Popotnik
3422 ogledov

Potovanje z manjšimi otroki da ali ne?

portal Kam z mulcem
1/3
Urša Marinko
Ena izmed ustanoviteljic portala Kam z mulcem – Urša Marinko, kjer objavljajo ideje za izlete in dopuste za družine, je mnenja, da je letošnje poletje idealna priložnost, da boljše spoznamo Slovenijo.

Da je potovanje z manjšimi otroki ne le izvedljivo temveč tudi zabavno, dokazuje ekipa portala Kam z mulcem, kjer objavljajo ideje za družinska potovanja in izlete. Portal soustvarjajo štiri mamice, sicer dolgoletne prijateljice iz srednješolskih let, ki jih poleg številnih drugih interesov druži tudi želja po raziskovanje sveta, Slovenije, kulture in narave.

portal Kam z mulcem | Avtor: Urša Marinko Urša Marinko
"Po rojstvu prvega otroka smo se srečale z izzivi, s katerimi se sooča prav vsaka mama oziroma starš, a želja po raziskovanju in po uživanju tega, kar nam svet ponuja, ni minila. Ko smo se odpravile na potovanje, so nas prijatelji in znanci pogosto spraševali, kako to, da se odpravljamo tako daleč in morda v kulturno tako različno državo, kjer moraš na neznanem terenu poleg sebe skrbeti in varovati še otroka," razlog za idejo o ustanovitvi portala, ki z nasveti, idejami in izzivi na destinacijah pomaga številnim družinam, izda ena izmed njegovih štirih avtoric Urša Marinko.

potovanje letalo časovna razlika mobilni telefon ipad prihodnost potovanj Popotnik "Brez pomoči ne bodo preživele niti najboljše letalske družbe"

Kot pove, je sicer dilema staršev na mestu, saj znajo biti potovanja z otroki tudi zelo naporna. Poudarja, da se moraš pri tem poslušati in se ne smeš siliti, saj je "prav vsaka odločitev prava, če tako čutiš". Zatorej ni važno, ali greš na potovanje takoj po porodu, čez tri mesece, ali pa šele, ko otroci dopolnijo tri leta oziroma morda nikoli.

Ustanoviteljica pri tem ovrže (zmotno) prepričanje, da otroke na potovanjih matraš oziroma jih spravljaš v nevarnost in da od njih nimajo nič. "Otroci so kot male spužvice, ki iz okolja črpajo ogromno informacij, vtisov, spominov, večino teh niti ne opazimo. Morda si majhen otrok ne bo zapolnil zgodovinskih dejstev, bo pa na poti spoznal raznolikost sveta in predvsem njegovo sprejemanje. Večji otroci lahko z izkustvenim spoznavanjem različnih kultur in zgodovine lažje razumejo, kar se učijo v šoli in si te informacije enostavneje zapomnijo," razmišlja Marinkova.

Urša, Kam z mulcem Intervju Popotnik Na pot z mulci in psom

Predvsem pa se ji zdi pomembno, da se otroci od potovanj učijo pomena različnosti in enakovrednosti. Če jih starši znajo v doživetja pravilno vključiti, pa na potovanjih pogosto potešijo tudi svoj raziskovalni duh.

Čeprav se strinja s tem, da se kot dojenček ne uči o kulturi, naravi in večino spominov ne ohrani, kljub temu občuti razpoloženje in povezanost staršev, če ti na potovanjih uživajo. Še enkrat poudari, da je "zato ključno, da se na potovanje odpravimo, le če si tega res želimo".

"Če je otrok dovolj star, se skupaj odločite ali z njim posvetujte za naslednji izlet. Destinacijo mu pokažite na zemljevidu, da bo vedel, kam se odpravljate. Opišite mu osnovne značilnosti kraja in izletniških točk. Za marsikaterega otroka je pomemben tudi čas vožnje in hoje do cilja, pa tudi, kaj jih na cilju čaka, planinski dom z okusno ponudbo kosil in sladic, morda igrišče, naravno kopališče ipd. To je vse s čimer otroke vključimo in motiviramo na izletu, ki si ga zato tudi bolje zapomnijo," 

   Urša Marinko

Drugačna situacija pa je, kot pove, pri potovanjih s psi. Da je potovanje z njimi čim manj zahtevno, je po njenem mnenju ključno poznavanje pasje narave in še posebej specifičen karakter psa. "Z našo psičko se odpravimo povsod, kjer vemo, da bo lahko izživela to, kar potrebuje; tek, igro ter našo prisotnost. Če ji tega ne moremo zagotoviti, jo za čas potovanja raje damo v varstvo k mami. Z njo pa si privoščimo številne izlete po Sloveniji ali čez mejo, najraje v naravo, kjer se lahko nateče, po možnosti tudi okopa," razkrije recept za uspešno potovanje s kosmatinci Urša Marinko.

portal Kam z mulcem | Avtor: Urša Marinko Urša Marinko
Pes v morju Poletna osvežitev Popotnik Tukaj se lahko osvežijo

Čeprav se na njihov portal po pomoč in nasvete obrne veliko staršev, meni, da "nenačrtovan ali nestrukturiran prosti čas ob hitrem tempu in vse višjih merilih, kaj pomeni biti dober starš, neupravičeno izgublja pomen". In doda: "A že igra na sosednjem hribu, družabne igre, preprosto valjanje po kavču in domači pižama partiji družini prinese ogromno veselja".

