Popotnik
2766 ogledov

Kaj res veste o slovenskih občinah?

Turisti v Ljubljani Profiemdia
Slovenija je razdeljena na 212 občin, največja je Mestna občina Ljubljana. Veste tudi, katera je najmanjša?

Ozemlje Republike Slovenije je razdeljeno na 212 občin. Najmlajša slovenska občina je Ankaran, ki je nastala 9. junija 2011. V Sloveniji je dvanajst statističnih regij, najmanj občin se nahaja v zasavski regiji (štiri), največ pa v podravski regiji (41 občin).

Slovenske statistične regije: pomurska, podravska, koroška, savinjska, posavska, zasavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, gorenjska, goriška, obalno-kraška in primorsko-notranjska.

Cerkno #TukajŽivim Popotnik Zibelka svetovne glasbe v objemu Julijskih Alp

Največ prebivalcev v Ljubljani, najmanj v Hodošu

Enajst slovenskih občin ima status mestne občine, med njimi je seveda tudi Ljubljana, ki je občina z največ prebivalci, saj tukaj po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) živi okoli 288.180 prebivalcev*. V Ljubljani živi tudi največ prebivalcev na kvadratni kilometer, in sicer 1004 prebivalcev*, slovensko povprečje leži pri 102 prebivalcih na kvadratni kilometer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ljubljana (@visitljubljana) on

Najmanjša občina po številu prebivalcev je Hodoš/Hodos, občina v pomurski statistični regiji na meji z Madžarsko. Občina ima približno 370 prebivalcev*. V tej občini je leta 2016 deloval le en vrtec, ki so ga obiskovali štirje otroci. Glede na gostoto naseljenosti je najmanjša slovenska občina Solčava v savinjski statistični regiji.

Ajdovščina #TukajŽivim Popotnik V ta slovenski kraj se lahko spustite kar s padalom

Najmanjša občina po površini so Odranci, največja je Kočevje

V pomurski statistični regiji je 27 občin, med njimi je tudi najmanjša slovenska občina po površini, in sicer Odranci s površino sedmih kvadratnih kilometrov*. Odranci so postali občina leta 1994 po odcepitvi od Lendave. Po površini največja slovenska občina je Kočevje, ki se razteza na 555 kvadratnih kilometrih*.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bearlog hostel (@bearloghostel) on

Občine so razdeljene tudi na različne vrste, tako je v Sloveniji 14 zdraviliških občin in 35 gorskih občin, štiri občine pa nosijo naziv obmorske občine. Ostale občine SURS vodi pod nazivom druge občine, mestne občine in Ljubljana. Leta 2017 so gorske občine (mdr. Bled, Bohinj, Kamnik, Kranjska Gora in Tolmin) prvič po številu prenočitev turistov prehitele zdraviliške občine (mdr. Brežice, Laško, Podčetrtek in Zreče). V gorskih občinah je bilo zabeleženih skoraj 3.418.000 prenočitev (27 odstotkov vseh prenočitev), v zdraviliških občinah pa 3.310.000 prenočitev turistov (26 odstotkov vseh prenočitev).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viki Kraševec (@viki.krasevec) on

 

*Statistični podatki za leto 2016 (SURS).   

Komentarjev 3
  • Snežinko 10:43 08.februar 2019.

    Spoštovani T.S.: najprej popravi tole: število prebivalcev na kvadratni KILOmeter, ne na meter. Tisoč na enem ubogem metru bi bilo kar malce hudo, kajne? Zadeva bi zahtevala nebotičnik z najmanj 1000 nadstropji... Drugo: 10 sekund guglanja da ven podatek, da ...prikaži veča je bila lani najgosteje naseljena občina PIRAN, in sicer 5.462 prbivalcev na kvadratni KILOmeter (ja, KILOmeter, ne na meter!!!!), ne pa Ljubljana.

  • Lavdan 10:29 08.februar 2019.

    Občina ki ima manj kot 10 tisoč prebivalcev ne bi smela imeti statusa občine, edino kot KS. ker preveč denarja porabi za svoj birokratski obstoj.