Popotnik
7233 ogledov

Obilna snežna pošiljka, takšne so razmere na smučiščih

sedežnica, smučišče, smučanje, smučarji Anže Petkovšek
Preverili smo spletne strani največjih slovenskih smučišč, kjer se nahajajo osveženi podatki o odprtih progah na njihovih smučiščih. Kakšno je stanje?

V Sloveniji smo pričakali novo pošiljko snega, ki je zagotovo razveselila slovenske žičničarje in upravljalce smučišč. Prav tako tudi smučarje, ki že dlje časa čakajo, da se spustijo po (konkretno zasneženih) belih strminah. Še ne dolgo nazaj so bile zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur odprte le nekatere proge, ki niso upravičile vse višjih cen smučarskih vozovnic.

smučišče smučanje sneg zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Preverili smo, kako je snežna pošiljka vplivala na odprtost prog na najbolj priljubljenih slovenskih smučiščih. Slednjo pred odhodom na smučišče vselej preverite, saj smučišča podatke vestno osvežujejo. Pred odhodom na smučišča velja preveriti tudi vremensko karto, saj veter in megla trenutno zelo uspešno krojita usodo odprtja prog na smučiščih.

smučanje smučišče smučar Rogla Slovenija Popotnik Prihajajo odlične novice!

Kranjska Gora

Na enem najbolj priljubljenih gorenjskih smučišču – v Kranjski Gori – je na veselje mnogih za smučanje na voljo 10 od 15 kilometrov prog, pri čemer obratuje 10 od 14 vlečnic. V Kranjski Gori se lahko pohvalijo s pol metra snežne podlage.

Vogel

Na prav tako zelo priljubljenem gorenjskem smučišču s prekrasnim pogledom na Bohinjsko jezero, ki ima trenutno 130 centimetrov snežne podlage, obratuje pet od osmih vlečnic. Na Voglu sicer obljubljajo, da bodo v prihodnjih dneh v primeru sonca obratovale prav vse naprave. Trenutno pa je od skupno devetnajstih prog odprtih šest prog.

Golte

Kar nekaj negodovanja je med smučarji povzročila letošnja sezona na Golteh, kjer sta dolgo časa obratovali le dve progi. To je vplivalo tudi na znatno slabši obisk. Če so se na Golteh končno razveselili lepših novic in obilice snega, zaradi česar so lahko nedavno odprli številne proge, med drugimi med smučarji zelo priljubljeno Stari stani, Medvedjak, Poljana, Blatnik, Preseka, Lahovica, Družinska, sta danes zaradi vetra smučišče in nihalka mirovala. V prihodnjih dneh na smučišču, kjer imajo do 80 centimetrov snežne podlage, napovedujejo odprtje desetih od skupno šestnajstih prog. 

Rogla

Dober izkupiček imajo na Rogli, kjer je od dvanajstih prog zaprta le proga Jurgovo III, od trinajstih naprav pa ne obratujeta le napravi Jurgovo 1 (zaradi močnega vetra) in Jurgovo 3. Danes so se razveselili deset centimetrov novozapadlega snega na do enega metra naravnega in tehničnega snega. 

Pohorje

Na največjem smučarskem centru v Sloveniji, ki se nahaja južno od mesta Maribor, so imeli te dni kar nekaj težav z obratovanjem smučišča; od izpada elektrike in težav zaradi obilnega sneženja ter ostalih vremenskih razmer, pa vse do padca dveh dreves na traso oziroma jeklenico. Najnovejši podatki na njihovi spletni strani kažejo, da sedaj obratuje devet od šestnajstih naprav, odprtih pa je šestnajst od skupno štiriindvajsetih prog.

Smučanje otroka tujina Popotnik Preverite, kam se splača na ugodno smuko odpraviti to zimo

Na smučišču sporočajo, da se bodo proge zaradi obilnega sneženja odpirale postopoma. Zaradi zasneženega cestišča prav tako ne vozi avtobus med sektorjema. "Krožna kabinska žičnica obratuje za potrebe dnevne smuke vsak dan krožno, med 8.45 in 16. uro. Nočna smuka ne obratuje," so se zapisali na spletni strani smučišča, kjer jih je pričakalo 30 centimetrov novozapadlega snega. To skupaj nanese na 140 centimetrov snežne podlage.

Krvavec

Tudi večkrat nagrajeno smučišče Krvavec je imelo v letošnji sezoni nekaj težav zaradi nepredvidljivh vremenskih razmer. Z njimi se soočajo tudi danes, saj je na vrhu Krvavca megleno, rahlo sneži in piha močan veter. Tako pa naj bi bilo tudi v prihodnjih dneh. Slabši vremenski pogoji vplivajo na obratovanje smučišča; glede na podatke na njihovi spletni strani je moč razbrati, da danes obratujejo le tri od trinjastih naprav, odprte pa so tri proge od skupno šestindvajsetih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice