Popotnik
5529 ogledov

Ne le ob morju, tudi v teh krajih pričakujte gnečo

Ptuj Profimedia
V termah in wellness centrih se že aktivno pripravljajo na prihajajočo poletno sezono. Obetajo se številne novosti.

Poleg obmorskih in gorskih občin, ki v poletnih mesecih tradicionalno beležijo številčen obisk, so ta čas dobro obiskane tudi zdraviliške občine. Slednje so bile med obiskovalci priljubljene že v prvih treh mesecih letošnjega leta. V mesecu aprilu je bilo v zdraviliških občinah, kjer so prednjačile Brežice, opravljenih celo največ nočitev, in sicer skoraj 239.000 oziroma 23 odstotkov vseh. Največ prenočitev so v teh občinah prispevali domači turisti.

Spobudni podatki predstavnike term razumljivo navdajajo z optimizmom. Veseli jih predvsem, da se v Slovenijo vračajo tuji gosti. V letošnjih prvih treh mesecih so imeli kar za 89,4 odstotka več tujih gostov kot v enakem obdobju lani. Ob tem je bilo domačih gostov le za dobrih 10 odstotkov manj. 

Termalni park Terme Ptuj | Avtor: Terme Ptuj Terme Ptuj

Ker so prvomajski prazniki zgovoren pokazatelj turističnega obiska v osrednji poletni turistični sezoni, se zdraviliškim občinam že sedaj lahko smeji. Vmesni čas jih je večina izkoristila za obnove in nadgradnjo programov, pri čemer je zdraviliška dejavnost nemoteno potekala.

Čeprav so temu turističnemu sektorju svetovni analitiki napovedali, da bo okreval šele leta 2024, trenutni podatki kažejo drugače. "Okrevanje poteka hitreje predvsem zaradi povečanja števila gostov iz sosednjih držav, ki so oddaljeni do 600 kilometrov. Oddaljeni trgi pa se še niso vrnili na raven iz leta 2019," nam povedo pri Sava Turizmu, ki imajo v lasti terme na sedmih različnih lokacijah, kot so St. Bernardin resort Portorož, Salinera resort Strunjan, San Simon resort Izola, Sava Hoteli Bled, Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci.

Terme Zreče preverili smo cene Popotnik V teh termah bo štiričlanska družina plačala najmanj

Večina njihovih gostov prihaja iz domače Slovenije, Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Madžarske, Belgije, Italije, Velike Britanije in ZDA, pri čemer bo struktura gostov govorila v prid tujih gostov. Teh naj bi bilo 70 %. Po njihovih besedah je povpraševanje po oddihu med poletnimi počitnicami že zdaj v vseh kapacitetah veliko. Ocenjujejo, da je zasedenost v primerjavi s preteklim letom ponekod celo boljša.

Vodni park Terme 3000 | Avtor: Sava Hotels & Resorts Sava Hotels & Resorts
S podobnimi, optimističnimi napovedmi postrežejo pri Termah Olimje, kjer so zelo zadovoljni že s prvimi petimi meseci letošnjega leta. Uspeli so realizirati več kot 100.000 komercialnih nočitev, kar je bilo nad pričakovanji in tudi dobrih 6 % več kot preteklo leto oziroma kot leta 2019. "V Termah Olimia pričakujemo dobro poletno sezono. Če primerjamo trenutno stanje rezervacij za obdobje med junijem in avgustom, lahko ugotovimo, da imamo za dobrih 30 % več rezervacij, kot smo jih imeli isti čas leta 2019. Znatno boljši odziv je imela akcija 'First minute poletje'. Obenem se še naprej soočamo s trendom vedno večjega povpraševanja v zadnjem hipu, zato pričakujemo še veliko povpraševanj in rezervacij, ki se bodo izvedla sproti," nam je razkril Vasja Čretnik iz Term Olimje, kjer v letošnji sezoni pričakujejo več domačih kot tujih gostov. Po trenutnih napovedih naj bi gostili 55 % domačih in 45 % tujih gostov. 

Algarve počitnice Popotnik To so destinacije, ki so tudi za polovico cenejše kot Hrvaška

Pred letošnjo poletno sezono imajo smele napovedi tudi pri Thermani Laško, kjer so prav tako zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in številom nočitev. Ob tem opažajo, da je še vedno zelo aktualen trend, ki se je razvil po epidemiji. Gostje se za rezervacijo počitnic odločajo kasneje, torej "last minute", le teden pred načrtovanim bivanjem. Tak trend pričakujejo tudi v času poletnih počitnic.

 

Glede na povpraševanja in rezervacije v vseh poslovnih enotah Term Krka (v Termah Šmarješke Toplice, Termah Dolenjske Toplice, v obmorskem Talasu Strunjan in na Otočcu) predvidevajo, da bo njihova letošnja poletna sezona podobna kot v preteklih letih: "Pričakujemo zveste domače goste, beležimo pa tudi precej rezervacij s strani tujih gostov; večina jih je iz Italije in drugih sosedskih držav. Pri rezervacijah posebnih sprememb v primerjavi s preteklimi leti ne zaznavamo. Opažamo le, da se gostje letos odločajo za nekaj dni daljša bivanja in da se jih več odloča za rezervacijo oddiha v zadnjem hipu."

