Popotnik
1643 ogledov

Ste že obiskali slovenske Benetke?

Kostanjevica na Krki
Najmanjše slovensko mesto, ki ga v celoti obdaja reka Krka, je kljub svoji majhnosti odlično tudi za obisk s kolesom. Kostanjevica na Krki vas gotovo ne bo pustila ravnodušne.

Kostanjevica na Krki | Avtor: Profimedia Profimedia
Naselje na otoku je dolgo le približno 500 metrov in široko okoli 200 metrov, pa vendar je na njem mogoče videti marsikaj. Celotno mestno jedro sporoča, da je Kostanjevica na Krki kraj umetnikov. Skulpture Forma viva po celotnem mestu, prekrasna arhitektura in mirno ozračje namigujejo na kraj, kjer je oddih zagotovljen. Tisti, ki pa želite biti v času obiska nekoliko aktivnejši, si lahko najmanjše slovensko mesto ogledate tudi s kolesom. Krajši kolesarski izlet po Kostanjevici ob Krki je primeren tudi za družine z majhnimi otroki.

Cerkniško jezero Ideja Popotnik Sanjski in aktivni družinski izlet

Panoramsko kolesarsko pot po slovenskih Benetkah, ki je dolga 15 kilometrov in primerna tudi za začetnike, začnete pri Kmečkem hramu v mestnem jedru Kostanjevice. Pot nato vodi mimo cerkve sv. Miklavža, do nekdanjega cistercijanskega samostana, mimo Ivanjš do Kočarije. Tam zavije na jug do Malih Vodenic in pelje naprej do Orehovca. V središču vasi sledi krajši spust, kmalu za tem vzpon, ki ga zaključite na lepi razgledni točki. Od tam pot pelje mimo Dolšc do Avguštin in mimo Jablanc pod Slinovce. Mimo Globočic pot sklenete v Kostanjevici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Velikonočna rekreacija.

A post shared by Igor Zorčič (@igorzorcic) on

Še tri druge poti v občini

Vsi, ki vam ravnice ob Krki ne predstavljajo dovoljšnega izziva, se lahko podate tudi po nekoliko zahtevnejših gorjanskih brezpotjih. Kolesarji v Kostanjevici ob Krki prisegajo na štiri poti. Prva se, tako kot se za Dolenjsko spodobi, imenuje Cvičkova kolesarska pot, in je dolga 29 kilometrov, njena težavnost pa je srednje zahtevna. Tudi Resljeva kolesarska pot je srednje zahtevna kolesarska pot in prav tako dolga 29 kilometrov. Medtem pa je Trdinova kolesarska pot s svojimi 65 kilometri namenjena le izkušenim in dobro pripravljenim kolesarjem. Za najlažjo velja že zgoraj opisana Panoramska pot po Kostanjevici ob Krki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just happy with our 100km today

A post shared by Bobo (@bogdankijanica) on

Kmalu na voljo kolesa za izposojo

Po besedah Karle Gašpar z občine Kostanjevica ob Krki se kolesarski turizem v Kostanjevici počasi prebuja. Vse večje število kolesarskih navdušencev je občino spodbudilo k nakupu koles za izposojo, kar naj bi se zgodilo kmalu. Od leta 2013 lahko obiskovalci svojo pot načrtujejo s pomočjo turistične karte, na kateri so vrisane pohodne in kolesarske poti znotraj občine.

BicikeLJ kolo kolesa kolesarjenje Ste vedeli? Popotnik V vseh teh mestih si lahko kolesa izposodite brezplačno

V Kostanjevici na Krki, kjer do sedaj kolesarskemu turizmu ni bilo namenjenih večjih finančnih sredstev, je med letoma 2014 in 2018 potekal državni projekt Sava - Krka bike. "Rezultat projekta je označitev kolesarskih povezav med občinami z novimi rdečimi obvestilnimi tablami," pravi Gašparjeva, ki je razkrila tudi nekatere prihodnje projekte občine Kostanjevice na Krki. "V sklopu projekta Regionalna kolesarska povezava Krško – Kostanjevica nameravamo zgraditi nekaj novih kolesarskih poti od Kostanjevice do starega mestnega jedra v Krškem," nadaljuje. Skupna dolžina poti naj bi bila 20 kilometrov, naložba pa bo vredna dva milijona evrov, od tega bodo 1,6 milijona evrov predstavljala evropska sredstva.

Kolesarstvo v Pomurju Intervju Popotnik Zato so turisti presenečeni, ko obiščejo ta del Slovenije
 

Komentarjev 1
  • Ellie_McWhae 20:02 02.julij 2019.

    Začnite zaslužiti z Google $ 7385 - $ 8726 na teden za delo na spletu od vašega doma za 2-3 ure na dan. Redno plačujte vsak teden. Vse kar potrebujete je računalnik, internet povezava in malo prostega časa. Everything in ...prikaži večin the world rests in a popolnoma spremenilo moje življenje. To comee ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com

Sorodne novice