Ideje za izlet in dopust v Sloveniji

Družina Marinko je čas med karanteno izkoristila tudi za spoznavanje skritih kotičkov znotraj njihove občine, ki pa jih po njenih besedah ni bilo lahko najti. "Zeleni kotiček smo odkrili pet minut naprej od križišča, kjer se iz smeri Ljubljane desno zavije na Toško čelo. Po slabo shojeni potki smo se odpravili v gozd, našli 'pravljično' jaso, razgrnili odejo in imeli piknik kosilo. Tako smo se sprehodili po gozdu, nadihali svežega zraka, a na žalost domov prinesli tudi tri klope," se časov iz karantene spominja avtorica portala in poudari, da je narava vsekakor najbolj varen in kvaliteten kotiček za preživljanje prostega časa.

Tega nameravajo dodobra izkoristiti tudi med poletjem, ko bodo raziskovali odkrite in še neodkrite kotičke Slovenije. Na portalu so avtorice tudi že objavile načrte letošnjih počitnic v Sloveniji vseh štirih družin iz njihove ekipe.

Čeprav naša sogovornica meni, da ima vsaka od občin/regij nešteto kotičkov, ki kar kličejo po obisku, našteje nekaj predlogov za izlet: "Sedaj mi na misel najbolj pridejo gozdne učne poti, ki jih oblikuje Zavod Škrateljc, kot sta Pot pastirskih škratov na Krvavcu in Polhov doživljajski park, nato tudi pustolovski parki, ki jih najdete po vsej Sloveniji, na primer Geoss pustolovski park, pustolovski park v Postojni, Dežela Petra Klepca v Osilnici, kamp Menina v Savinjski dolini. Zelo rade se podamo tudi na kakšen pohodniški izlet, na primer na Slivnico pri Cerkniškem jezeru, kjer se lahko na vrhu posladkamo s palačinkami, in do planinske koče Vogar, od koder lahko občudujemo razgled na Bohinjsko jezero. Ob deževnih dnevih pa se odpravimo tudi v kakšno manj obiskano jamo, kot sta Pekel v Savinjski dolini in Litija."

V Sloveniji Popotnik Tu se nahaja čudovit izvir v obliki penastih slapov

Za konec pa z nami deli tudi nekaj spregledanih destinacij za dopust v Sloveniji, ki jih sicer ni tako malo. "Slovenci imamo srečo, da živimo v majhni državi, polni naravnih vod, ohranjenih gozdnih kompleksov in ponudb družinskih doživetij, ki so vsako leto bolj bogata. Prejšnje leto smo tako obiskali območje Kočevskega, ki je poznano po svoji neokrnjeni naravi, in kjer živi ogromno živalskih vrst. Marsikatero izmed njih lahko ob obisku tudi opazujete. Naša družina se navdušuje nad velikimi zvermi, ujedami pa tudi ostalimi prebivalci gozdov, zato je že samo gibanje po območju teh živali zelo zanimivo. Poleg tega pa ima Kočevsko kar nekaj naravnih kopališč, kot sta Rudniško jezero v Kočevju in jezero v Kočevski reki, dobro urejenih kolesarskih in pustolovskih parkov ter bogato izbiro turističnih kmetij z okusno hrano," opiše prvega izmed dveh predlogov za dopust v Sloveniji.

Postojna Titov trg izlet Popotnik Tu lahko opazujete medveda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

☀️Na vrsti so lepi razgledi in obisk najslajšega posestva v Pomurju: 1) Čudovit razgled s stolpa Vinarum, ki seže do 4 dežel 🇸🇮 🇭🇺 🇦🇹 🇭🇷 2) Razgledni stolp Vinarium 🔝3) Degustacija gurmanske čokolade v podeželski čokoladnici @posestvopassero 🍫 4)Okušanje prekmurske šunke @posestvopassero ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Today we caught beautiful views from Vinarium that reach 4 countries and tasted the delicious chocolate from the little country chocolate factory @posestvopassero #visitlendava #visitmurskasobota #posestvopassero #passero #vinariumlendava #lendava #pomurje #pomurjethelandoffairytales #pomurjeregion #lendavskegorice #croatia #slovenia #austria #hungary #view #views #ifeelslovenia #madeinslovenia

A post shared by Kamzmulcem.si (@kam_z_mulcem) on

Kot drugega pa navede še Pomurje, ki so ga z družino prav tako obiskali prejšnje leto, in zanj pravi, da je bogato z doživetji vseh tipov. "Od naravnih doživetij, kot so jezera, reka Mura z ogledom znanega mlina, do interaktivnega doživljajskega parka Ekspano, gnezdenja štorkelj, kolesarjenja okoli Bukovniškega jezera, ogleda Murske Sobote in okušanja pomurske kulinarike. Pa še bi lahko naštevali. Takih krajev je v Sloveniji veliko, zato ekipo Kam z mulcem to leto prav nič ne skrbi oz. nas celo veseli poletje preživeti v Sloveniji," sklene in ob tem povabi še vse ostale, da boljše spoznajo svojo deželo.

Obala Slovenija Popotnik Tako bodo skušali rešiti turizem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice