Popotnik
1191 ogledov

Sploh veste, kakšne jame premoremo Slovenci?

Jama
Poleg dveh najbolj znanih slovenskih jamah – Postojnski in Škocjanski jami – lahko pri nas še drugje raziščete osupljivi slovenski podzemski svet.

Raziščite zanimiv podzemni svet ...

Kostanjeviška jama blizu Kostanjevice na Krki

Kostanjeviška jama je manjša kraška jama ob vznožju Gorjancev, ki obiskovalce razvaja s prelepimi kapniki različnih oblik. Leta 1937 so narasle vode predrle sedanji vhod v jamo in tako ljubiteljem narave odprle vrata v osupljiv podzemni svet. Obiskovalce mimo najatraktivnejših delov jame vodi 300 metrov dolga pot, ki je primerna tudi za otroke in starejše obiskovalce.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

 

A post shared by Andreja Bobnar (@bobnar.andreja) on

Jama Vilenica pri Lokvi

Vilenica je najstarejša turistična jama v Evropi, ki jo je leta 1660 obiskal že avstrijski cesar Leopold I. Sedanjo poti po jami je uredilo Jamarsko društvo Sežana, ki za jamo skrbi vse do danes. Vilenica je izjemno skrivnostna jama, saj strokovnjaki še vedno niso uspeli ugotoviti kako stara je sama jama. Številni prodori in kapniki pa kažejo na izjemno starost jame. Na 450 metrov dolgi poti skozi jamo lahko obiskovalci občudujejo tri dvorane: Drevored kapnikov, Temperaturno mejo in Vilinsko dvorano. Svoje ime je dobila jama po dobrih vilah, ki naj bi po starem izročilu živele v jami.

 

A post shared by flukec86 (@flukec86) on

Škocjanske jame Popotnik V čarobni podzemni svet

Županova jama pri vasi Velike Lipljene

Le pol ure od Ljubljane se nahaja Županova jama, ki jo lahko raziščete po 610 metrov dolgi krožni turistični poti. Širši javnosti je jama odprla svoja vrata leta 1927, v njej si je možno ogledati sedem osupljivih dvoran, v katerih lahko med drugim občudujemo kapniške tvorbe, ledene kristalne stalagmite in stalaktite v obliki banan. Med potjo skozi jamo boste prehodili tudi okoli 500 stopnic, ki vodijo po zelo razgibani jami.

 

A post shared by manche (@through_truth_to_the_true) on

Krška jama blizu vasi Gradiček

Posebno doživetje je obisk vodoravne Krške jame, ki leži nad izvirom reke Krke. Leta 1995 so v jamo napeljali elektriko in tako razsvetili 200 metrov dolgo in 30 metrov široko dvorano, ki je dostopna obiskovalcem. Po vhodu v jamo se ljubiteljem narave odpre pogled na prostorno dvorano, ki jo zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero. Strop dvorane oblikujejo uravnani kamniti skladi, tla pa pokrivajo grušč in veliki balvani.

 

A post shared by Marjeta Kutnar (@marjetakutnar) on

Kolesarjenje po nekdanjih rudnikih v podzemlju Pece pri Mežici

Tisti, ki se ne želijo le sproščeno sprehoditi po podzemni jami, ampak si želijo tudi nekaj adrenalina ob obisku slovenskega podzemlja, se lahko odpravijo na vodeno kolesarsko vožnjo po nekdanjih rudniških rovih pod Peco. Edinstvena avantura traja okoli dve uri in pol, za njo pa nujno potrebujete gorsko kolo, čelado in naglavno svetilko. Ob tem vam priporočajo še ustrezna topla oblačila in kolesarske rokavice, saj je stalna temperatura v rovih okoli 10°C.

Podzemlje Pece avanturistično Popotnik V Sloveniji nova adrenalinska pot v podzemlju

Komentarjev 1
  • Eve_Kirkcaldie 18:35 26.junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma. Moj prijatelj mlajšega brata že več mesecev povprečno 18k in dela približno 24 ur na teden. Zdaj bi morali poskusiti dobiti to delo in ...prikaži več začeti zaslužiti denar na spletu, tako da sledite navodilom na temm spletnemm dnevniku ..... ....... >>>>>>>>>>>> www.WebJob8.Com

Sorodne novice