Popotnik
28149 ogledov

Ste že obiskali ta edinstven pojav v Evropi?

Petelinjsko jezero Krajinski park Pivška jezera
Pripravili smo seznam petih enodnevnih izletov za prvomajske počitnice.

Prvi maj je pred vrati, z njim pa tudi nekaj prostih dni, ki jih lahko kar najbolje izkoristite in preživite v naravi. Ponujamo vam pet aktivnih predlogov, tako pohodniških kot kolesarskih. Kam bo pa poneslo vas?

Klevevž ideja za izlet Popotnik Neverjetno, kaj vse v sebi skriva Slovenija

Tolminska korita

Če vas bo med počitnicami zaneslo na zahod Slovenije, ne morete iti mimo obiska Tolminskih korit, ki so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Ta predstavlja eno najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem.

Pivška presihajoča jezera

Pomladni meseci so kot nalašč, da vas pot zanese do enega izmed slovenskih presihajočih jezer. Če ste Cerkniškega že obiskali, se tokrat podajte na obisk Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera, ki veljajo za edinstven pojav v Evropi, vreden ogleda. Nastanejo namreč, ko se podzemlje krasa napolni z vodo. Na vsega le zračni dolžini 15 kilometov, jih lahko najdete kar 17. Največji sta Petelinjsko in Palško jezero, med obiskom pa ne spreglejte pisane narave, ki obkroža jezera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Mihovec (@tadejmi)

Zgornje Jezersko

Ko posije sonce, se odpravimo v naravo in po svež gorski zrak v pravljično deželo med visoke gore - Jezersko, ki ponuja možnosti za lahkotne sprehajalce, zahtevne in manj zahtevne planince ali kolesarje. To je čudovita dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let – ki jo od severa proti zahodu omejuje več kot tristo milijonov let star koralni greben; kjer je na severu državna meja z Avstrijo, katera v novi Evropi vse manj razmejuje slovenski živelj tu in onstran hribov; kjer se na jugu pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro in koder so našli najstarejši apnenec v naši državi in naprej v zeleni evropski biser - majhno Slovenijo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

Prekmurje

SV del Slovenije je zaradi svoje ravnine kot nalašč tudi za mlajše kolesarje, ki jim večji vzponi sicer lahko povzročajo nekaj težav. Prekmurje se namreč ponaša z vrsto odličnih kolesarskih poti, ki se pletejo po ravnini in gričevjih ter so primerni za vse stopnje kolesarjev. Zapeljite se po kateri izmed njih in odkrijte vrsto znamenitosti, prekrasno naravo in njene prijazne prebivalce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HeadLens (@headlens)

Parenzana

Med ljubitelji kolesarjenja zelo dobro poznana kolesarska pot se vije na mestu nekdanje železniške proge, ki je potekala od Trsta do Poreča. Dolžina poti znaša 123 kilometrov, tisti bolj izkušeni jo lahko prevozite v enem samem dnevu, pravi čar pa jo je prevoziti po etapah. Odločite se lahko le za krajši izsek poti, recimo od Kopra pa do Portoroža, kjer se zapeljete skozi tunele, kar bo otrokom posebej zanimivo. Podajte se na pot prekrasnih srednjeveških mestec in čarobne pokrajine ter se ne pozabite ustaviti in pokusiti istrskih dobrot.

Komentarjev 4
  • tito9 15:12 27.april 2022.

    razen ptiča, ki vse poserje, kot v najslabšem komunizmu !

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 07:52 27.april 2022.

    Žal marsikdo od sodržavljanov se ne zaveda v kako lepi deželi živimo. Da o poznavanju njenih lepot ne izgubljam besed.

Sorodne novice