Popotnik
14626 ogledov

Na tako preprost način lahko svoj dom zamenjate za vilo na Bahamih

vila
1/14
Profimedia
Med posamezniki postaja vse bolj priljubljen sistem menjave doma z imenom Home Exchange, ki je aktiven tudi v Sloveniji.

Če ste si ogledali priljubljeno romantično komedijo Počitnice (The Holiday), v katerem si glavni junakinji Amanda (Cameron Diaz) in Iris (Kate Winslet) za dva tedna zamenjata svoji domovanji; losangeleško vilo z bazenom in idilično hiško v angleškem predmestju, približno veste, kako sistem Home Exchange deluje. Če izhajamo že iz imena, gre v bistvu za zamenjavo domov. Sistem omogoča, da lahko načrtujete dopustovanje na eksotični lokaciji, ki bi bile sicer finančno nedosegljive. Uporabniki portala po principu popolnega zaupanja namreč oddajajo svoja domovanja.

Avstralija Popotnik Ta priljubljena država se odpira po dveh letih Trenutno lahko izbirate med več kot 450.000 domovi, pogoj je, da ste registrirani in ste plačali letno članarino v višini 150 evrov, vse drugo pa je – brezplačno, torej brez stroškov namestitve, število izmenjav v sklopu tega leta pa je neomejeno. Za destinacijami lahko brskate sami, lahko pa počakate, da na vaš oglas prileti zanimiva ponudba za destinacijo, o kateri morda sploh nikdar niste niti razmišljali.

Z omenjenim sistem se je pred nekaj leti pobliže spoznala tudi avtorica bloga TridesetaSanja Cvitić, ki je skupaj s partnerjem tudi ambasadorka omenjenega sistema za Slovenijo. Kako sistem izgleda v praksi in kje vse je bila, je razkrila v spodnjem intervjuju.

Sanja Cvitić | Avtor: Sanja Cvitić Sanja Cvitić

Ste potovanja sedaj, ko imate manjšega otroka, kaj prilagodili? Kaj porečete tistim, ki pravijo, da potovati z mlajšim otrokom ni možno?

Potovanja smo prilagodili predvsem tako, da si vzamemo dovolj časa in dovolj vmesnih postankov do glavnega cilja. Mogoče je najbolj pomembna stvar pri potovanju z otrokom ta, da spustiš pričakovanja. Dejstvo je, da je potovanje z otrokom drugače, kot je bilo prej, saj je treba gledati na veliko drugih stvari, katere prej sploh niso bile pomembne. Zato vam polagam na srce, da se ne zapičite v to, kaj vse je treba videti, ampak se enostavno prepustite toku. Naj bo vsak dan vaš cilj zgolj ena aktivnost/ obisk/ doživetje, da si ne zadate preveč. Vse, kar boste doživeli več od načrtovanega, bo samo dodaten plus. Če lahko svoje mišljenje premaknemo iz 'to in to in to moramo videti', ali pa 'včasih je bilo tako in tako, bo potovanje steklo veliko bolj lahkotno in sproščeno. Seveda je potovanje z otrokom možno in lepo, le nekaj prilagoditev je potrebnih, a to ne pomeni, da potovanje ne bo super.

Kdaj ste se prvič spoznali s Home exchange? Na koliko zmenjav ste preko tega portala že šli?

Za Home exchange menjavo domov sem prvič slišala v filmu The Holiday, takrat nisem verjela, da tak način potovanj zares obstaja. Aprila 2016 sva brala intervju, kjer je slovenski radijski voditelj opisoval svojo izkušnjo s home exchange potovanji. Takrat naju je 'premagal firbec' in sva se včlanila. Kmalu za tem je prišla prva ponudba in tako sva prvo home exchange menjavo opravila v Franciji. V prvih dveh mesecih sva naredila kar sedem menjav. Trenutno imamo opravljenih že 31 menjav, imamo pa v kratkem dogovorjene še tri menjave v Italiji, Avstriji in na Češkem. Komaj čakam!

Kaj je prednost tovrstnega načina potovanj? Zakaj bi ga priporočili tudi ostalim?

Glavne prednosti potovanj preko home exchange-a so definitivno lokacija, opremljenost in domačnost hiše, ter seveda cenovni vidik. Pri Homeexchange plačaš enkratno letno članarino in potem potuješ zastonj. Marsikaterega potovanja, ki smo ga opravili preko home exchange, si drugače ne bi mogli privoščiti. Tukaj je velik faktor, zakaj tako rada potujeva tudi osebni vidik, toplina, ki jo dobiš od gostiteljev že od prvega stika preko sporočil in jih, če se tako odločiš, tudi spoznaš v živo. Ko si v hiši nekoga drugega, čutiš njihovo energijo in si hitro lahko predstavljaš, kakšno življenje živijo. Hkrati imaš to prednost, da živiš kot lokalec in imaš vse informacije iz prve roke in za trenutek 'stopiš v njihove čevlje'. Vsakemu, ki me vpraša: 'Zakaj home exchange?', odgovorim: 'Zakaj pa ne? Poskusi in mi povej, kaj ti misliš.' Ker vem, da vsak, ki bo poskusil, bo tudi ostal pri takem načinu potovanj.

