Popotnik
1214 ogledov

"Pet minut hoje in že si odklopljen od vsakodnevnih problemov"

Kočevje
1/6
Osebni arhiv
Več kot 80 odstotkov ozemlja te občine pokrivajo gozdovi.

S"V Kočevju rad živim zaradi naravnih danosti, ki obdajajo mesto – ohranjeni gozdovi, bližina Kolpe, pragozdovi, medvedi," nam je zaupal prebivalec Kočevja. To slovensko občino zaznamuje posebna zgodovina, saj ozemlje današnjega Kočevskega ni bilo naseljeno vse do 13. stoletja. Razlog je bil v odročnosti, prostranih gozdovih, neprizanesljivem podnebju, pomanjkanju vode in slabe rodovitnosti. To je tudi eden razlogov, da je na območju do danes ohranjenih šest od skupno 13 pragozdov v Sloveniji.

Kočevje | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Ohranjena narava in pestra biotska raznovrstnost je tudi eden glavnih razlogov, zakaj Kočevsko obiskujejo turisti. "Med sezono so obiskovalci v našem hostlu predvsem osebe, ki so fizično aktivne in jih zanima narava. Mnogi so gorski kolesarji, ki raziskujejo Kočevski Rog ali želijo preizkusiti nov urejen MTB Trail center. Ustavijo se pa tudi 'prehodni' kolesarji na poti iz notranjosti države proti hrvaškemu morju in obratno. Med gosti je tudi mnogo pohodnikov. Že šesto leto zapored organiziramo 'Pohod po medvedovih stopinjah'. To je enodnevni 64 kilometrov dolg vzdržljivostni pohod. Letos je prijavljenih 2000 pohodnikov. Poleg tega imamo v Kočevju še številne druge urejene pešpoti, ki mejijo na pragozd ali gozdni rezervat," sporočajo z Zavoda Kočevsko, ki upravlja tudi hostel Bearlog v centru Kočevja.

V sklopu novega vseslovenskega projekta #TukajŽivim lahko že sodelujete v temah o slovenskih občinah,  lahko pa le poiščete nasvete za zanimiv potep iz prve roke.

Ptuj Naš kraj Popotnik Tu so ponosni na lepa dekleta in fante

Zgodovina je pustila svoj pečat

Kočevsko obišče tudi veliko starih kočevarskih Nemcev in njihovih potomcev. "Pridejo na ogled ostankov starih kočevarskih vasi ali pa v muzej, kjer je lepo pojasnjena zgodovina dogajanja na območju Kočevja, nekateri tudi iščejo podatke o svojih prednikih in podobno, " ugotavljalo na Zavodu Kočevsko. Kočevarski Nemci so nemškogovoreči prebivalci območja. Velik del se je v začetku druge svetovne vojne, ko je Kočevje prišlo pod italijansko zasedbo, odločil za preselitev v Velikonemški rajh. Po drugi svetovi vojni je Kočevska tako zamenjala skoraj vse svoje prebivalstvo. Mnogi se sedaj vračajo, da bi spoznali svoje korenine.

Kočevje | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Mnogo turistov pa pride na Kočevsko, da bi lahko v naravi videli največjo zver v Sloveniji – medveda. "Čedalje več turistov išče stik z naravo in medved je ena od karizmatičnih zveri, ki privablja goste. Vedno več je povpraševanja po ogledu medveda v naravnem okolju, zato letos pripravljamo programe opazovanja in spoznavanja medveda v naravnem okolju," razkrivajo sodelavci Zavoda Kočevsko. Okolica Kočevja je znana po velikem številu medvedov, ne glede na to, pa morajo imeti gosti kar veliko sreče, da jih srečajo.

"Medvedov imamo res kar nekaj, saj se večina vseh medvedov v Sloveniji nahaja v kočevsko–notranjskih gozdovih. Kljub temu bi pa morali imeti res veliko sreče, da bi ga kar tako videli v naravi. Medved je zelo previdna žival s prirojenim izrazitim strahom pred človekom, tako da se nam praviloma odmakne še preden ga lahko opazimo. Tudi konfliktov človek-medved je pri nas zelo malo, v redkih primerih imajo težave z njimi kmetje. Za zmanjševanje in preprečevanje konfliktov ima veliko zaslug tudi Biotehniška fakulteta s projektom LIFE Dinalp bear, kjer veliko delajo na preprečevanju škod in preventivnih ukrepih," ugotavljajo v Zavodu Kočevsko.

Radovljica Popotnik Slovenski kraj: le pohvale in nič graje

To si morate v Kočevju nujno ogledati

"Najbolj zanimiv se mi zdi bunker Škrilj, Žaga Rog in grad Kostel, tako da bi kot enodnevni obisk priporočil dve izmed teh treh znamenitosti - dopoldne eno dejavnost, popoldne drugo," pravi domačin, ko ga vprašamo, kaj si mora vsak gost Kočevja ogledati. Možnih destinacij za enodnevni ali večdnevni izlet je mnogo. Pomembno je kaj posameznika zanima, koliko fizične aktivnosti si želi in koliko časa ima.

Na Zavodu Kočevsko ljudem, ki dajejo prednosti kulturi, priporočajo, poleg že omenjenih zanimivosti – bunkerja Škrilj, Žage Rog (in Baze 20 v spremstvu lokalnega vodnika) in grada Kostel -, obisk Pokrajinskega muzeja Kočevje, ogled mesta Kočevje in kočevskega jezera ter predstavitev rudarske industrije v Kočevju v spremstvu lokalnega vodnika.

Kočevje | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Tiste, ki želijo biti fizično aktivni, pa usmerjajo glede na njihove interese: kolesarje napotijo v MTB Trail center in na kolesarske steze (v hostlu Bearlog nudijo tudi izposojo koles), pohodnike pa informirajo o celodnevnih doživetjih spoznavanja in ogleda medveda v naravnem okolju v spremstvu vodnika in različnih pešpoteh (npr. Borovška pešpot in Orlova pot ob Reškem jezeru). Reka Kolpa in kočevsko jezero vsem ljubiteljem vodnih aktivnosti nudi pravi raj, kdor se zanima za aktivnosti s konji pa bo zagotovo zadovoljen z obiskom Ranča Marina.

Murska Sobota Popotnik Dan je prekratek za vse njene znamenitosti

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje.

#TukajŽivim | Avtor: #TukajŽivim #TukajŽivim

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.