Popotnik
9523 ogledov

Prihajajo odlične novice!

smučanje smučišče smučar Rogla Profimedia
Številni smučarski centri po vsej Sloveniji kmalu odpirajo svoja vrata.

Vsi smučarski avanturisti že nestrpno pričakujejo, ko se bodo lahko ponovno spustili po belih strminah. A tudi letos ni šlo brez zapletov za slovenske smučarske centre. Po dveh letih protikoronskih ukrepov so se slovenski žičničarji tokrat morali spopasti še s podražitvijo energentov, ki so na neki točki celo ogrozili letošnjo sezono. Medtem ko so v Združenju slovenskih žičničarjev že oktobra črne napovedi ovrgli, so obenem napovedali podražitve smučarskih vozovnic za 5 do 10 odstotkov. Letos jim ni bila naklonjena niti narava, saj ni ponudila velikih zalog sneg, a smučarski centri vseeno ostajajo optimistični in se že veselijo otvoritve nove smučarske sezone 2022/2023.

Sneg Vreme Slovenija Te dni po nižinah tudi sneg. Kaj kaže za prihodnji teden?

Ta vikend bodo številna smučišča po vsej Sloveniji povabila prve smučarje, ki se bodo spustili po njihovih strminah, nekatera pa še čakajo na bolj ugodne vremenske pogoje.

Med tistimi, ki so že v nizkem štartu pred začetkom sezone, je tudi osrednje koroško smučišče Kope, kjer se bo smučarska sezona uradno otvorila danes, 9. decembra. Smučišče so sicer odprli že v minulem vikendu (3. in 4. decembra). Ta konec tedna se bo tam zgodil SKI OPENING, kjer bodo poleg smučanja za zabavo poskrbeli tudi glasbeni gostje. Danes bodo obiskovalce zabavali fantje iz skupine Vzrock, v soboto pa prihajajo na Kope Modrijani in skupina Učiteljice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KOPE (@kope_smucisce)

"V letošnji sezoni si želimo predvsem dobrih snežnih razmer, ki bodo omogočale kvalitetno smuko. V družbi odlične namestitvene in kulinarične ponudbe je obisk Kop definitivno edina pravilna izbira," pred otvoritvijo povedo v smučarskem centru, kjer zagotavljajo, da želijo smuko omogočiti vsem posameznikom, zato so se kljub veliki podražitvi energentov odločili, da cene smučarskih vozovnic dvignejo za minimalno vrednost, in sicer v povprečju za en evro: "Smučarske sezone zaradi podražitve energentov ne bomo prilagajali. Cilj je obratovati s polno zmogljivostjo, takoj ko bodo vremenske razmere to omogočale."

Dan kasneje, torej 10. decembra, bodo smučarsko sezono 2022/2023 otvorili tudi na 'Najboljšem smučišču v Sloveniji' po izboru World Ski Awards – Krvavcu. Tam pričakujejo, da bodo obratovali vsaj do konca meseca marca 2023, če jih bodo pri tem le podprli naravni pogoji. Pred začetkom sezone so njihova pričakovanja predvsem, "da bodo naši obiskovalci zadovoljni s hotelskimi in restavracijskimi storitvami ter dogodki, ki jih zanje pripravljamo na Plaži Krvavec in na terasi Hotela Krvavec".

Krvavec | Avtor: Profimedia Profimedia

Z namenom, da ne bi bilo treba kompenzirati s storitvami, ki so jih njihovi obiskovalci vajeni že leta, so se zaradi podražitve energentov tudi na Krvavcu odločili za dvig smučarske vozovnice. V primerjavi z lanskoletno sezono se je dnevna smučarska vozovnica podražila za 2 evra in sedaj znaša 39 evrov. Na tem mestu apelirajo na državo, da bi regulirala cene energentov, kot so jim obljubili v pogajanjih pred zimsko sezono 2022/2023.

Rogla | Avtor: Arhiv Unitur Arhiv Unitur
S pripravami na zimsko sezono 2022/2023 prav tako zaključujejo na Rogli, kjer so pred nekaj dnevi zagnali snežne topove, med njimi tudi pet novih topov za tehnično zasneževanje, ki sodijo med najsodobnejše tovrstne naprave pri tako imenovanih mejnih vremenskih in temperaturnih pogojih. Glede na slabo vremensko napoved s spremenljivimi pogoji in visokimi temperaturami v prihodnjih dneh, otvoritev smučarske sezone načrtujejo predvidoma v ponedeljek, 12. decembra.

Zaradi občutne rasti stroškov – predvsem energentov – so bili primorani nekaterim tipom smučarskih vozovnic prilagoditi ceno. Smučarske vozovnice bodo tako v sezoni 2022/2023 na Rogli v povprečju višje za 8 %.

Kljub občutni rasti cen živil, energentov in ostalih življenjskih stroškov, aktualne epidemiološke situacije ter negotovih razmerah na trgu delovne sile čaka, se v Uniturju nadejajo uspešne zimske sezone, "v kateri se bomo ponovno morali hitro in učinkovito prilagajati sprotnim razmeram – med drugim tudi z gospodarnim ravnanjem z energijo in optimizacijo operativnih procesov".

