Popotnik
23839 ogledov

V Celju bodo zgradili enega najdaljših mostov na svetu

vizualizacija viseči most Celje
1/3
MOC
S turistično atrakcijo želijo povečati prepoznavnost Celja na turističnem zemljevidu sveta.

Na Mestni občini Celje so prepričani, da imajo v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti. V sodelovanju s priznanim celjskim arhitektom Nandetom Korpnikom pripravljajo idejni projekt za izgradnjo visečega mostu med grajskim hribom pod Starim Gradom in Miklavškim hribom. Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri po doslej znanih podatkih med najdaljšimi mostovi tibetanskega stila na svetu.  

Viseči most, za katerega je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot dal idejo že pred leti, bo doživljajsko in vsebinsko povezal historično mestno jedro s Starim Gradom Celje.

vizualizacija viseči most Celje | Avtor: MOC MOC

"Načrtujemo namreč ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu do Mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari Grad. Turistom bi na tak način ponudili možnost, da si v enem dnevu ogledajo arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej in še številne druge znamenitosti, na katere smo v Celju zelo ponosni. Po drugi strani bi s tem projektom uresničili zgodovinsko legendo, ki govori o tem, da je Stari Grad na levem bregu Savinje in nasproti stoječi Miklavški hrib, kjer je cerkev Sv. Miklavža, že v času Celjskih knezov povezoval usnjen most. Ljudje na Miklavškem hribu so še v preteklem stoletju kazali na obroč, pritrjen na skalo, ki naj bi držala most. Glede na takratna znanja in veliko razdaljo med Starim gradim in Miklavškim hribom bi danes seveda težko verjeli, da so v časih Celjskih knezov takšen most res imeli in ga celo uporabljali," pravi župan Bojan Šrot.

vizualizacija viseči most Celje | Avtor: MOC MOC

Konstrukcija, težka 60 ton

Po besedah arhitekta Korpnika bo viseča konstrukcija tehtala 60 ton. Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh. 

Ocenjujejo, da bo projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Ureditev dostopnih pot bo stala okoli milijon evrov, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov. Na občini še razmišljajo o različnih možnostih financiranja. Projekt bi lahko uresničili v javno-zasebnem partnerstvu, lahko bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture.

Računajo, da bi lahko vsa potrebna soglasja in dovoljenja dobili predvidoma v dveh letih. "Težav z odkupi zemljišč ne bomo imeli, ker bomo projekt izvedli na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Celje," pravijo na občini. 

Podoben most, ki je prav tako tibetanskega stila, so leta 2014 postavili na Avstrijskem Tirolskem. Dolg je 406 metrov in povezuje ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudia na drugi strani. Avstrijci so uvedli mostnino, tako da morajo odrasli za prehod odšteti osem, otroci pa pet evrov. 

Komentarjev 11
  • jakob 09:18 25.februar 2018.

    Pameti si naj kupijo-pa pravijo da občine nimajo denarja-joj!

  • aljosa 09:08 25.februar 2018.

    To bi dejansko bil najdaljši viseči most za pešce na svetu, saj trenutno drži rekord Charles Kuonen Suspension Bridge v Švici, ki je dolg 494m.

  • Avatar Leon
    Leon 09:08 25.februar 2018.

    Takšni projekti so značilnost predvolilnega časa . Lahko bi še palme zasadili za senco !

Sorodne novice