Popotnik
3594 ogledov

Najslabše leto v zgodovini

Ljubljana brez turistov Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19.
Strokovnjaki vrnitve na predpandemično raven ne pričakujejo pred letom 2023.

Svetovni turizem je lani zaradi izbruha covida-19 in omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb izgubil 1300 milijard dolarjev prihodkov. "To je bilo najslabše leto v zgodovini turizma," so ocenili v Svetovni turistični organizaciji (UNWTO).

"Lani izgubljeni prihodek je več kot 11-krat večji od izgube, ki jo je panoga utrpela med finančno krizo leta 2009," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala organizacija.

Plaža Lido di Jesolo (beneška riviera) | Avtor:

Zaradi pandemije je zdaj ogroženih od 100 do 120 milijonov delovnih mest v tem sektorju po svetu. Število mednarodnih prihodov turistov se je lani zmanjšalo za milijardo oz. za 74 odstotkov. "Čeprav je bilo na področju varnosti mednarodnih potovanj vloženih veliko naporov, se zavedamo, da kriza še zdaleč ni končana," je še zapisal generalni sekretar UNWTO-ja Zurab Pololikašvili.

Krvavec GORENJSKA Gorenjska Smučišča nimajo rezervnega načrta tako kot industrija

Vrnitev šele leta 2023?

Svetovni turizem je leta 2019 naštel štiriodstotni porast števila prihodov turistov. Najbolj obiskana država na svetu je bila Francija, sledili sta Španija in ZDA. Predtem se je število mednarodnih prihodov turistov nazadnje zmanjšalo leta 2009 zaradi finančne krize, in sicer za štiri odstotke.

Cepivo proti virusu naj bi počasi vzpostavilo bolj normalne razmere, a zaradi naraščanja okužb številne države znova uvajajo stroge omejitvene ukrepe. Večina strokovnjakov ne vidi vrnitve na predpandemično raven v tej dejavnosti pred letom 2023.

par počitnice plaža morje CNN Popotnik Kdaj bomo spet lahko potovali? Tako odgovarjajo strokovnjaki!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice