv ni dober, hkrati pa nič ne kaže, da bi v kratkem kaj bolj na stežaj odprle vrata. A turisti že nestrpno čakajo na trenutek, ko jih bo, in bodo znova lahko uživali v peščenih plažah, templjih, poulični kulinariki in džunglah severa.

tajska, morje | Avtor: Klavdija Šušnjara Klavdija Šušnjara

Velika Britanija

Veliko Britanijo je bilo leta 2020 precej težko obiskati, saj so bile številne države na rdečem seznamu, za nameček pa je Otok ob koncu leta doletel še novi sev koronavirusa, zaradi česar je vrsta držav prekinila letalske povezave z njim. A Britanci, ki se ob pandemiji spopadajo še s posledicami brexita, upajo, da bodo do poletja že na konju, saj so bili tudi prvi, ki so odobrili cepivo proti covidu-19 in so med vodilnimi državami po številu že cepljenega prebivalstva. Združeno kraljestvo torej vabi, tako s kozmopolitskim Londonom kot s čudovitim podeželjem od Cornwalla do Škotske.

Urugvaj

Urugvaj je v času pandemije, ki je tako prizadela njegovi sosedi Brazilijo in Argentino, zgodba o uspehu. Državici je uspelo število okužb obvladati na minimumu, kar bo dobra popotnica, ko se Južna Amerika malce bolj odpre turizmu. V nasprotju s sosedami Urugvaj sicer za zdaj še ohranja meje zaprte, ko pa se odprejo, vas čakajo neokrnjene plaže južnega Atlantika, glamping na plaži, vinogradi, živahno letovišče Punta del Este in sproščeni domačini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice