Popotnik
3913 ogledov

Naval na Hrvaško, tudi s strani Slovencev

Murvica, Brač Profimedia
Po številu nočitev so Nemcem sledili Slovenci, ki jih je bilo na Hrvaškem nekaj manj kot 1,33 milijona.

V prvih osmih mesecih leta so na Hrvaškem našteli 16,5 milijona turistov, kar je bilo za pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 90,1 milijona nočitev, kar je zvišanje za dva odstotka, je danes sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem. Za 4,1 odstotka je bilo več tudi slovenskih obiskov, za 2,8 odstotkov pa nočitev.

Od začetka januarja od konca avgusta letos je bilo na Hrvaškem 14,7 milijona obiskov gostov iz drugih držav, kar je bilo za pet odstotkov več kot v prvih osmih mesecih leta 2018. Gostje iz drugih držav so ustvarili 79,1 milijona nočitev, kar je bilo za en odstotek več kot v enakem obdobju lanskega leta. Domačih hrvaških gostov je bilo za deset odstotkov več, imelo so tudi za sedem odstotkov več nočitev, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Nemci, za njimi Slovenci

Največ gostov je tudi v prvih osmih letošnjih mesecih bilo iz Nemčije, nekaj manj kot 2,4 milijona, kar je bilo za 4,5 odstotka več ko v enakem lanskem obdobju. Nemških nočitev v je bilo nekaj manj kot 17 milijonov ali za pol odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju.

Po številu nočitev so Nemcem sledili Slovenci, ki jih je bilo na Hrvaškem nekaj manj kot 1,33 milijona, so pa ustvarili nekaj več kot 9,5 milijona nočitev. Na tretjem mestu so bili Avstrijci s 6,3 milijona, Poljaki s 5,4 milijona, Italijani s 4,9 milijona, Čehi s 4,7 milijona in Britanci s 3,5 milijona nočitev. Ob tem je bilo turistov iz Poljske in Češke nekoliko manj kot v enakem obdobju lani, Italijanov in Britancev pa nekoliko več. Avstrijci so bili na lanski ravni.

Največ nočitev je bilo v zasebnih namestitvah (34,5 milijona), hotelih (19,4 milijona) in kampih (16,2 milijona). Kot najbolj turistična regija je znova na vrhu hrvaška Istra z 24,3 milijona nočitev, sledita splitsko-dalmatinska županija in Kvarner s 16,9 oziroma 16,2 milijona nočitev. Najbolj priljubljeni turistični kraji za nočitve na Hrvaškem so v prvih osmih mesecih bili Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split in Medulin.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je izpostavil, da so na Hrvaškem lahko posebej veseli, ker so poleg večjega števila obiskov in nočitev, pozitivni trendi povezani tudi s finančnimi rezultati. Po podatkih hrvaške davčne uprave so v turističnem in gostinskem sektorju izdali za 20,6 milijarde kun (2,8 milijarde evrov) računov, kar je za osem odstotkov več kot je bilo v prvih osmih lanskih mesecih.

Kot so dodali, je Hrvaška na 27. mestu najnovejše lestvice glede kompetitivnosti turističnih držav, ki jo je objavil svetovni ekonomski forum. Poudarili so, da gre za napredek za pet mest v primerjavi s prejšnjo lestvico.

Hrvaško morje Popotnik Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok Otok Silba Tiho in počasno Popotnik Hrvaški otok, ki ga ne boste nikoli pozabili
Komentarjev 1
  • joze595 12:04 11.september 2019.

    Slovenci prodane duše hrčki se nam smejejo kradejo nam morje, zemljo, denar na bankah kljub dogovorom so veliki hinavci zato sem se odločil da že 18 let ne hodim k njim ne na dopust kakor tudi drugače vi se prodajate ...prikaži več namesto da bi letovali doma in obogatili naš turizem