Čarobni Maribor maribor Popotnik Pri nas: Ta spektakularna turistična atrakcija že dela preglavice

Med tistimi, ki so imeli nekoliko več sreče z vremenom, lahko izpostavimo smučišče na mariborskem Pohorju, kjer so ob zadnji pošiljki snega že konec novembra zagnali vlečnice Areh, Ruška in Cojzarica. Ta konec tedna pa se ponudniki na in pod mariborskim Pohorjem pripravljajo na t. i. ski season kick off. 

Za smučanje na areških progah bo sicer dnevna smučarska vozovnica čez vikend za odrasle stala 23 evrov, za mladino, študente in seniorje 20, za otroke 14 evrov in enako za invalide. Ker bodo sprva odprta samo areška smučišča, bo krožna kabinska žičnica v soboto in nedeljo delovala po voznem redu vsako polno uro. Od njene zgornje postaje bo na Areh vozil smučarski avtobus.

Mariborsko Pohorje | Avtor: Facebook Facebook

Med tistimi smučišči, ki bodo z otvoritvijo še nekoliko počakali, je tudi smučišče Celjska Koča. V zimski sezoni 2021/2022 je omenjeno smučišče zabeležilo odličen obisk v 75 obratovalnih smučarskih dnevih vse do prvega tedna meseca marca in se v sezoni 2021/22 uvrstilo v sam vrh naj smučišč v kategoriji malih smučišč, kjer je zasedlo 3. mesto.

"Ocenjujmo, da bomo otroško smučišče odprli za božične praznike, smučišče Celjska koča pa s 1. januarjem. Začetek smučarske sezone na Celjski Koči je odvisen od vremenskih razmer, ki pogojujejo izdelavo kompaktnega snega oziroma od pošiljke naravnega snega. Smučarska sezona na Celjski Koči se v povprečju končuje v prvem tednu meseca marca," okviren datum o odprtju smučišča razkrije Gregor Bezlaj iz smučišča Celjska Koča, kjer prav tako kot drugod napovedujejo dvig cen smučarskih vozovnic zaradi visokih cen energentov. Te bodo znane po 15. decembru.

Avstrija, Austria.info Zimski pohodi Popotnik Že veste, kam na zimski "vikend pobeg"?

Letošnji zamudnik je prav tako smučišče Kanin, kjer za predviden začetek zimske sezone 2022/2023 napovedujejo 23.12.2022.

Čeprav je na Voglu po opravljenih vzdrževalnih delih že vse nared za začetek nove smučarske sezone, čakajo le še na večjo pošiljko snega. Vogel sicer že ima belo obleko, vendar je 25 centimetrov debela snežna odeja še pretanka za ureditev prog. Kdaj se bo začela smuka, ne morejo napovedati, saj so na Voglu povsem odvisni od naravnega snega. Običajno smučarsko sezono začnejo sredi decembra. Prihajajo pa v zimsko pravljico pohodniki in sprehajalci, nihalka namreč po remontu od sredine novembra ponovno obratuje.

To so letošnje novosti

Za obiskovalce so smučarski centri pripravili tudi nekaj novosti. Na Kopah so prenovili Grmovškov dom, ki bo njihovih besedah že v tej zimski sezoni omogočal kvalitetno namestitev na odlični lokaciji neposredno ob smučišču. "Prav tako smo razširili zgornje nadstropje Zajčice, kjer bodo potekale prave APRES SKI zabave. Od januarja dalje bo na Kopah tudi zaživela Holcerčkova alpska šola, kjer bodo licencirani učitelji pilili smučarsko znanje naših najmlajših družinskih članov," novosti naštejejo na Kopah.

Na Krvavcu so dejali, da so "najboljša poslastica poleg vsakodnevno svežih, snežnih krvavških reb'rc, številni dogodki, ki se bodo zvrstili letos v polnosti, po koronskem času, na plaži Krvavec in na terasi Hotela Krvavec".

Rogla | Avtor: Arhiv Unitur Arhiv Unitur
Rogla ponuja številne možnosti preživljanja zimskega prostega časa tudi za tiste, ki sicer ne smučajo, vendar so zavezani zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu ter aktivnostim na svežem gorskem zraku. "Ob doživljajski ponudbi in aktivnostih, ki so obiskovalcem Rogle na voljo tudi v zimskem času, kot so adrenalinsko sankališče Zlodejevo, pohorska vasica, otroški snežni park, krpljanje, zimsko pohodništvo, dodano vrednost predstavljata tudi edinstvena povezava Rogle s termalnim zdraviliščem Terme Zreče in Pot med krošnjami Pohorje," obiskovalce povabijo na Rogli.

Za konec velja omeniti, da so se v letošnji smučarski sezoni povezali upravljavci pohorskih središč in ponujajo novost, 4-dnevno smučarsko vozovnico za vsa tamkajšnja smučišča – Maribor, Rogla, Kope, Trije kralji in Ribnica na Pohorju. S to karto in pestrim naborom prazničnih prireditev računajo na večji in daljši obisk smuke željnih obiskovalcev. Cena 4-dnevne karte za odrasle je 140 evrov, za mladino in upokojence 126 in pol in za otroke 83 evrov.

Smučanje otroka Zbrali smo Popotnik To so najboljša otroška smučarska središča v Avstriji

Preberite vse novice danes, da boste pravočasno informirani.

Zanimive novice dneva iz vsega sveta.

Sveže novice na naših straneh.

Zadnje novice za vas.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice