Popotnik
3376 ogledov

Sanjski in aktivni družinski izlet

Cerkniško jezero Notranjski regijski park
Notranjski regijski park je zaradi zanimive in pestre narave med obiskovalci izjemno priljubljen. Na idealen družinski izlet okoli Cerkniškega jezera pa se lahko podate tudi s kolesom.

Cerkniško jezero, ki so ga prvič omenjali že v antiki, v njegovo delovanje pa se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor spada med največja presihajoča jezera v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V njegovi okolici so opazili že 276 vrst ptic, kar je polovica vseh evropskih vrst, poleg njih na tem območju živi še 45 različnih vrst sesalcev, kar je prav tako polovica vseh evropski vrst, tu leta 125 vrst dnevnih metuljev, kar je slaba tretjina evropskih vrst, v okolici jezera pa se mresti tudi 15 vrst dvoživk – skoraj četrtina vseh evropskih vrst dvoživk.

Cerkniško jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Biotska pestrost tega območja je res izjemna in prav zaradi tega privlačna za obiskovalce, še posebej za družine z majhnimi otroki. Mnogi se na raziskovanje vseh njegovih znamenitosti odpravijo s kolesom.

Pot užitka ČUDOVITO Popotnik Če še ne uživate v kolesarjenju, po obisku te poti zagotovo boste

V občini je priljubljeno predvsem družinsko kolesarjenje

Kolesarjenje po Notranjskem regijskem parku | Avtor: občina Cerknica občina Cerknica
Da je kolesarski turizem pomembna turistična panoga v občini Cerknica, ki jo sicer večina kolesarjev prečka oziroma je le ena izmed točk na daljši kolesarski turi, so potrdili tudi na občini. Vseeno opažajo porast kolesarjev oziroma kolesarskih turistov. "Tega se zelo zavedamo, zato tako občina kot Notranjski park aktivno delujemo v smeri izgradnje novih kolesarskih poti in oživljanju že obstoječih poti," pravijo. V ta namen so v letošnjem letu so za kolesarko infrastrukturo (kakor tudi pešpoti) namenili 287.454 evrov, še 200.000 evrov pa so prispevali v parku. Kolesarske poti ob Cerkniškem jezeru in Rakovem Škocjanu bodo kmalu dobile tudi lične oznake.

Na občini pravijo, da je pri njih priljubljeno predvsem krajše, družinsko kolesarjenje, h kateremu pripomore velikost Cerkniškega jezera. Pot okoli jezera je namreč dolga 30 kilometrov, zato se jih veliko raje odloči za izposojo kolesa. Manjše število pa se jih prav z namenom kolesarjenja ustavi pri njih. To je po njihovih besedah pogostejša praksa pri kasnejših obiskih, ko jezero in njegovo velikost že poznajo. 

Otrok na izletu Kaj storiti Popotnik Kaj storiti: ko otrok noče s starši na izlet

V prihodnosti tri nove kolesarske poti

Notranjski park s svojo razgibano geološko zgradbo ponuja pestro paleto kolesarskih poti po idiličnem naravnem okolju. Kolesarjenje po parku je mogoče že danes, za prihodnjo pomlad pa bodo najprimernejše poti za ljubiteljske kolesarje začrtane in označene z lesenimi totemi. Na njih bodo izvirni piktogrami, ki jih je oblikovala akademska slikarka Nana Homovec.

Kolesarjenje po Notranjskem regijskem parku | Avtor: občina Cerknica občina Cerknica
Obnovili bodo štiri poti: kolesarska pot Kačji pastir, ki bo dolga 11 kilometrov, kolesarska pot Žaba (12km), kolesarska pot Ščuka (19km) in kolesarska pot Jezerko (29km). "Na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji vzponov in spustov, kot tudi tisti, ki raje kolesarijo po položnih poteh. Vse poti bodo makadamske, nekatere kot nalašč za tiste z malo manj kolesarske kondicije, druge pa za izkušene kolesarske mačke z veliko volje, energije in kondicije. Ponujale bodo prijetno rekreacijo v vseh letnih časih, še posebej ugodne pa bodo v vročih poletnih dneh, saj bo večji del teh poti speljan v zavetju dreves," razlagajo na občini. Na poteh bo več označenih možnosti za postanke, na katerih si bo mogoče privoščiti kosilo, pijačo ali zgolj oddih. Vsi, ki svojih koles in čelad nimajo, si jih lahko izposodijo v Turistično – informacijskem centru Cerknica ali pri RENTtheGREEN na Rakeku. Prav tako v občini sodelujejo pri izgradnji treh novih kolesarskih poti: kolesarska pot Nova vas – Cerknica, Krošnjarska pot in kolesarska pot Cerknica – Dolenje jezero.

Kolesarska pot Mislinjski dolini Štrekna Popotnik Je to infrastrukturno najbolje urejena pot v Sloveniji?
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.