Popotnik
1806 ogledov

"Brez pomoči ne bodo preživele niti najboljše letalske družbe"

potovanje letalo časovna razlika mobilni telefon ipad Shutterstock
Čeprav nekatere države že napovedujejo odprtje meja med poletjem, je glede letošnjega dopusta v tujini še veliko nejasnosti. Negotova pa je tudi prihodnost številnih letalskih družb. Nekatere so zaradi krize že ugasnile.

Tudi Martini Ploj in Samu Miholiču s portala Izlet na dlani, ki ponuja ugodne letalske akcije in nastanitve, se je zaradi epidemije delo čez noč popolnoma ustavilo. Kot povesta, je število rezervacij v roku enega tedna padlo na nič, več kot 90 odstoten padec sta zabeležila tudi pri obisku spletne strani.

Portal Izlet na dlani | Avtor: Martina Ploj Martina Ploj
Menita, da se ljudje še nekaj časa ne bodo odločali za potovanja, saj so v tej situaciji, v kateri smo se znašli, postranskega pomena. Zato sta se odločila, da ponudbe objavljata le poredko.

Nista pa edina, ki sta zadržana z objavo ponudb, kot opažata, so z akcijskimi ponudbami previdne tudi letalske družbe. Avtorja portala to povezujeta z nejasno prihodnostjo ponovne vzpostavitve in varnosti letov.

Nemalo je takih, ki so krizo že začutile na svoji koži in so svoja vrata zaprle že do konca meseca aprila. To so med drugimi bile Avianca, FlyBe in Virgin Australia. V kolikor ne bodo prejele pomoči države, se seznam propadlih letalskih družb kmalu utegne podaljšati, propad na primer grozi še Thai Airways. Čeprav se je večina omenjenih letalskih družb že pred epidemijo soočalo s finančnimi težavami, poznavalca svarita, da "v kolikor se bo kriza še nadaljevala, brez pomoči ne bodo preživele niti najboljše letalske družbe".

policija Slovenija zaščitne maske Slovenija Ukrepi padajo: Fantastična novica za vse, ki bi radi šli v tujino

Poleg letalskih družb so na udaru tudi ostala podjetja, povezana s potovanji. O stečaju denimo govorijo tudi pri rental car Hertz, veliko maso ljudi so bila primorana odpuščati tudi številna prvotno zelo uspešna podjetja, kot so Airbnb, Booking, Trivago in Expedia.

Intervju Popotnik Portal, ki Slovence ponese v svet

potni list, letalska karta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vseeno se najdejo tudi takšne letalske družbe, ki se v tem času poslužujejo promocije letalskih povezav z nizkimi cenami. Po njunih besedah je na tem področju najbolj aktivna letalska družba TAP, za njimi pa Air France/KLM. Medtem ko večina letalskih prevoznik ne glede na ponujeno ceno letalskih povezav raje omogoča naknadno možnost spremembe terminov, nekatere tudi destinacij.

Po njunih opažanjih je v Sloveniji trenutno malo zanimanja po ugodnih potovanjih, tudi vprašanj v zvezi z omenjeno tematiko na njun naslov skorajda ni:"Potniki imajo verjetno več vprašanj kot odgovorov in dokler bo stanje tako, o potovanjih resno še ne bodo razmišljali. Ljudje so previdni, ker ne vedo, kaj lahko pričakujejo na destinaciji, kamor želijo potovati. Bo ob prihodu obvezna karantena, je treba v zaprtih prostorih nositi maske, kako je z javnim prevozom ..."

Drugačna slika naj bi bila na drugi strani luže, kjer se po njunih besedah pojavljajo novice, da ljudje množično rezervirajo križarjenja za drugo polovico leta 2020. "Težko je predvideti, kako dolgo bo trajalo, da bodo ljudje pozabili na strah dopustovanja v večjih skupinah," razmišljata.

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust Svet Tako bo s potovanji po koroni

Podoba potovanj bo drugačna

Situacija, v kateri smo se znašli, bo zagotovo vplivala na podobo potovanj v prihodnosti. Avtorja portala Izlet na dlani največ sprememb pričakujeta na področju masovnega turizma oziroma potovanj večjih skupin. Predvidevata, da bo ta segment potovanj  okreval zadnji. Tu bodo najbolj na udaru turistične agencije.

Vse bolj kaže, da se bomo na razmere morali prilagoditi tudi potniki. Letalske družbe namreč že napovedujejo, da bomo vso pot (od prihoda na letališče, na samem letu in dokler ne zapustimo končnega letališča) morali nositi maske in bili vmes deležni še dodatnih merjenj temperature oziroma morebitnih testiranj.

Evakuacijsko letalo iz Madrida | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Poleg večjega števila negativnih posledic avtorja portala Izlet na dlani upata, da bi v prihodnje letalske družbe obdržale pravilo prve brezplačne spremembe letalskih vozovnic, ki so ga uvedle v času korone. Kot pozitivno posledico vidita tudi "pojav novih, bolj inovativnih podjetij na trgu".

Prav tako pa lahko ta čas izkoristimo tudi za odkrivanje destinacij znotraj meja Slovenije. Spremenjenim pogojem potovanj sta se tako prilagodila tudi avtorja portala, ki sedaj več ponudb za dopust objavita za nam bližnje destinacije.

Pa si povprečna slovenska družina sploh lahko privošči dopustovati v Sloveniji? "Ali si povprečna slovenska družina lahko privošči dopustovati v Sloveniji, težko sodimo. V Sloveniji vsekakor lahko najdemo relativno širok razpon ponudb. Seveda pa ne moremo pričakovati, da lahko Slovenija s cenami konkurira Egiptu, Turčiji ali Aziji," skleneta.

počitnice hotel bazen CENE Popotnik So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice