Popotnik
12173 ogledov

Takšni so covid pogoji pri sosedah

Hrvaška A. Š.
Se odpravljate na izlet ali dopust v Italijo, Avstrijo ali na Hrvaško? Preverili smo, kje potrebujete PCT pogoj in kje ne ...

"Na podlagi padajočega števila primerov je avstrijska vlada napovedala nadaljnje sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa," so sporočili iz Avstrijske turistične organizacije. Maske tipa FFP2 obvezne le še v določenih primerih. PCT-pravilo velja le za vstop v državo, med bivanjem v državi pa ne več. 

Avstrija | Avtor: Epa Epa
To morate vedeti ob odhodu v Avstrijo

"Maske tipa FFP2 so obvezne le še v javnem prevozu, vključno z zaprtimi postajami in taksiji ter v trgovinah z nujnimi stvarmi," pojasnjujejo v Avstrijski turistični organizaciji. Otroci mlajši od šest let ne potrebujejo maske, otroci v starosti od šest do 13 let pa lahko uporabljajo navadno tekstilno masko: "Maska tipa FFP2 je obvezna za starejše od 14 let."

Maske tipa FFP2 niso več obvezne na izletniških avtobusih, ladjah in gondolah, PCT-pogoj pa več ni obvezen v nočnih lokalih in na prireditvah. "Tudi na Dunaju ni več poostrenih ukrepov," so sklenili. 

Za Italijo še vedno pogoj PCT

Za vstop v Italijo še vedno velja PCT pogoj ter izpolnitev obrazca o sledenju potnikov, razen za obmejne prebivalce v pasu do 60 kilometrov razdalje. Potrdilo lahko izpolnete TUKAJ.

Maske morate v notranjih prostorih v Italiji nositi vse do 30. aprila, niso pa več potrebne na prizoriščih na prostem. Pri tem velja opozorilo, da so v Italiji obvezne maske tipa FFP2. Odpravo obveznega nošenja mask obljubljajo tudi v zaprtih prostorih s 1. majem.

Covidno potrdilo oziroma izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno za uživanje v restavracijah in barih na prostem, ne potrebujete ga niti za trgovine, poštne urade, banke ali muzeje. Prav tako covidno potrdilo ni več potrebno za koriščenje javnih prevoznih sredstev, obisk hotela. Za vstop v službene prostore in zaprte prostore gostinskih lokalov je dovolj navadno covidno PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) potrdilo. 

Plaža Lido di Jesolo (beneška riviera) | Avtor:

Covidno potrdilo bo vsaj do 30. aprila obvezno za bazene, telovadnice, na konferencah in kongresih, v diskotekah, igralnicah, na dogodkih v notranjih prostorih, v fitnesih in v notranjosti gostinskih lokalov ter barov.

Plaža | Avtor: A. Š. A. Š.
Kaj pa Hrvaška?

"Glede na staro odločbo je najpomembnejša sprememba, da od 9. aprila 2022 ni več prepovedi vstopa, ne glede na to iz katerih držav in iz katerih razlogov se prihaja v Republiko Hrvaško," pa so nam že prejšnji teden pojasnili v Hrvaški turistični skupnosti.

Osebe, ki prihajajo iz območja EU, tako ne potrebujejo več Covid potrdila. Državljani tretjih držav za vstop na Hrvaško ne potrebujejo več dokazovati razloge prihoda, še vedno pa potrebujejo Covid potrdilo.

Benetke novost Popotnik V Benetke po novem le, če boste plačali rezervacijo Ogrevanje, gretje, toplota Odigraj svojo vlogo! Pod streho Bruselj poziva: Zaprite radiatorje, zmanjšajte hlajenje, odpovejte se avtu

 

 
Komentarjev 6
  • Pišmevuh 14:20 27.april 2022.

    Na cepivih pa se bodo prelepili datumi uporabnosti, septembra pa novi pritiski za cepljenje. Tamiflu se je v lekarnah prodajal še dve leti po izteku. Brez orng revolucije ne bo nič dobrega.

  • molka 13:17 27.april 2022.

    za hr in madzarsko se mi jebe v ta drek ne hodim

  • marko345 09:23 27.april 2022.

    Smatram, da bi morala Slovenija za Avstrijo in Italijo zahtevati enake pogoje, kot jih oni zahtevajo od nas.