Popotnik
1323 ogledov

"Pravijo, da smo Slovenci izjemno čisti."

Kolesarski ogled Ljubljane
1/5
Živa Lovšin
V tujini so t.i. bike turi oz. kolesarske ture izjemno priljubljene, v Sloveniji je situacija malce drugačna. Pogovarjali smo se z eno izmed redkih kolesarskih vodičk, ki turistom razkriva skrite kotičke Ljubljane.

Bivša študentka zgodovine in sociologije na ljubljanski filozofski fakulteti Živa Lovšin je pred petimi leti izkoristila priložnost in zapolnila vrzel. Kot uslužbenka avtokampa Ježica je s strani turistov namreč zaznala veliko zanimanje za raziskovanje Ljubljane s kolesom, vendar tovrstne ponudbe pri nas takrat še ni bilo. Tudi danes so bolj priljubljeni brezplačni "walking touri" in ogledi z določeno tematiko.

Gorsko kolesarjenje Adrenalin Popotnik Šport za starše z jeklenimi živci

Kolesarski ogled Ljubljane | Avtor: Živa Lovšin Živa Lovšin
Znanje, pridobljeno na fakulteti, je združila v eno. Ker so se vse pogosteje obračali nanjo po nasvete, je stvari, bolje rečeno kolo, vzela v svoje roke in začela z vodenimi kolesarskimi turami. Odločitev se je obrestovala, saj je povpraševanje vsako leto večje. Pred začetkom letošnje sezone je bilo v njenem glasu zaznati nekaj pozitivne zaskrbljenosti, saj pričakuje velik naval. Če bi se držala ustaljenega urnika, bi s turami začela že v aprilu, vendar je muhasto vreme krivo, da se je otvoritev sezone prestavila v maj.

V podjetju, ki ga je odprla lanskega avgusta, je trenutno zaposlena le ona. Pomoč ima zgolj pri promociji in upravljanju spletne strani in družbenih omrežij, kar počne njen fant.

Na teden skoraj 100 prevoženih kilometrov

Oglede vodi sama, kar v vrhuncu turistične sezone, ki traja do oktobra, ni ravno enostavno. Na teden izvede do tri oglede, ki trajajo od ure in pol do treh ur. To skupaj nanese trideset prevoženih kilometrov na posamezen ogled. Lahko bi rekli, da je zaslužek, ki sicer ni tako skromen, kar težko prislužen. Sama tovrstnega dela ne dojema kot službo: "Zame je to uživancija, saj se počutim, kot da grem z njimi na izlet. Zelo rada hodim v svojo službo," z nasmeškom pove.

Da pri svojem delu uživa, začutijo tudi turisti, ki so nad Ljubljano oziroma Slovenijo navdušeni. "Njihov prvi vtis je: "Kako ste čisti in imate vse urejeno ter pospravljeno. Tako malo smeti, vse ločujete." Tudi narava jih impresionira," pravi. Ne zgodi se redko, da se k njej vrnejo z željo po novem ogledu. Zato ima v načrtu organizacijo dveh novih tur, v katere bi vključila še ostale znamenitosti. Pritegnila bi rada tudi slovenske obiskovalce, zato se igra z idejo, da bi organizirala turo samo zanje. Lani je dobila povabilo podjetja, da jim v sklopu team buildinga organizira ogled po Ljubljani, saj večina zaposlenih ne živi tu.

Kolo Avto Kako se lotiti nakupa cestnega kolesa

Turiste navduši Plečnik

Kolesarski ogled Ljubljane | Avtor: Živa Lovšin Živa Lovšin
Na dveh različnih trasah turiste vodi izven obljudenega centra in jim razkaže prezrte znamenitosti, kot so Tivoli, Rimski zid, pot ob Savi v Tomačevem mimo hipodroma Stožice, Metelkovo in hostel Celico ter Žale, nad katerimi so pozitivno presenečeni. Predvsem Plečnikova arhitektura v turistih vzbudi največje zanimanje in odobravanje. Poleg tega jih po navadi zanima še Jugoslavija in povezanost Slovenije z njo, o čemer največ vedo starejši turisti.

Na sezono Ljubljano v njeni družbi prekolesari skoraj tisoč ljudi z vseh vetrov. "Včasih jih imam na turi toliko, da jih težko obvladam. Rekord skupine je bil 25 ljudi. Rešilo me je to, da sem vedela, kje se lahko izognemo gneči," se spominja. Največji vtis pustijo Nizozemci, ki so po njenem mnenju "popolnoma nekomplicirani, zelo prilagodljivi in vljudni. Iz njih veje mirna energija". Nizozemci so poleg Nemcev tudi najštevilnejši, sicer pa pridejo "tudi tisti, ki jih ne bi pričakovali".

