Avto
9206 ogledov

Klasične napake staršev, ko kupujejo otroško kolo

Gregor Prebil
Pozanimali smo se, kako naj se starši lotijo nakupa otroškega kolesa. Kaj morajo paziti pri izbiri in kako cena kolesa vpliva na kolesarjenje otroka.

Ne podcenjujte nakupa otroškega kolesa. Na raznih oglasnih letakih najdete bleščeča in pisana kolesa, polepljena z akcijskimi risanimi junaki, z na veliko natisnjenimi akcijskimi cenami in popusti. Cena naj ne bo vodilo. Otok potrebuje zanj pravo kolo, ki mu bo seveda tudi všeč, v nasprotnem lahko dobi celo odpor do kolesarjenja. Le s pravim kolesom bo pot varna in hkrati zabavna. 

Ključavnica za kolo Naredili smo test! Avto Kako težko je ukrasti kolo? Naredili smo test!

Otrok naj kolo pred nakupom preizkusi

Tudi zato je nujno, da otrok pride izbrat kolo v trgovino skupaj s starši ali starimi starši. "Zagotovo priporočamo, da pride otrok ob nakupu kolesa skupaj s starši v trgovino in ga preizkusi. Tako lahko skupaj ocenimo, ali je kolo primerno za starost in velikost otroka. Tako kot je treba zmeriti velikost čevljev, je treba zmeriti tudi kolo. To ne velja le za otroke, za vse, da je pred nakupom treba preizkusiti kolo," pravi Andrej Žagar, direktor kolesarskega centra Valy - Žagar iz Kranja, kjer v prodajalni že 30 let svetujejo o pravilni izbiri kolesa za vse vrste potreb.

 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kolo kolesarji zavore sedeže Nasveti za nakup Avto Katerih napak ne narediti pri nakupu mestnega kolesa

Velikosti otroških koles se začnejo od 12-palcev naprej. Sledijo 14-, 16-, nato 20-palčna kolesa in tako naprej. Najmlajši otroci, ki obvladajo poganjalec, hitro presedlajo na pravo kolo kar brez dodatnih kolesc. Strokovnjaki priporočajo, da otroka na kolesarjenje navajamo že na poganjalcih. Na kako veliko kolo posesti otroka, je odvisno od starosti in tudi motoričnih sposobnosti otroka. "Večinoma ločimo po starosti. 12-palčna kolesa lahko uporabljajo že otroci stari od 2,5 do treh let, pri 3 in 3,5 letih imajo že 16-palčna, odvisno od višine, starosti in motoričnih sposobnosti otroka. Glede na starost določamo rang kolesa, kam spada, zato je treba kolo vedno preizkusiti. V primeru, da je kolo preveliko oziroma premajhno, ga otrok težje in z negotovostjo uporablja, prav tako pa ga ne more učinkovito poganjati," pojasnjuje Žagar.

 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Otrok mora vedno doseči zavorno ročico

Predvsem pri izbiri velikosti okvirja starši delajo klasične napake pri nakupu otroškega kolesa. Drža na kolesu je za udobje in otrokovo samozavest najpomembnejša. "Tudi cena glede na dejansko uporabo kolesa. Včasih preveč gledajo na ceno in izberejo tudi kakšna poceni kolesa, ki imajo slabo geometrijo, menjalnike, veliko težo... ki jih potem otroci težko vozijo," pravi sogovornik.
Otroku kolo ne sme biti premajhno, saj ga bo kmalu prerasel. Hkrati lahko to povzroči težave pri poganjanju, saj izteg noge ni pravi, če je otrok premajhen za na kolo. Med sedežem in pedali naj ne bo prevelika razdalja za normalno vožnjo. Enako velja za razliko med sedežem in krmilom. Zato je pred nakupom priporočljivo, da se v trgovini pozanimate, ali pa vam strokovno in pravilno nastavijo oddaljenost zavorne ročice od krmila. Otrok mora vedno doseči zavorno ročico, brez da bi z roko spustil krmilo.

Padec s kolesom, odrgnine modrice Kolesarji na urgenci Zdravje Najbolj nevarne poškodbe so zaradi krmila

Kaj pa mora imeti otroško kolo v serijski opremi? Žagar pravi, da naj ima otroško kolo kresničko za vidnost, tudi na samih kolesih, ima naj dodatno tačko, da lahko kolo prislonimo. "Po navadi izberejo tudi zvonce, pa ključavnico, saj tudi otroška kolesa niso poceni. Kolesa velikosti 20-palcev pa naj imajo tudi že menjalnik in dobre zavore, saj lahko tako kolo otrok uporablja nekaj let, v nasprotnem lahko hitro postane manj uporabno ali že zastarelo."

 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Sedeži in pnevmatike

Ker otroci hitro rastejo je treba stalno preverjati položaj krmila in sedeža. "Seveda, otroci hitro rastejo in jim je potrebno včasih tudi večkrat v letu zvišati sedež, včasih tudi krmilo. Lahko pa tudi prerastejo kolo," pravi sogovornik, ki nam je svetoval tudi glede izbire pravilnega sedeža in pnevmatik. 

Sedež naj bo dovolj oblazinjen, mora biti pa tudi nekoliko manjši od odraslega kolesa - odvisno od velikosti kolesa. Otroci se večinoma vozijo po asfaltu, radi pa zavijejo tudi izven poti ali na makadamske in gozdne poti. Zato naj bodo pnevmatike dovolj široke in vsaj še pol grobe, da imajo plašči dovolj dober oprijem tudi izven asfaltiranih cest.

Kaj pa prestave in zavore? Najmanjša kolesa še nimajo prestav, večinoma pa imajo zavoro na pedalih (torpedo), da lahko varneje in bolj zanesljivo zavirajo, saj nimajo dovolj moči v prstih. Pri 20- in 24-palčnih kolesih pa se prestave že priporočajo, da lahko otroci vozijo tudi po kakšnih hribčkih.

 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Pot užitka ČUDOVITO Popotnik Če še ne uživate v kolesarjenju, po obisku te poti zagotovo boste

Poceni ni nujno poceni

Ko smo pregledovali letake in cenike otroških koles so cenovne razlike ogromne, tudi več 100 evrov. Kje je bistvena razlika med otroškim kolesom za ceno 100 evrov, oziroma 200 ali 300 evrov? Žagar pravi, da predvsem v kakovosti, kakovosti zavor, menjalnega sistema in geometrije okvirja. Cenejša kolesa po navadi sploh nimajo menjalnika. Predvsem pa je razlika v teži. "Kolesa višjega cenovnega ranga imajo že aluminijaste okvirje, kar pomeni, da so veliko lažji, otrok pa bo tako kolo lažje obvladoval, tudi vožnja s takim kolesom je lahkotnejša. Upoštevati morate, da bo imel otrok, ki je danes star pet ali šest let tako kolo tri leta, morda za njim tudi brat in sestra. Kolesa morajo prenesti številne udarce pri vožnji čez luknje … Zagotovo so taka kolesa tudi bolj vzdržljiva. Pomembna pa je tudi geometrija kolesa, da se bolje počuti na kolesu in ga lažje upravlja," še dodaja sogovornik.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Anistanka
    Anistanka 01:37 22.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top