Popotnik
1622 ogledov

Če vas mika skok v tujino, nujno preverite to

Hrvaška Profimedia
Če želite velikonočne praznike in prvomajske počitnice izkoristiti za oddih v tujini, je pred odhodom dobro preveriti, če tam še vedno veljajo ukrepi in pravila za vstop. Za vas smo pripravili krajši pregled potovalnih omejitev v sosednjih državah in nekaterih drugih priljubljenih destinacijah.

Zdravstvene razmere in število okužb z novim koronavirosom se počasi umirjajo, zato številne države sproščajo ukrepe. Ker pa so nekatera splošna pravila v večini držav še vedno aktualna oziroma imajo določene države ter območja svoja pravila, priporočamo, da se je o njih pred odhodom v tujino dobro pozanimati. Pravila se namreč glede na zdravstvene razmere znajo spreminjati.

Na podlagi informacij s spletne strani Reopen EU smo naredili krajši pregled potovalnih omejitev (oziroma preklica teh) v vseh sosednjih državah in nekaterih drugih destinacijah, ki so tradicionalno priljubljene med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki.

Hrvaška Poiskali smo Popotnik Top destinacije za prvomajski dopust

V večini evropskih držav je glede na podatke Evropskega centra za nadzor nalezljivih bolezni (ECDC) povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih relativno visoko, kar pomeni, da so na njihovem zemljevidu "obarvane" temno rdeče, rdeče ali vsaj oranžno, posledično pa za prebivalce teh držav še vedno veljajo določeni ukrepi.

Trenutno zemljevid pojavnosti koronavirusa v EU. | Avtor: ECDC ECDC

Hrvaška

Pri naših južnih sosedih so prejšnji teden popolno sprostili vse ukrepe, povezanih z vstopom v državo. Pri vstopu v Hrvaško evropskega covidnega potrdila tako ne potrebujete več pokazati. Prav tako so ukinili prepoved vstopa za državljane tretjih držav, ki lahko zdaj v državo vstopijo brez dokazovanja razloga prihoda, zadostuje že potrdilo o cepljenju proti covidu-19, potrdilo o prebolelosti ali negativen test.

Poreč Istra | Avtor: Profimedia Profimedia

Uporaba mask na Hrvaškem je obvezna le še za zaposlene in bolnike v zdravstvu ter za zaposlene in obiskovalce socialnovarstvenih zavodov. Povsod drugje velja le priporočilo za uporabo mask, neuporaba tudi ni več sankcionirana.

Hrvaška Covid ukrepi Popotnik Kako na Hrvaško po 1. aprilu?

Italija

Vatikan | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav so se izredne razmere zaradi pandemije v Italiji s 1. aprilom uradno končale in se je večina ukrepov sprostila, za vstop v državo še vedno zahtevajo veljavno evropsko covidno potrdilo. Tiste, ki nimajo ustreznih potrdil, bodo do konca aprila še napotovali v petdnevno karanteno. Kako bo po 30. aprilu, še ni jasno. Že zdaj pa lahko obiskovalci brez potrdila PCT obiskujejo turistične namestitve, trgovine, smučišča, banke, športne prireditve, ki potekajo zunaj. Brez PCT-ja je mogoče vstopiti tudi v muzeje, na razstave in v knjižnice, ne pa tudi v kinematografe, gledališča ali se udeležiti koncerta. Nošenje mask ostaja obvezno v zaprtih prostorih in na prostem v gneči.

Trst Po 1. aprilu Popotnik To potrebujete za vstop v Italijo

Avstrija

Če je Avstrija nekoliko sprostila ukrepe za vstop v državo za dnevne migrante, torej tiste, ki v državo dnevno prihajajo na delo ali šolanje, izpolnjevanje pogoja PCT ob prehodu meje še vedno velja za vse ostale potnike. PCT-pogoj v Avstriji izpolnjujete, če je od vašega drugega odmerka cepiva minilo manj kot 270 dni ali če je minilo manj kot 360 od tretjega – v nasprotnem primeru je potreben veljaven PCR-test (72 ur) ali hitri test (24 ur). Za otroke do 12. leta test ni potreben.