Kolo zavore vzdrževanje Avto Zelo verjetno pri čiščenju kolesa naredite to veliko napako

Na pot s srčnim spodbujevalnikom

Kolesarski ogled Ljubljane | Avtor: Živa Lovšin Živa Lovšin
Na turi se znajde tako mladina, kot starejši in celo dojenčki, ki komaj sedijo. "Starostni rekord" pa je postavil osemdesetletnik, ki je imel srčni spodbujevalnik. To ga sicer ni oviralo, saj je po besedah Lovšinove pot nezahtevna, vmes pa naredijo precej postankov. V tem času Lovšinova z njimi podeli mnogo anekdot in zanimivosti mesta Ljubljane. Uspešen vodič mora biti zanimiv in s turisti vzpostaviti stik, ter jih spodbujati in vključevati. "Ravnam se po tem, da ne povem veliko podatkov, saj opažam, da se ljudje v njih izgubijo. Raje vključim anekdote, zanimivosti in šale, da se nasmejijo. Ko smo na Zmajskem mostu, jim na primer povem legendo o Zmaju, ki naj bi pomigal z repom vsakič, ko gre mimo njega 18-letna devica. Nakar rečem, da to se še ni zgodilo oziroma da jaz tega še nikoli nisem videla," pripoveduje.

Z vsemi turisti je do sedaj imela dobre izkušnje, le tu in tam se najdejo "pametnjakoviči", ki radi preverjajo njeno znanje: "Nekateri določene stvari že prej preberejo in mislijo, da zato vedo več kot jaz," z nasmeškom pove. V tem primeru se zanaša na svoje znanje iz študija zgodovine. Po ogledu se s turiste velikokrat pošali, da sedaj vedo več kot marsikateri Slovenec oziroma Ljubljančan. Po njenih besedah pa so turisti pozitivno presenečeni nad našim znanjem angleščine in nemščine, ki pri drugih narodih ni tako pogosto, predvsem pri Italijanih in Francozih."Prepričam jih, da se nam pridružijo, četudi ne bodo vsega razumeli. Potrudim se biti čim manj strokovna ter čim bolj enostavna," še pove.

Na ogled s pelerino in opremo za krpanje

V primerih, ko jih na poti ujame slabo vreme, vedrijo v bližnjem lokalu, za vsak slučaj pa ima vodička vedno pri roki pelerine za enkratno uporabo. Ob slabi vremenski napovedi turo raje odpove. Nikoli se na pot ne odpravi brez opreme za krpanje gume ali brez rezervnih zračnic, kar se je velikokrat obrestovalo.

Do sedaj se na poti še ni zgodila hujša nesreča, za kar Lovšinova zasluge pripisuje prometu v Ljubljani, ki je kolesarjem dokaj prijazen. Tudi sama je zelo previdna in z budnim očesom preverja stanje skupine. Od tod odločitev, da omeji število udeležencev na maksimalno petnajst ljudi. Ko jih je bilo 25, se je zgodilo, da je nekdo za skupino malenkost zaostal in napačno zavil. Na srečo je to pravočasno opazila in izgubljenca še usmerila na pravo pot. Trenutkom nepazljivosti se je kljub vsemu nemogoče povsem izogniti: "Pred časom sem vodila Američanko, za katero nisem vedela, da že 30 let ni vozila kolesa. Že med turo je delovala precej nesigurno, nakar je navsezadnje res padla," se spominja.

Avto Klasične napake staršev, ko kupujejo otroško kolo

Nad Slovenijo so navdušeni

Turisti so nad našo državo navdušeni in Lovšinovi velikokrat potožijo, da bi se tu morali ustaviti že prej. Tisti, ki so Slovenijo obiskali v preteklosti, pa so presenečni nad visokimi cenami. Prav tako jih je veliko izmed njih imelo slabe izkušnje s parkiranjem v Ljubljani, saj so znaki napisani le v slovenščini. Več kritike turisti namenijo svoji državi, pri čemer ne skoparijo z besedami in z Lovšinovo delijo mnogo izkušenj.

Kolesarski ogled Ljubljane | Avtor: Živa Lovšin Živa Lovšin
Kot pravi vodja ena izmed treh podjetij, ki se v Ljubljani ukvarja s kolesarskimi turami, jih skupno doživetje na nek način poveže. "Veliko mi jih piše preko Facebooka, nekdo je celo naredil video s ture in ga delil, spet drugi je za švedski časopis napisal članek. Nekateri se celo vrnejo oziroma obisk priporočijo znancem," razlaga inn doda, da se udeleženci tudi med sabo spoprijateljijo ter po koncu skupaj gredo na pijačo.

 
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.