Vietnam odprtje Popotnik Po novem lahko obiščite tudi to priljubljeno destinacijo

Vam je katera izkušnja ostala v prav posebnem spominu? Kje vse ste že bili?

Vsaka izkušnja je drugačna in ima prav poseben kotiček v mojem spominu. Prve menjave so bile še posebej zabavne, ker je bilo to nekaj novega in nisva vedela kaj pričakovati. Ena najbolj smešnih prigod je bila takrat, ko sva prišla na menjavo v Pariz in je najin gostitelj, medtem, ko je odhajal iz hiše s kovčkom v rokah rekel: 'This is your house now. Bye.' Pred hčerko sva bila na menjavah po celi Franciji – v Nici,  Provansi, Parizu, Anncey-ju, Bretaniji, pa v Italiji v Neaplju in Toskani, v Angliji v Cornwallu, na Irskem, na Hrvaškem ob morju. S hčerko pa smo bili že na menjavah v Italiji na jezeru Como, v Avstriji v Gradcu, na Madžarskem in v Nemčiji na Bavarskem. Imamo pa še veliko želja, le časa ne vem, če je dovolj.

Sanja Cvitić | Avtor: Sanja Cvitić Sanja Cvitić

Kako pa ste se navadili na to, da v vašem stanovanju bivajo tujci? Ste imeli že kakšno slabo izkušnjo?

Sprva sva bila malo bolj previdna, ker nisva vedela, kaj pričakovati. Po narejenih prvih menjavah, ko sva iz prve roke videla, kako home exchange menjave potekajo, pa sva se popolnoma sprostila. Home exchange menjave temeljijo na medsebojnem zaupanju ljudi, ki imajo v večini enake vrednote, želje in način življenja. Še preden nekdo pride k tebi na menjavo, se odnos vzpostavi preko sporočil na portalu. Zelo pogosto je, da ima vsak uporabnik Homeexchange-a za svoj dom napisana navodila, npr. kako se prižge stroj, kdaj odvažajo smeti ipd. Slabih izkušenj do zdaj na srečo še nismo imeli.

Ste s tistimi, s katerimi ste zamenjali stanovanja, ostali v stikih? Ste od njih dobili povratno informacijo, kako so se imeli v Sloveniji? So bili nad našo državo navdušeni?

Vsak, ki je bival pri nas, nam je takoj povedal svoj odziv, na hišo, mesto. Po navadi smo v kontaktu tudi med samo menjavo, tako da nas lahko vprašajo za kakšen nasvet. Po koncu menjave vsak uporabnik napiše oceni hiše, v kateri je bival. Ko iščeš nove destinacije, je zabavno brati tudi komentarje pri drugih uporabnikih, saj tako dobiš še dodaten vpogled v svoje bodoče gostitelje. Z nekaterimi smo se srečali tudi osebno, šli z njimi na pijačo in večerjo, z nekaterimi pa se sploh nikoli nismo srečali, po navadi takrat, kadar istočasna menjava ni bila možna. Zaenkrat so bili nad Slovenijo vsi navdušeni in glede na število prošenj, ki jih dobivamo, je takih še zelo veliko. Saj je res krasna!

Sanja Cvitić | Avtor: Sanja Cvitić Sanja Cvitić

Ida Glušič popotnica Popotnik "Še danes se spomnim, kako sem jokala v avtu, ko sem prišla nazaj v Slovenijo"

Iz katerih držav po navadi prihajajo tuji gosti? Kje je ta sistem že najbolj razvit in je tudi ponudnikov več?

Sanja Cvitić | Avtor: Sanja Cvitić Sanja Cvitić
Največ ponudb za home exchange menjave dobivamo iz Španije, Francije in Amerike, vendar ponudbe prihajajo prav iz celega sveta. Včasih nama je kar težko zavrniti kakšno ponudbo, ker so destinacije in hiše tako mamljive. Ampak vse ob svojem času. Tukaj bi omenila, naj vas ne bo strah vprašati, poslati prošnjo za menjavo. Velikokrat slišim: 'Zakaj bi pa nekdo zamenjal svojo hišo za mojo majhno garsonjero?'. Zakaj? Zato, da obišče svet in izkusi nove stvari. Gre se za izkušnjo in lokacijo, ne za velikost stanovanja. Midva sva npr. svoje stanovanje zamenjala za vilo z bazenom v Provansi, ali pa za hišo z vrtom v Parizu.

Kako pa je z razvitostjo tega sistema pri nas? Ste z ostalimi slovenskimi ponudniki v stikih?

V Sloveniji je trenutno približno 80 ponudnikov domov, število domov na portalu Homeexchange pa se vsako leto veča. Z nekaterimi ponudniki sva že bila v stiku. Mogoče pa se bomo kdaj srečali vsi skupaj, saj bomo imeli glede na našo ljubezen do potovanja zagotovo veliko za povedati.

Klara Avsenik Žagar intervju Popotnik Si predstavljate živeti na štirih kolesih?
Komentarjev 1
  • Dusan12 14:32 09.april 2022.

    To sem napravil že leta 2019 in uživam na veliko, sem pa dnevno na tekočem s stanjem v Sloveniji

Sorodne novice