Avstrija mejni prehod Covid-19 Popotnik Covid pogoji za Avstrijo. Pozor, na Dunaju še strožji ukrepi!

Dunaj | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri tem velja še opozoriti, da v glavnem mestu – na Dunaju veljajo druga, ostrejša pravila, od siceršnjih avstrijskih, ko govorimo o vstopu v bare, restavracije, klube ... Tam je PCR-test veljaven le 48 ur, medtem ko hitrih antigenskih testov za odrasle sploh ne priznavajo, ti so lahko dokazilo le za mlajše od 12 let. Poleg tega je polno cepljenje na Dunaju veljavno le 180 dni za odrasle in 210 dni za mlajše od 18 let, v primeru poživitvenega odmerka pa ta velja 270 dni po prejemu tretjega odmerka, pri čemer mora med drugim in tretjim odmerkom miniti vsaj 90 dni. Tisti, ki so bili prvič cepljeni s cepivom proizvajalca Johnson&Johnson (Janssen), potrebujejo poživitveni odmerek, pri čemer jim potrdilo velja le 180 dni. Prebolevniki imajo na Dunaju potrdilo veljavno šest mesecev, pri čemer je treba kot dokazilo priložiti tudi zdravniško potrdilo.

Madžarska

Na Madžarskem so vse omejitve v zvezi s prihodom v državo umaknili že v začetku marca, zato lahko potniki vanjo vstopajo brez covidnega potrdila. Prav tako potrdila ni treba več zagotoviti za udeležbo na različnih dogodkih, za vstop v hotele, zdravilišča, festivale ali kakršne koli druge dogodke (tudi v zaprtih prostorih). Nošenje mask ni obvezno niti v zaprtih javnih prostorih, je pa ponekod uporaba mask še vedno priporočljiva.

Budimpešta | Avtor: Profimedia Budimpešta. Profimedia

Grčija

Prvomajske počitnice nekateri izkoristijo tudi za skok v toplejše kraje, med najbolj zaželjenimi destinacijami med Slovenci je tudi Grčija. Tam so sredi marca ukinili obvezno registracijo oz. izpolnjevanje obrazca, ga pa potniki še vedno lahko izpolnijo prostovoljno in si s tako olajšajo potovanje. Potniki, ki imajo veljavno evropsko covidno potrdilo, lahko v državo do 18. aprila vstopijo brez dodatnega testa na covid. Pravila za veljavnost covidnega potrdila so sicer podobna kot v Sloveniji, torej: 270 dni pri dveh odmerkih cepiva; neomejeno v primeru poživitvenega odmerka; 14–180 dni po prebolelem covidu; PCR-test, opravljen do 72 ur pred prihodom, ali hitri test, opravljen v 24 urah pred prihodom.

Bahami ste vedeli? Popotnik Na tako preprost način lahko svoj dom zamenjate za vilo na Bahamih

Egipt

Za vstop v Egipt potrebujete dokazilo o polnem cepljenju ali negativni izvid testa PCR ali hitrega testa (PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, mora pa biti izpisan v angleškem ali arabskem jeziku). Prebolevniki brez negativnega testa v državo ne morejo vstopiti. Prav tako je pred prihodom treba izpolniti poseben obrazec.

Egipt | Avtor: EPA EPA

Španija

Enotno evropsko covidno potrdilo velja tudi v Španijo – za vstop v državo je potrebno potrdilo o cepljenju, ali potrdilo o prebolevnosti, ali negativni izvid testa na novi koronavirus (PCR-test je veljaven 72 ur, hitri pa 24 ur). Mlajši od 12 let potrdil ne potrebujejo.

Francija

Disneyland Pariz | Avtor: Profimedia Profimedia
Francija pri vstopu iz t. i. zelenih držav (na tem seznamu je tudi Slovenija) zahteva zgolj potrdilo o opravljenem polnem cepljenju, izjema so le starejši od 65 let in tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Janssen – ti potrebujejo tudi poživitveni odmerek. Za vstop je dovolj tudi negativni izvid PCR-testa, opravljenega do 72 ur pred prihodom, ali hitrega antigenskega testa, opravljenega 48 ur pred prihodom. Za otroke, mlajše od 12 let, omejitev ni.

Sorodne novice