Izzivov ne manjka

Kljub dobremu obisku se zdravilišča in terme soočajo s številnimi izzivi, ki jih ne smemo zanemariti. Na tem mestu sogovorniki iz Sava Turizma izpostavijo razmere v Ukrajini, inflacijo, drastično povišani stroške energije, materialov in surovin, pomanjkanje turističnih delavcev, podnebne spremembe in povečanje plač zaposlenih. Vse to je vplivalo na cene njihovih nastanitev, ki so se v primerjavi s preteklim letom podražile za približno 10 %. Cene so sicer dinamične in se glede na povpraševanje in zasedenost kapacitet spreminjajo dnevno. 

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia | Avtor: Terme Olimia Terme Olimia

Politiko fleksibilnih cen imajo od leta 2018 vpeljano tudi v Termah Olimia, zato se cene dnevno formirajo na podlagi več parametrov, med katerimi sta najbolj pomembna zasedenost in razpoložljivost posameznega termina. Tako so cene nižje v terminih, ko je zasedenost slabša, in višje, ko sta povpraševanje in zasedenost višja. "Posledično ne moremo govoriti o splošnem dvigu cen, saj te uravnava trg. Tako je bilo na primer lanskega junija zaradi vpliva turističnih bonov, ki so se takrat ravno iztekali, povpraševanje veliko, posledično so bile višje tudi cene, če jih denimo primerjamo z enakim obdobjem letos," pojasni Čretnik.

Doda, da so bolj kot same nočitve porasli prihodki z naslova penzionov, saj so poleg višje fizike uspeli na vseh segmentih storitve prodajati po višjih cenah, kot je bilo to v letu 2022, predvsem pa več kot leta 2019. 

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia posledice energetske krize Popotnik Toliko dražje so vstopnice za bazen

V nasprotju z njimi Thermana Laško cen pred začetkom poletne sezone ni podražila. Ker si prizadevajo čas bivanja poleti pri njih podaljšati, na poletnem programu nudijo namenski popust za namestitev za tri noči ali več.

Na vse neobisk ukrajinskih in ruskih sicer ni imel velikega vpliva, saj tudi pred vojno omenjeni gosti niso bili med najštevilčnejšimi.

To so letošnje novosti in pridobitve

Za konec smo predstavnike slovenskih zdravilišč in term povprašali še o morebitnih novostih, ki jih v letošnji sezoni uvajajo.

"Na letošnje poletje se pripravljamo predvsem z izboljšanjem kakovosti ponudbe za naše goste, da tako dobijo višjo vrednost za denar na vseh področjih ponudbe, od kulinarike, wellness programov, zdravstvenih programov, do vodne zabave," odgovorijo pri Sava Turizmu, kjer so v preteklih letih izvedli številne prenove, ki so jih obiskovalci pozdravili. Med drugimi prenovo kultne Kavarne Park, Hotela Park in Rikli Balance Hotela na Bledu, Salona zdravja v Zdravilišču, Rikli Balance Hotela in največjega hotela na slovenski obali – Hotela Histrion, in Hotela Vile Park v St. Bernardin resort Portorož.

Vodni park Terme 3000 | Avtor: Sava Hotels & Resorts Sava Hotels & Resorts

Predstavnik Term Olimje izda, da v Termalnem parku Aqualuna ravnokar potekajo zaključna dela pri postavitvi štiricevnega tobogana, ki ga bodo gostom v uporabo predali ob koncu tega meseca.

Pri Thermani Laško so razkrili, da bodo letošnjo poletno sezono kopanja pospremili z novostmi na zunanji kopališki rivieri, saj prenavljajo zunanje otroško "čofotališče" za najmlajše. Prav tako načrtujejo nove tobogane, ki se bodo pridružili lani obnovljeni vodni drči in bodo namenjeni manjšim otrokom. V letošnjo ponudbo bivanja pa so dodali nekaj tematsko lokalno obarvanih paketov z avtentičnimi zgodbami Laškega, ki velja za kraj izjemne pivovarske in čebelarske dediščine. "Trenutno izvajamo tudi več inovacij; na strehi hotela Thermana Park denimo gradimo sončno elektrarno, ki bo prva od dveh, v hotelu Zdravilišče Laško pa prenavljamo prostore fizioterapije in delovne terapije," še dodajo.

hotel POLETNA SEZONA Popotnik Ne samo hrvaške, podražile so se tudi slovenske nastanitve

V Termah Krka tudi v letošnjem letu nadaljujejo s prenovami v Talasu Strunjan, kjer so že v preteklem letu na investicijskem področju namenili največ sredstev. V hotelu Svoboda se je pravkar zaključila celovita prenova zunanjega bazena z morsko vodo in manjšega bazena v notranjem delu hotelskega kopališča, za jesen pa je v načrtu še obnova restavracije in kuhinje v hotelu Svoboda. "Prav tako smo temeljito prenovili Laguno Strunjan, butični mediteranski kompleks z različnimi namestitvenimi enotami. Nova Laguna s svojim slogom ustreza naraščajoči potrebi gostov po individualnosti in stiku z naravo, stran od stresnega vsakdana. S prenovo smo poudarili njeno izjemno lego v strunjanskem krajinskem parku in pridobili sodobne elegantno urejene sobe, apartmaje in suite ter restavracijo, ki izražajo mediteranski značaj," nam povedo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice